Η Θεατρική Ομάδα Άρρητες είναι μια φωνή που τώρα αρχίζει να ακούγεται. Είναι μια φωνή που μας παρουσιάζει πραγματικές μαρτυρίες γυναικών με αφορμή τον γάμο μιας 14χρονης κοπέλας Ρομά.
Το έργο της Ομάδας διηγείται τις δυσκολίες που καλούνται να ξεπεράσουν οι γυναίκες Ρομά για να ζήσουν με αξιοπρέπεια, αλλά και τα όνειρα και τις ελπίδες που διατηρούν για το μέλλον τους.
Η διήγηση αυτή έχει τη μορφή θεατρικής παράστασης την οποία μπορούμε να δούμε στο φετινό Off Off Athens Theatre Festival την Παρασκευή 30 Μαΐου στις 20:15 και το Σάββατο 31 Mαΐου στις 22:00.
Είναι μια παράσταση αφιερωμένη από γυναίκα σε γυναίκα. Μια παράσταση που θα προβληματίσει και θα συγκινήσει το κοινό.
Πρόκειται για το έργο με τον τίτλο «No Woman’s Land». Ένα έργο που συνέγραψαν όλα τα μέλη της ομάδας και το σκηνοθέτησε η Βασιλεία Κλήμη.
Στον κήπο του «Επί Κολωνώ» συναντήσαμε τη Βασιλεία και τις ηθοποιούς της ομάδας Αδριανή Λιάτα, Θεοδώρα Χατζηαναστάσογλου, Ευφροσύνη Νεκταρία Χατζηγεωργιάδου, Συμέλα Σιδηροπούλου και Εύη Ρέμπα.
Όπως το θέμα το έργου, έτσι και η συζήτησή μας είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Ας την παρακολουθήσουμε λοιπόν
***
Το όνομα της ομάδας σας πώς προέκυψε;
*Το όνομα της ομάδας μας ταλαιπώρησε πολύ, θέλαμε να είναι κάτι εύηχο και ενδιαφέρον. Έπειτα από πολλές συζητήσεις και ιδέες ακούστηκε το όνομα «Άρρητες», συμφωνήσαμε όλες. Ίσως γιατί μέσα του κρύβεται μια σημασία που μας εκφράζει: αυτό που δεν έχει ειπωθεί ακόμη. Η ομάδα μας είναι νέα, δεν έχει ακόμη «μιλήσει» στον κόσμο – η παράσταση «No woman’s land» είναι η πρώτη μας εμφάνιση. Με το όνομα «Άρρητες» νιώθουμε πως αποτυπώνεται η αίσθηση μιας φωνής που τώρα αρχίζει να ακούγεται.
Από πού ξεκίνησε η ιδέα της ομάδας;
*Η ιδέα ξεκίνησε από την προσωπική ανάγκη της καθεμίας μας να νιώσουμε δημιουργικές και να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα στη δουλειά. Χωρίς να το έχουμε προγραμματίσει, οι ανάγκες μας συναντήθηκαν. Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας, μια παράσταση που να εκφράζει τη δική μας ματιά και καλλιτεχνική αισθητική.
Τι είναι αυτό που σας ενώνει;
*Μας ενώνουν πολλά. Τελειώσαμε όλες μαζί τη Σχολή το περασμένο καλοκαίρι. Τρία χρόνια ζήσαμε, δουλέψαμε και εξελιχθήκαμε καλλιτεχνικά παρέα. Όταν τελειώνει αυτή η διαδρομή, είναι σαν να φεύγεις από την οικογένεια, την ασφάλειά σου. Και ξαφνικά, βρίσκεσαι μόνη σου. Ίσως καμία μας δεν ήθελε πραγματικά να μείνει μόνη. Μας ένωσε η κοινή ανάγκη και περιέργεια να δημιουργήσουμε κάτι από το μηδέν – κάτι που να μας αφορά βαθιά. Θέλαμε να υπάρξουμε ως καλλιτέχνες, να ακουστεί η φωνή μας, να μοιραστούμε αυτά που μας καίνε.
Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε στο φεστιβάλ Off-Off Athens;
*Το Φεστιβάλ αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για νέες θεατρικές ομάδες, όπως η δική μας, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους μέσα σε ένα ανοιχτό, δημιουργικό και ασφαλές περιβάλλον. Προσφέρει έναν χώρο για πειραματισμό και καλλιτεχνική έκφραση, δίνοντας χώρο σε φρέσκες ιδέες και ομάδες να παρουσιάσουν κάτι νέο στη σκηνή της Αθήνας. Για εμάς, είναι η ιδανική αφετηρία, μια πρώτη επαφή με το κοινό της Αθήνας και μια ευκαιρία να μοιραστούμε την πρώτη μας παράσταση με ανθρώπους που αγαπούν το ανεξάρτητο και σύγχρονο θέατρο.
