Ο Θεοδόσης Τανής, σκηνοθέτης της Ομάδας Griffin and the Horse, μιλά στο catisart.gr για την παράσταση«SISTERS», που θα παιχτεί στο θέατρο Επί Κολωνώ την Τετάρτη 5 Ιουνίου και την Πέμπτη 6 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Off–Off Athens.
Ο βραβευμένος Γάλλος συγγραφέας Pascal Rambert συμπλέκει σε αυτό το κείμενο το προσωπικό με το συλλογικό, περνώντας από την προσωπική οδύνη στις μαζικές σφαγές που εκτυλίσσονται αυτή τη στιγμή δίπλα μας, μπροστά στα μάτια μας, σχεδόν σε live μετάδοση στα social media. Παραδίδει, έτσι, ένα κείμενο – μελέτη πάνω στον άνθρωπο της εποχής μας: της εποχής των πολέμων, της προσφυγιάς, της φτώχειας, της ασυνειδησίας αλλά και της απέραντης αγάπης που μπορεί να γεννηθεί ανάμεσα στους ανθρώπους, όσο αυτή η Γη συνεχίζει να περιστρέφεται εμμονικά γύρω από τον ήλιο.
«Η ανάγκη να υψώσεις τη φωνή σου για να πεις μια ιστορία, είναι πολύτιμη και καθόλου δεδομένη. Καλό είναι, όταν το νερό τρέχει, να το κατευθύνεις σε ένα περιβάλλον γόνιμο και ασφαλές. Το Επί Κολωνώ, με την ικανότητά του να φιλοξενεί νέες φωνές, είναι ένας τέτοιος τόπος», τονίζει ο Θεοδόσης Τανής για το θέατρο που φιλοξενεί την ομάδα.
«Είχαμε στα χέρια μας ένα υπέροχο, ποιητικό και βαθιά πολιτικό έργο, που θέλαμε οπωσδήποτε να ανεβάσουμε στη σκηνή. Βρεθήκαμε στην παρούσα χρονική συγκυρία για να πούμε αυτή τη συγκεκριμένη ιστορία», μας λέει για το έργο «SISTERS».
«Σε έναν κόσμο που πεθαίνει βυθισμένος στη σιωπή, τα δύο πρόσωπα του έργου μας θρηνούν, διεκδικούν, ακούν μουσική, χορεύουν και ετοιμάζουν βαλίτσες για το επόμενο ταξίδι», εξηγεί για την παράστασή τους, την οποία αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.
Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 20:15 & Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 22:00
«SISTERS»
«Η μαμά ήταν τα πάντα για ’μένα. Γιατί δεν με ειδοποίησες;»
Η Ελισάβετ και η Μάιρα είναι αδελφές. Η Μάιρα και η Ελισάβετ είχαν μια μητέρα, που τώρα πια είναι νεκρή. Έφυγε μια μέρα, σε ένα κέντρο περίθαλψης ηλικιωμένων, αφού πρώτα είχε χάσει τις περισσότερες αναμνήσεις της χτυπημένη από την άνοια. Η Ελισάβετ δεν ήταν εκεί. Οι δύο γυναίκες που συναντιούνται «επί σκηνής», διεκδικούν το δικαίωμά τους στην προσωπική μνήμη και στο πένθος. Στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν στον κόσμο τους που αλλάζει, σε έναν κόσμο που πεθαίνει μέρα με τη μέρα, αρπάζονται από τα κειμήλια που η καθεμιά έχει στοιβάξει μέσα της. Στην ανασκαφή, όμως, που επιχειρούν, εκτός από τις μνήμες που πρέπει πάση θυσία να επιβιώσουν, θα εμφανιστούν όλα εκείνα που χρόνια έμεναν στο σκοτάδι υπομονετικά και μεγάλωναν. Τι μένει όταν όλα όσα έχω αφηγηθεί στον εαυτό μου για τον εαυτό μου, πεθαίνουν λουσμένα στο φως;
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Pascal Rambert
Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου
Σκηνοθεσία – Διασκευή: Θεοδόσης Τανής
Φωτισμοί – Σκηνικός χώρος: Η ομάδα
Βοηθοί σκηνοθεσίας: Βαγγέλης Ρόκας
Trailer παράστασης/Βίντεο: Βαγγέλης Ρόκας
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Σχεδιασμός αφίσας: Τερέζα Τσούκνου, Παρασκευή Ανεβλαβή
Θεατρική ομάδα: Griffin and the Horse | performing arts group
Ερμηνεύουν: Λήδα Μανούσου Αλεξίου, Αταλάντη Χατζηδάκη
Η ομάδα ευχαριστεί θερμά τον συγγραφέα Pascal Rambert και τη μεταφράστρια του κειμένου, Έφη Γιαννοπούλου, για την παραχώρηση του έργου τους.
