Βήμα στο OFF-OFF ATHENS THEATRE FESTIVAL: Οι Ομάδες μας συστήνονται – Μέρος 2ο

11 Ιούν, 2025 | άρθρα

Βήμα στο OFF-OFF ATHENS THEATRE FESTIVAL: Οι Ομάδες μας συστήνονται – Μέρος 2ο

11 Ιούν, 2025 | άρθρα

Και ενώ το 15ου OFF-OFF ATHENS THEATRE FESTIVAL στο θέατρο Επί Κολωνώ συνεχίζεται δυναμικά, ας δούμε τι απαντούν στην ακόλουθη κοινή ερώτηση οι επόμενες ομάδες που συμμετέχουν:

Ποια είναι τα πιο σημαντικά θέματα που αναδεικνύει η παράστασή σας;

Ιδού λοιπόν οι απαντήσεις τους…

Και ραντεβού στο θέατρο Επί Κολωνώ: καθημερινά έως τις 28 Ιουνίου!

 

“In-Box” – Πέμπτη 5 Ιουνίου στις 20.15 & Παρασκευή 6 Ιουνίου στις 22.00
Ομάδα Θεατρόλ

Η παράστασή μας διερευνά την ψηφιακή εποχή και τις αποστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στις ανθρώπινες σχέσεις, σε σημείο που ο σύγχρονος άνθρωπος απομονώνεται όχι μόνο από τους άλλους αλλά και από τον ίδιο του τον εαυτό. Η ελεύθερη διασκευή της παράστασής μας “In-Box” βασίζεται στο “Interieur” του M.Maeterlinck και σχολιάζει τους τρόπους με τους οποίους έχουμε παραδοθεί στο κυνήγι της ύλης κι έχουμε παγιδευτεί στις ψευδαισθήσεις της εικόνας και την πλασματική ευκολία του φαίνεσθαι γενικότερα, που αντιμάχεται το είναι και τη διεκδίκησή του.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Θεατρική ομάδα: Θεατρόλ
Kείμενο: Μωρίς Μαίτερλινκ
Διασκευή / Σκηνοθεσία: Ελένη Μπενέκου
Δραματουργία: Κωνσταντίνος Περιστεράκης
Σκηνογραφία / Ενδυματολογία / Σχεδιασμός αφίσας: Μαρία Μεθυμάκη
Βοηθός ενδυματολόγου: Άσια Κούντρια
Μουσική σύνθεση & Eπιμέλεια: Περικλής Λιακάκης
Κίνηση: Ρενή Παπαδάκη-Πλουμίδου
Διδασκαλία μαριονέτας: Κατερίνα Σταματάκη
Φροντιστής σκηνής: Μαργαρίτα Μανουσάκη
Βίντεο / Trailer: Ομάδα Θεατρόλ

Ευχαριστούμε την Κρητική Εστία για τη συνεργασία

Ερμηνεύουν: Σεμίνα Αγγελή, Ζωή Κατσιάδα, Κωνσταντίνος Κουφάκης, Κωνσταντίνος Περιστεράκης, Λουκάς Περιστεράς, Σοφία Τσιμπούκα, Αναστασία Ρισάνου

Διάρκεια: 40 λεπτά

 

«Πάσα γυνή παυσάτω: Αυτή που λάμπει» – Παρασκευή 6 Ιουνίου στις 20.15 & Σάββατο 7 Ιουνίου στις 22.00
Ομάδα Κράμα

Το έργο μας πραγματεύεται τη σχέση της εξουσίας με τη δικαιοσύνη. Πώς το συμφέρον ετεροκατευθύνει μια αρχή που θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη. Μιλούμε για τις γυναίκες, όταν αυτές βρίσκονται «ανάμεσα» στην εξουσία και τη δικαιοσύνη. Τι συμβαίνει όταν κάποιος ενώ έχει δίκιο δεν μπορεί να το αποδείξει; Ειδικά και περισσότερο εάν είναι γυναίκα. Αφορμή του έργου μας είναι ο μύθος της Πασιφάης, μιας αφανούς βασίλισσας που έζησε και πέθανε με τις συνέπειες και την ντροπή για πράξεις που η ίδια δεν προκάλεσε. Επιδιώκουμε να πούμε την ιστορία αυτής της ηρωίδας και κατ’ επέκταση πολλών γυναικών. Αναμετριόμαστε με τα στερεότυπα, τον μισογυνισμό και την αδικία σε μια χρονικά ακαθόριστη εκδοχή της ελληνικής κοινωνίας που δεν διαφέρει πολύ από το παρόν της. Η Πασιφάη τοποθετείται στο εδώλιο, όχι απλώς ως μυθικό πρόσωπο, αλλά ως σύμβολο κάθε γυναίκας που απευθύνεται στη μοναδική έννομη αρχή για τη δικαίωσή της.

