«Στέλιος Κασόνγκο» στο θέατρο Επί Κολωνώ: Μια φέτα κανονικότητας

10 Ιαν, 2024 | @, κριτικές

«Στέλιος Κασόνγκο» στο θέατρο Επί Κολωνώ: Μια φέτα κανονικότητας

10 Ιαν, 2024 | @, κριτικές

Η Ομάδα Νάμα παρουσιάζει μια δουλειά βγαλμένη από τα σπλάχνα της, σε κείμενο του Γιώργου Χατζηνικολάου, σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη και του Γιώργου Χατζηνικολάου, βασισμένη σε συλλογική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από όλα τα μέλη της. Η ιστορία εξελίσσεται σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο πλάνο, ο Στέλιος Κασόνγκο, μετανάστης τρίτης γενιάς, γεννημένος στην Ελλάδα, κοινωνός της «ελληνικής παιδείας», αντιμετωπίζεται και νιώθει ξένος. Σε παρενθέσεις, που ανοίγουν μέσα στη βασική ιστορία, περιγράφει με απόλυτη νηφαλιότητα τη ζωή του και τους εφιάλτες του. Είναι ένας άνθρωπος απλός, γλυκός, γενναίος που αναζητά χώρο για να ζήσει και γι΄ αυτό γίνεται το τέλειο θύμα.

Σε δεύτερο επίπεδο, παρακολουθούμε μια κατά βάση απλή ιστορία που φέρνει στη σκηνή την κοινωνία μας. Διαλυμένες οικογένειες, ανθρώπους καθημερινούς, τραυματισμένους που αντιμετωπίζουν τη ζωή εντελώς διαφορετικά. Άλλος έχει τη δύναμη να ονειρεύεται, άλλος στηρίζει αυτά τα όνειρα και αποδέχεται τον «άλλο», ένας τρίτος διακατέχεται από θυμό και εκδικητική μανία. Ο τελευταίος είναι ένας διαφορετικός μετανάστης, αυτός που τα κατάφερε στην Αμερική, ένας πληγωμένος γιος που θέλει να εκδικηθεί τον αδελφό του, ένας στερεοτυπικός «νοικοκύρης», που κοιτάει το συμφέρον του και φτάνει στο ρατσιστικό έγκλημα.

Το έγκλημα αυτό αποτελεί το φινάλε και την κορύφωση του έργου και μένει χωρίς κάθαρση. Πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς; Οι ηθοποιοί κοκαλώνουν στη σκηνή σε μία φωτογραφία στιγμής, όπου στη θέση του θύματος θα μπορούσε να είναι ο Ζακ Κωστόπουλος, ο Κώστας Φραγκούλης ή οποιοσδήποτε «άλλος».

Η παράσταση χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό και λιτότητα. Η σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη υπηρετεί απόλυτα το κείμενο, οι ερμηνείες είναι στέρεες, τα σκηνικά, ο φωτισμός και η μουσική δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για να ξετυλιχθεί η ιστορία.

Ο Στέλιος Κασόνγκο είναι το θέατρο που γεννάει η σημερινή ελληνική κοινωνία και γι΄ αυτό έχει ενδιαφέρον.

Θέατρο Επί Κολωνώ, Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94

Παραστάσεις: Πέμπτη – Σάββατο, 9.15 μ.μ. (8 Δεκ – 27 Ιαν 2024)

Πηγή: Κατερίνα Φραγκουλοπούλου, prin, 07/12/2023

Μαρία Αναματερού