Off Off Athens / Under Contraction: Το γέλιο είναι πολύ μεγάλο αντίδοτο στους καιρούς που ζούμε

17 Ιούν, 2024 | άρθρα

Off Off Athens / Under Contraction: Το γέλιο είναι πολύ μεγάλο αντίδοτο στους καιρούς που ζούμε

17 Ιούν, 2024 | άρθρα

«Το γέλιο είναι πολύ μεγάλο αντίδοτο στους καιρούς που ζούμε» διατείνεται η ομάδα Under Contraction στη συνέντευξη που παραχωρεί στο catisart.gr, επί τη ευκαιρία της παρουσίασης της παράστασής της Ξέρξης (Επί Κολωνώ) η οποία θα παρουσιαστεί στις 17 και 18 Ιουνίου στο θέατρο «Επί Κολωνώ».

Η ομάδα Under Contraction, που αποτελείται από τους Αλεξάνδρα Ραβάνη, Αλεξάνδρα Μπαούση, Γεωργία Πιλιτσίδου, Κωνσταντίνα Μυρίτη, Γιάννη Καραμάνο, επέλεξε ένα λοξά κωμικό και αυθεντικά αστείο έργο για την εμφάνισή της στο φετινό Off Off Athens.

Τέσσερις γυναίκες έχουν μαζευτεί στο σπίτι της μιας από αυτές για να γιορτάσουν τα γενέθλιά της. Η Μίνα, η εορτάζουσα, είναι δικηγόρος. Η Κλειώ είναι καθηγήτρια αγγλικών. Η Φαίη είναι δερματολόγος με ιατρείο στο Κολωνάκι. Η Μαίρη είναι μοδίστρα. Η Μίνα έχει ετοιμάσει μια έκπληξη για τις φίλες της, ένα ξεχωριστό δώρο, που θα αναστατώσει αναπάντεχα τις ζωές όλων τους.

«Ο Ξέρξης (επί Κολωνώ) είναι μια σπαρταριστή κωμωδία που με αφορμή το σεξ αγγίζει θέματα όπως η σεξουαλική απελευθέρωση των γυναικών, ο εθισμός και η φιλία μεταξύ των γυναικών» εξηγούν τα μέλη της θεατρικής ομάδας Under Contraction.

•Δευτέρα 17 Ιουνίου στις 20:15 & Τρίτη 18 Ιουνίου στις 22:00

«Ξέρξης (Επί Κολωνώ)»

Οι ζωές των τεσσάρων γυναικών, αναστατώνονται από το δώρο που τους επιφυλάσσει η φίλη τους η Μίνα: έχει αγοράσει για όλες τους έναν δονητή, το «έξυπνο» μοντέλο Ξέρξης. Την επίδειξη του δώρου την κάνει ο Αλκιβιάδης Γεμιστός, ένας άνδρας επικοινωνιακός και άνετος.

Συντελεστές

Θεατρική ομάδα: Under Contraction
Συγγραφέας: Μαρία Δριμή
Σκηνοθεσία: Γιώργης Κοντοπόδης
Σκηνογραφία: Πηνελόπη Μπουρλή
Ενδυματολογία: Έλλη Δριμή
Φωτισμοί: Γιώργης Κοντοπόδης
Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Γιώργης Κοντοπόδης
Κίνηση: Γιώργης Κοντοπόδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Πηνελόπη Μπουρλή
Φωτογραφίες: Μαριαλένα Μπόη:

Ερμηνεύουν: Γεωργία Πιλιτσίδου, Κωνσταντίνα Μυρίτη, Αλεξάνδρα Μπαούση, Αλεξάνδρα Ραβάνη, Γιάννης Καραμάνος

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Το όνομα της ομάδας σας πώς προέκυψε;

Το όνομα Under Contraction είναι μια συγχώνευση του όρου “under construction”, που θα πει “υπό κατασκευή” και της λέξης “contract”, που θα πει “σύμβαση” ως παραπομπή στη συνθήκη της θεατρικής σύμβασης.

Από πού ξεκίνησε η ιδέα της ομάδας;

Η ομάδα γεννήθηκε περί τα δύο χρόνια μετά την αποφοίτηση από τη δραματική σχολή δύο εκ των ηθοποιών της ομάδας, της Αλεξάνδρας Ραβάνη και της Αλεξάνδρας Μπαούση από την πηγαία ανάγκη τους, όχι απλά να δουλέψουν ως ηθοποιοί αλλά να στήσουν μια παράσταση από την αρχή μέχρι το τέλος. Στη συνέχεια προστέθηκε η Γεωργία Πιλιτσίδου που μέχρι στιγμής μετράμε τρεις συνεργασίες. Ενώ φυσικά έχουμε τις ακόμα πιο προσφατες προσθήκες αυτή της Κωνσταντίνας Μυρίτη και του Γιάννη Καραμάνου.