Η αμφισβήτηση και η καχυποψία είναι λίγες μόνο από τις στάσεις που πολλές γυναίκες έχουν αντιμετωπίσει σε αυτή τους την προσπάθεια τους να δικαιωθούν, όπως και η Πασιφάη. Όσα ακούγονται είναι εμπνευσμένα από λόγια που έχουν ειπωθεί σε δίκες γυναικών που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Επιλέξαμε, λοιπόν, τον μύθο της Πασιφάης όχι για να τον αφηγηθούμε, αλλά για να τον μετασχηματίσουμε σε πεδίο ερωτήσεων.

Το έργο μας προτρέπει να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει «δικαιοσύνη», ποιος την απονέμει και ποιος -ή ποια- τελικά έχει το δικαίωμα να την διεκδικεί.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Θεατρική ομάδα: Κράμα
Κείμενο: Ομάδα Κράμα
Σκηνοθεσία: Ρία Μοιραναίου και Ομάδα Κράμα
Δραματουργία / Σκηνογραφία / Ενδυματολογία / Φωτισμοί / Μουσική επιμέλεια / Σχεδιασμός αφίσας: Ομάδα Κράμα
Κίνηση: Μάριος Λάγγης, Σωτηρία Συμεωνίδου
Trailer / Μοντάζ: Βλασιάδης Χάρης
Φωτογραφίες: Γιάννης Καρλατήρας

Ερμηνεύουν: Ματθαίος Ζαννίκος, Αγγελική Ιωακειμίδη, ΡίαΜοιραναίου, Αφροδίτη Μπαλίδου, Νίκος Ορφανουδάκης.

Διάρκεια: 60 λεπτά

 

«Η Νοσταλγός» – Δευτέρα 9 Ιουνίου στις 20.15 & Τρίτη 10 Ιουνίου στις 22.00
Ομάδα Επ αρχή

Η παράστασή μας “Η Νοσταλγός” είναι ένα οδοιπορικό πίσω στις ρίζες μας: τον άνθρωπο κοντά στη φύση, τον άνθρωπο με την ανοιχτή καρδιά και τις εκφραστικές χειρονομίες, τα μεγάλα συναισθήματα: την Χαρά, τον Πόνο, τον Φόβο, την Ελπίδα, την Αγάπη, τον Έρωτα. Είναι μία προσευχή για την επιστροφή στην οικειότητα και τη θέρμη της κοινότητας, ένας ύμνος στο “μαζί”. Ποτισμένη από την αλμύρα της θάλασσας, τα φυσικά φαινόμενα, την ησυχία της νύχτας και την ανησυχία του έρωτα, καλεί τον καθένα και την καθεμία από εμάς να ανακαλύψει ότι είμαστε όλοι-ες Νοσταλγοί σε μία βαρκούλα καταμεσής του πελάγους.

Η Ταυτότητα της παράστασης:

Θεατρική ομάδα: Επ Αρχή
Κείμενο: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Σκηνοθεσία: Σπύρος Δασκαλάκης
Δραματουργία: Άννα Κόπακα, Σπύρος Δασκαλάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Κόπακα
Σκηνογραφία: Αλίκη-Μαρία Γερογιαννάκη
Ενδυματολογία: Γεωργία Δίπλα
Φωτισμοί: Σοφέλπι Σταΐκου
Μουσική σύνθεση & Επιμέλεια: Δημοσθένης Γούσιος
Κίνηση: Κωνσταντίνος Κατσούδας
Φωτογραφίες: Νεφέλη Πήττα

Ερμηνεύουν: Μαρία Χατζηχριστοδούλου, Ανδριάνα Ζαχαριάδου, Άννα Κόπακα, Θάνος Μάνος, Σπύρος Δασκαλάκης

Ευχαριστούμε θερμά το Beyond Home – Yoga & Holisti Healing και τη Σχολή Θεάτρου “Δήλος – Δήμητρα Χατούπη”.

