Συν & Πλην: «Ο Συνεργός» στο Επί Κολωνώ

12 Μαρ, 2024 | @, κριτικές

Συν & Πλην: «Ο Συνεργός» στο Επί Κολωνώ

12 Μαρ, 2024 | @, κριτικές

Μια σύνοψη των θετικών και αρνητικών σημείων για την παράσταση «Συνεργός» σε σκηνοθεσία Γιώργου Χριστοδούλου που ανεβαίνει στο Επί Κολωνώ.

Το έργο

Το πρώτο έργο που δημοσιεύει ο ηθοποιός Γιώργος Χριστοδούλου, καταπιάνεται με το κοινωνικό φαινόμενο της γυναικοκτονίας. Αντλώντας από ένα πραγματικό φόνο που συνέβη το 2005 στην πόλη της Βέροιας, ο Χριστοδούλου ακολουθεί το χρονικό της δολοφονίας και της συγκάλυψης της, μέσα από τα μάτια του συνεργού. Η δραματουργική, αυτή, επιλογή απομακρύνει τον συγγραφέα από την εύκολη, μετωπική αντιμετώπιση της ανάγνωσης ανάμεσα στο θύτη και στο θύμα· και τοποθετεί το φακό πρωτίστως στο κοινωνικό περιβάλλον ενός γυναικοκτόνου που πιθανώς να γνωρίζει, να εμπλέκεται ή έστω να υποψιάζεται πως κάτι συμβαίνει και να το υποθάλπει.

Η αφήγηση ξεκινάει στιγμές πριν το φόνο. Μια επαρχιακή πόλη, μια μικρή κοινωνία. Ο Αποστόλης και η γυναίκα του Τασούλα βρίσκονται στο σπίτι τους, όταν εμφανίζεται ο «κολλητός» και ξάδερφος του πρώτου, Θάνος ζητώντας παρηγοριά για τον καινούργιο καβγά με την κοπέλα του, την Βίκυ που, όπως φαίνεται, έχει οδηγήσει σε οριστικό χωρισμό. Η νύχτα κυλάει αναμενόμενα με ένα παρηγορητικό μεθύσι, μέχρι τη στιγμή που ο Θάνος ομολογεί στον Αποστόλη πως μέσα στο σπίτι του βρίσκεται νεκρή η Βίκυ. Την στραγγάλισε το πρωί, όταν ανακάλυψε ένα ύποπτο μήνυμα από άλλον άνδρα στο κινητό της. Και τώρα, του ζητάει να τον βοηθήσει να εξαφανίσουν το πτώμα της.

Παρά την πρώτη αντανακλαστική αντίδραση να πάει στην αστυνομία και να τον καταδώσει, ο Αποστόλης τελικά συνεργάζεται στην αποτρόπαια πράξη. Γίνεται ο συνεργός του δολοφόνου. Από το επόμενο πρωί, η Βίκυ παρουσιάζεται ως εξαφανισθείσα, που έριξε μαύρη πέτρα πίσω της και στη μίζερη επαρχιακή ζωή της και έφυγε σιωπηρά για τη μεγάλη πόλη.

Το έργο του Γιώργου Χριστοδούλου βασίζεται, εν πολλοίς, στην πραγματική υπόθεση γυναικοκτονίας που συντάραξε τη Βέροια την Άνοιξη του 2005. Τότε, ο 23χρονος Δάνος Μουρατίδης, έχοντας μόλις χωρίσει με την κοπέλα του, την 20χρονη Κική Κούσογλου, της ζητεί να βρεθούν με σκοπό να την πείσει να επανασυνδεθούν. Μετά από πέντε χρόνια σχέσης με έντονα ξεσπάσματα ζηλοτυπίας, η κοπέλα είναι αποφασισμένη να μην ξαναγυρίσει κοντά του. Με άλλοθι την ανακάλυψη ενός μηνύματος στο κινητό της από άλλον άνδρα, ο Μουρατίδης της προκαλεί ασφυκτικό θάνατο και με τη βοήθεια του εξαδέλφου του πετάει το άψυχο κορμί της σε μια ερημική περιοχή στις όχθες του Αλιάκμωνα. Η οικογένεια της κοπέλας αρχίζει να την αναζητά ενώ στις αστυνομικές έρευνες συμμετέχει και ο ίδιος ο δολοφόνος. Μέχρι που εμφανίζεται και στο «Φως στο Τούνελ» της Φωτεινής Νικολούλη, μιλώντας για την σχέση τους και δηλώνοντας πως το μόνο που τον νοιάζει είναι να «είναι καλά»! Ο δολοφόνος ομολογεί την πράξη του τέσσερις μήνες μετά, τον Αύγουστο του 2005.

Πηγή: Στέλλα Χαραμή, monopoli, 15/11/2022

Μαρία Αναματερού