Η παράστασή σας τι πραγματεύεται;
*Η παράστασή μας έχει στον πυρήνα της τις Ρομά γυναίκες και εξετάζει πόσο κοντά ή μακριά βρισκόμαστε από αυτές — τι είναι αυτό που μας ενώνει. Μέσα από το έργο αναδεικνύονται οι αδιέξοδες συνθήκες και τα στερεότυπα που τις περιβάλλουν, οι δυσκολίες που καλούνται να ξεπεράσουν για να ζήσουν με αξιοπρέπεια, αλλά και τα όνειρα και οι ελπίδες που διατηρούν για το μέλλον τους. Με αφορμή τις ετοιμασίες του γάμου μιας 14χρονης Ρομά κοπέλας, ξεδιπλώνονται μπροστά στο κοινό εικόνες, συνομιλίες και βαθύτερες εξομολογήσεις που περιβάλλουν τις γυναίκες αυτές, τόσο από την πλευρά τους όσο και από την πλευρά της κοινωνίας. Θέματα όπως ο γάμος, η εκπαίδευση και τα όνειρα συναντούν τη σκληρή πραγματικότητα πάνω στη θεατρική σκηνή. Η σύγκριση είναι αναπόφευκτη: Τελικά, πόσο διαφορετικές είμαστε από αυτές τις γυναίκες και τι είναι αυτό που πραγματικά μας ενώνει; Είναι μια παράσταση αφιερωμένη από γυναίκα σε γυναίκα.
Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που θα προτείνατε στο κοινό, ώστε να παρακολουθήσει την παράστασή σας στο Φεστιβάλ;
*Η παράστασή μας δείχνει μια πλευρά της ζωής που δεν βλέπουμε συχνά, μέσα από τις ιστορίες των Ρομά γυναικών. Θέλουμε να μετακινήσουμε τα στερεότυπα και να φέρουμε το κοινό κοντά σε μια πραγματικότητα που αφορά όλους μας. Πιστεύουμε ότι είναι μια παράσταση που θα προβληματίσει και θα συγκινήσει το κοινό της Αθήνας και θα του αποκαλύψει έναν κόσμο που ίσως νομίζει ότι γνωρίζει αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ μακριά. Μέσα από το θέατρο, δίνουμε φωνή σε ανθρώπους που συνήθως δεν ακούμε. Είναι μια ευκαιρία να δούμε το θέατρο ως χώρο σύνδεσης, κατανόησης και εν συναίσθησης, να έρθουμε πιο κοντά με πραγματικές ιστορίες και συναισθήματα. Θα θέλαμε να δοθεί στο κοινό η ευκαιρία να δει μια αληθινή και δυνατή ιστορία.
Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας;
*Η εποχή μας έχει πολλά μελανά σημεία και προβλήματα, δεν ξέρουμε να σας πούμε ποιο από αυτά είναι το μεγαλύτερο. Όλα πληγώνουν τη γενιά και την εποχή μας. Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε ένα, αυτό είναι η έλλειψη της αλήθειας, της ουσιαστικής σύνδεσης και κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων. Σε έναν κόσμο που τρέχει με γρήγορους ρυθμούς και γεμίζει από πληροφορίες και κακά μαντάτα, συχνά χάνουμε την ικανότητα να ακούμε ο ένας τον άλλον, να βλέπουμε τον άλλο πέρα από τις επιφανειακές διαφορές και να μπαίνουμε στη θέση του. Χάνεται η ενσυναίσθηση. Αυτό μας αποξενώνει, γεμίζουμε προκαταλήψεις που εμποδίζουν την αλληλεγγύη και την κοινή πορεία. Γινόμαστε ατομικιστές. Γι’ αυτό θεωρούμε σημαντικό μέσα από την τέχνη και το θέατρο να δημιουργούμε γέφυρες που ενώνουν και ενισχύουν αυτήν την αλληλεγγύη.
Έχει επηρεάσει η εποχή την παράστασή σας;
*Η παράστασή μας γεννήθηκε, γράφτηκε, σκηνοθετήθηκε, ενορχηστρώθηκε, από εμάς, στο σήμερα. Επηρεάστηκε μόνο από την εποχή που διανύουμε. Ναι, ζούμε σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, οικονομική κρίση, αναταραχές και διακρίσεις. Όλα αυτά αντανακλώνται στην καθημερινότητα των ανθρώπων, ειδικά των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως οι Ρομά γυναίκες. Η παράστασή μας αντανακλά αυτές τις συνθήκες και προσπαθεί να ανοίξει έναν διάλογο. Άλλωστε, η εποχή μας, μας ωθεί να μιλήσουμε με ειλικρίνεια και ευαισθησία για την πραγματικότητα που ζούμε. Που σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολη για κανέναν.