Τι είναι αυτό που σας ενώνει;

Αρχικά μας ενώνει το κοινό όραμα της λειτουργίας μιας ομάδας οπού οι ηθοποιοί δεν είναι εκτελεστές αλλά δημιουργοί που παίρνουν ένα έργο από τα σπάργανα και το μετουσιώνουν σε παράσταση. Επίσης μας ενώνει μια βαθιά φιλία που έχει τη ρίζα της στις κοινές μας καταβολές, αφού όλοι οι ηθοποιοί της ομάδας ήμασταν και συμφοιτητές στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε στο φεστιβάλ Off Off Athens;

Η επιλογή βασίστηκε πρώτα στο θαυμασμό που έχουμε για τον καλλιτεχνικό προσανατολισμό και του Θεάτρου Επί Κολωνώ και του ίδιου του φεστιβάλ. Έπειτα ως νέοι καλλιτέχνες θέλαμε να δοκιμαστούμε σε ένα φεστιβάλ για αμιγώς νέους δημιουργούς που προσφέρει την ευκαιρία της εξέλιξής τους και της παρουσίασής τους στο θεατρόφιλο κοινό.

Η παράστασή σας τι πραγματεύεται;

Ο Ξέρξης (επί Κολωνώ) είναι μια σπαρταριστή κωμωδία που με αφορμή το σεξ αγγίζει θέματα όπως η σεξουαλική απελευθέρωση των γυναικών, ο εθισμός και η φιλία μεταξύ των γυναικών.

Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που θα προτείνατε στο κοινό, ώστε να παρακολουθήσει την παράστασή σας στο Φεστιβάλ;

Ο κυριότερος λόγος είναι ότι θα γελάσει και, καθώς περνάμε μια περίοδο πολύ ταραχώδη εγχώρια αλλά και παγκόσμια, το γέλιο είναι πολύ μεγάλο αντίδοτο στους καιρούς που ζούμε. Είναι ένα από τα καινούργια έργα της Μαρίας Δριμή που επιστρέφει στη θεατρική σκηνή μετά την περσινή επιτυχία της με το Garamond Ο Ξέρξης (Επί Κολωνώ) παίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ακόμα είναι μια παράσταση με τη σκηνοθετική υπογραφή του πολυτάλαντου Γιώργη Κοντοπόδη και τη φρέσκια ματιά της εξίσου χαρισματικής Πηνελόπης Μπουρλή.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας;

Η επικοινωνία. Είναι γεγονός ότι με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και την έντονη αστικοποίηση οι άνθρωποι είναι αποξενωμένοι μεταξύ τους. Οι σχέσεις έχουν γίνει επιφανειακές και αυτό επιδεινώνεται όλο και περισσότερο με την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που προωθούν το φαίνεσθαι αντί του είναι.

Έχει επηρεάσει η εποχή την παράστασή σας;

Ναι σαφώς! Ο θεματικός πυρήνας του έργου είναι η φιλία τεσσάρων εντελώς διαφορετικών γυναικών που έρχονται κοντά στη ρήξη λόγω μιας συσκευής που ουσιαστικά αρχίζει να τις απομακρύνει (ακόμα κι αν αυτή έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει απόλαυση). Στο τέλος όμως – κι αυτό είναι και το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε- οι δεσμοί που έχουν αναπτύξει είναι πολύ πιο ισχυροί και όχι μόνο δε χωρίζονται αλλά εξελίσσονται από τη δοκιμασία που περνάνε.

Τι θα θέλατε να πείτε για τη συνεργασία σας με το θέατρο Επί Κολωνώ και τους ανθρώπους του;

Είναι μια διοργάνωση άρτια με πολύ έμπειρους συντονιστές. Το κλίμα είναι πολύ υποστηρικτικό και εγκάρδιο και η συνεργασία μας κυλάει ομαλά με απόλυτο σεβασμό, όχι μόνο σε εμάς, αλλά σε όλες τις ομάδες που συμμετέχουν.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν καλλιτέχνη που ξεκινά τώρα το θέατρο;

Η συμβουλή που θα δίναμε σε έναν νέο καλλιτέχνη είναι να ρισκάρει. Φυσικά είναι δύσκολη η αρχή και υπάρχουν εμπόδια τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τον αποθαρρύνουν. Αν είσαι πιστός και επιμένεις σε αυτό που θέλεις, όλα μπαίνουν στη θέση τους.

Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στους θεατρόφιλους αναγνώστες του www.catisart.gr;

Το μήνυμά μας -που είναι και άμεσα συνδεδεμένο με την παράσταση- είναι πως όλοι κάποια στιγμή βρίσκουμε τους ανθρώπους μας είτε λέγονται φίλοι ή σύντροφοι, και δημιουργούμε μια οικογένεια μέσα στην οποία νιώθουμε ασφαλείς. Είναι, λοιπόν, σημαντικό όταν τους βρούμε να προστατεύουμε αυτές τις σχέσεις και να ξεπερνάμε τις διαφορές μας όπως οι ηρωίδες του έργου μας.

Ποια θα είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε σε μόνιμο καλλιτεχνικό αναβρασμό και διαρκή αναζήτηση νέων θεατρικών έργων. Αυτή τη στιγμή παράλληλα με την παράσταση έχουμε μια ταινία μικρού μήκους με την οποία έχουμε λάβει μέρος σε φεστιβάλ εγχώρια και του εξωτερικού και αναμένουμε αποτελέσματα. Τέλος, υπάρχουν κι άλλα projects που θα αποκαλυφθούν εν καιρώ, οπότε μείνετε συντονισμένοι με την ομάδα μας για να μαθαίνετε νέα μας!

 

Πηγή: Ειρήνη Αϊβαλιώτου, catisart, 12/06/2024

Νεφέλη Τραγίδη