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά
Το όνομα της ομάδας σας πώς προέκυψε;
Στην πραγματικότητα, δεν νιώθαμε την ανάγκη να ονοματίσουμε αυτό που κάνουμε και τον τρόπο με τον οποίο το κάνουμε. Ο συγκεκριμένος τίτλος, ωστόσο, νομίζω ότι αναφέρεται στις αντιφάσεις που μας καθορίζουν και στην ομορφιά που μπορεί να δημιουργηθεί από αυτές – όσο κουραστικές και αν είναι ανά διαστήματα.
Από πού ξεκίνησε η ιδέα της ομάδας;
Είχαμε στα χέρια μας ένα υπέροχο, ποιητικό και βαθιά πολιτικό έργο, που θέλαμε οπωσδήποτε να ανεβάσουμε στη σκηνή. Βρεθήκαμε στην παρούσα χρονική συγκυρία για να πούμε αυτή τη συγκεκριμένη ιστορία.
Τι είναι αυτό που σας ενώνει;
Η ανάγκη για χώρο.
Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε στο φεστιβάλ Off–Off Athens;
Η ανάγκη να υψώσεις τη φωνή σου για να πεις μια ιστορία, είναι πολύτιμη και καθόλου δεδομένη. Καλό είναι, όταν το νερό τρέχει, να το κατευθύνεις σε ένα περιβάλλον γόνιμο και ασφαλές. Το Επί Κολωνώ, με την ικανότητά του να φιλοξενεί νέες φωνές, είναι ένας τέτοιος τόπος.
Η παράστασή σας τι πραγματεύεται;
Το έργο θα αδικηθεί, όποια απάντηση κι αν δώσω.
Για εμένα το κέντρο βάρους βρίσκεται στο γεγονός ότι, όσο τα δύο πρόσωπα του έργου βρίσκονται σε αντιπαράθεση, μιλώντας, διαφωνώντας, αναβιώνοντας, αναπαριστώντας, άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν άρρωστοι και αβοήθητοι. Άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν χωρίς καμία φροντίδα, περιθωριοποιημένοι, αδύναμοι (ή απρόθυμοι) καθώς είναι να ικανοποιήσουν το παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης του δυτικού κόσμου – ενός κόσμου που μόλις βρει τη ρωγμή σου θα σε κατηγορήσει ως αντιπαραγωγικό/ αντιδημοκράτη/ τρομοκράτη για να σε καταληστέψει, να σε βυθίσει στη φτώχεια, στην ψυχική ασθένεια και ίσως εν τέλει να σε βομβαρδίσει και να σε δολοφονήσει. Στη διάρκεια της μίας ώρας που κρατάει η παράστασή μας, οι δύο ηθοποιοί και οι θεατές συγκροτούν την ταυτότητά τους γύρω από τη γνώση τους ότι ο κόσμος πεθαίνει και γύρω από το προνόμιό τους να συζητούν για αυτό.
Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που θα προτείνατε στο κοινό, ώστε να παρακολουθήσει την παράστασή σας στο Φεστιβάλ;
Σε έναν κόσμο που πεθαίνει βυθισμένος στη σιωπή, τα δύο πρόσωπα του έργου μας θρηνούν, διεκδικούν, ακούν μουσική, χορεύουν και ετοιμάζουν βαλίτσες για το επόμενο ταξίδι. Δεν είναι αρκετό αυτό;
Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας;
Τη χυδαιότητα και τη βλακεία.
Έχει επηρεάσει η εποχή την παράστασή σας;
Θέλουμε να πιστεύουμε πως ναι και όχι.
Τι θα θέλατε να πείτε για τη συνεργασία σας με το θέατρο Επί Κολωνώ και τους ανθρώπους του;
Νιώθουμε χαρά και ευγνωμοσύνη που είμαστε εδώ. Τους ευχαριστούμε για όλη τη δουλειά και τον κόπο τους.
Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν καλλιτέχνη που ξεκινά τώρα το θέατρο;
Να αποφύγει, στο μέτρο του δυνατού, όσα αναφέρονται στην απάντηση της ερώτησης 7 (Σ.σ. Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας;).
Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στους θεατρόφιλους αναγνώστες του www.catisart.gr;
Ελάτε στην παράσταση μας – ή σε κάποια από τις άλλες παραστάσεις του Off Off Athens, που είμαι βέβαιος ότι φέτος θα έχει πολύ ενδιαφέρον.
Ποια θα είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα;
Πέρα από τα επιμέρους σχέδιά μας, θέλουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προσαρμόσουμε για τη σκηνή ένα έργο της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας που αγαπάμε πολύ.
Πηγή: Ειρήνη Αϊβαλιώτου, catisart, 29/05/2024