Τι θα θέλατε να πείτε για τη συνεργασία σας με το θέατρο Επί Κολωνώ και τους ανθρώπους του;
*Η συνεργασία μας ήταν υπέροχη από την πρώτη στιγμή. Τόσο στην οργάνωση του Φεστιβάλ όσο και στην ελευθερία που νιώσαμε να εκφραστούμε δημιουργικά. Στάθηκαν δίπλα μας με κατανόηση και στήριξη σε κάθε βήμα. Είναι πολύ όμορφο να νιώθεις πως βρίσκεσαι σε έναν χώρο γεμάτο ανθρώπους που πραγματικά αγαπούν και στηρίζουν το θέατρο και την ελεύθερη έκφραση. Αυτές οι συναντήσεις στο θέατρο γεμίζουν την καρδιά μας και δίνουν νόημα στη δουλειά μας.
Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν καλλιτέχνη που ξεκινά τώρα το θέατρο;
*Να έχει πίστη στον εαυτό του και στην τέχνη του. Το πιο σημαντικό είναι να μένεις ανοιχτός, να ακούς και να συνδέεσαι με τους άλλους — γιατί μέσα από αυτή τη σύνδεση γεννιέται το θέατρο.
Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στους θεατρόφιλους αναγνώστες του www.catisart.gr;
*Το θέατρο είναι μια ζωντανή γέφυρα που μας φέρνει κοντά, μας βοηθά να κατανοήσουμε τον κόσμο καλύτερα και να τον δούμε με άλλη ματιά. Οπότε ας ανοίξουμε την καρδιά μας σε νέες ιστορίες, σε φρέσκιες φωνές και σε παραστάσεις που προκαλούν σκέψη και συναίσθημα. Να μην ξεχνάμε να στηρίζουμε το ανεξάρτητο θέατρο, γιατί εκεί ανθίζει η δημιουργικότητα και η ειλικρίνεια και πάντα η αγάπη μας για το θέατρο και την τέχνη να μεγαλώνει.
Ποια θα είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα;
*Αρχικά, θέλουμε πολύ αυτή η παράσταση να ταξιδέψει και να φτάσει σε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται. Παράλληλα, εμείς θα συνεχίζουμε να δημιουργούμε και να πειραματιζόμαστε, γιατί το θέατρο για εμάς είναι μια συνεχής διαδικασία αναζήτησης και έκφρασης.
Αγαπητές «Άρρητες», σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή τη γόνιμη συνομιλία και εύχομαι να έχετε καλή παράσταση.
*Κι εμείς σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.
• Ομάδα 5η
«Άρρητες»
Παρασκευή 30 Μαΐου στις 20:15 & Σάββατο 31 Μαΐου στις 22:00
«No Woman’s Land»
Η παράσταση «Νo Woman’s Land» βασίστηκε σε μια πρωτότυπη ιδέα της ομάδας «Άρρητες», και σύμφωνα με τις αρχές του devised theater, θα μεταφερθούν επί σκηνής οι αδιέξοδες συνθήκες και τα στερεότυπα που περιβάλλουν τις Ρομά γυναίκες, τις δυσκολίες που καλούνται να ξεπεράσουν προκειμένου να καταφέρουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, αλλά και τα όνειρα και τις ελπίδες που διατηρούν για το μέλλον τους. Η παράσταση μεταφέρει πραγματικές μαρτυρίες γυναικών με αφορμή τον γάμο μιας 14χρονης Ρομά κοπέλας. Όσο μακριά κι αν πιστεύουμε ότι είμαστε, η σύγκριση είναι αναπόφευκτη: Τελικά, πόσο διαφέρουμε από τις γυναίκες αυτές και τι πραγματικά μας ενώνει;
Η ταυτότητα της παράστασης:
«Νo Woman’s Land»
Θεατρική Ομάδα: Άρρητες
Κείμενο / Έρευνα / Δραματουργία: Ομάδα Άρρητες
Σκηνοθεσία: Βασιλεία Κλήμη
Σκηνογραφία / Ενδυματολογία: Έλλη Ναλμπάντη
Φωτισμοί: Σμαρώ Πολυχρονιάδου
Μουσική σύνθεση & Επιμέλεια: Κώστας Βαπορίδης
Κίνηση: Μελίνα Σιδηροπούλου
Σχεδιασμός αφίσας: Ευφροσύνη-Νεκταρία Χατζηγεωργιάδου
Φωτογραφίες: Βυρωνία Τραγούδα
Ερμηνεύουν: Αδριανή Λιάτα, Θεοδώρα Χατζηαναστάσογλου, Ευφροσύνη Νεκταρία Χατζηγεωργιάδου, Συμέλα Σιδηροπούλου, Εύη Ρέμπα
Διάρκεια: 60 λεπτά
Για εισιτήρια ΕΔΩ
Θέατρο Επί Κολωνώ
Ναυπλίου 12, Αθήνα 10444
Μετρό σταθμός «Μεταξουργείο»
Τηλέφωνο 210 513 8067
Πηγή: Ειρήνη Αϊβαλιώτου, catisart, 23/05/2025