Διάρκεια: 60 λεπτά

 

«Ιουλιέττα (Η)» – Τρίτη 10 Ιουνίου στις 20.15 & Τετάρτη 11 Ιουνίου στις 22.00
Ομάδα Μπλαστ

Θαλασσινή Βοσταντζόγλου: Η αποκαθήλωση ενός ονόματος. Η κυριαρχία του έρωτα. Ό,τι συμβαίνει δηλαδή και στη ζωή. Μπροστά στον έρωτα είμαστε όλοι θνητοί, δεν υπάρχουν σύμβολα, δεν υπάρχει Ρωμαίος και Ιουλιέττα. Το συναίσθημα είναι παραπάνω. Είναι μία παράσταση που θυμίζει στους ανθρώπους να νιώθουν καθαροί από ρόλους.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Θεατρική ομάδα: Μπλαστ
Σύνθεση κειμένων: Γιώργος Χιώτης
Σκηνοθεσία / Δραματουργία / Κίνηση: Τάσος Τυρογαλάς
Σκηνογραφία / Ενδυματολογία: Ελίνα Δράκου
Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Νατάσα Πετροπούλου
Μουσική: Χρήστος Αδαμόπουλος και Δημήτρης Μπασδάνης
Φωτογραφίες / Trailer: Μαίρη Λεονάρδου
Μοντάζ trailer / Σχεδιασμός αφίσας: Νάντια Καφφετζή

Το τραγούδι Una furtiva lagrima ερμηνεύει ο τενόρος: Διονύσης Μελογιαννίδης

Ερμηνεύει: Θαλασσινή Βοσταντζόγλου

Διάρκεια: 60 λεπτά

 

«Θέλημα Θεού» – Τετάρτη 11 Ιουνίου στις 20.15 & Πέμπτη 12 Ιουνίου στις 22.00
Ομάδα Black Swan

Θα μπορούσες να σώσεις τη ζωή αυτού που κατέστρεψε τη δική σου; Είναι μια ιστορία που, δυστυχώς, αγγίζει τις πιο σκοτεινές γωνιές της πραγματικότητας. Στο επίκεντρο; Ο παιδικός βιασμός. Ο Πέτρος. Θύμα στα 7 του χρόνια. Τριάντα χρόνια μετά, ο εφιάλτης επιστρέφει με έναν αναπάντεχο τρόπο. Σε μια λαμπερή δεξίωση, στις τουαλέτες, ο χρόνος παγώνει. Μπροστά του, ο θύτης του, αργοπεθαίνει. Η απόφαση στα χέρια του Πέτρου: θα του σώσει τη ζωή; Ακόμα και από την πρώτη στιγμή που γράφτηκαν αυτές οι λέξεις, οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Αυτή η παράσταση δεν χαρίζεται. Ρίχνει στο πρόσωπό μας την πιο ωμή αλήθεια. Ξεχάστε τα παραμύθια και τους φανταστικούς κόσμους για λίγο. Εδώ, το θέατρο γίνεται καθρέφτης. Μας αναγκάζει να κοιτάξουμε κατάματα όλα όσα σπρώχνουμε κάτω από το χαλί. Είναι οι ήρωες απλοί άνθρωποι; Μπορεί μια στοργική μητέρα δύο παιδιών να γίνει δολοφόνος; Μπορεί ένας άνθρωπος αφιερωμένος στον Θεό να κρύβει μέσα του έναν βιαστή; Μπορεί το απόλυτο καλό και το απόλυτο κακό να συνυπάρχουν στον ίδιο άνθρωπο; Αυτή η παράσταση δεν προσφέρει εύκολες απαντήσεις. Αντίθετα, γεννά ερωτήματα που μένουν μαζί σου: “Εσύ τι θα έκανες στη θέση του;”

Η ταυτότητα της παράστασης:

Θεατρική ομάδα: Black Swan
Κείμενο / Σκηνοθεσία / Δραματουργία / Σκηνογραφία / Ενδυματολογία / Φωτισμοί / Μουσική επιμέλεια / Φωτογραφίες / Σχεδιασμός αφίσας: Χάρης Λυμπερόπουλος
Επιμέλεια: Ζωή Λυμπεροπούλου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ζωή Λυμπεροπούλου, Μάγκι Τρίφτη
Ερμηνεύουν: Άννα Τζανακάκη, Άντα Πουράνη, Κωνσταντίνος Πινότσης

Διάρκεια: 60 λεπτά

 

“Rebel” – Πέμπτη 12 Ιουνίου στις 20.15 & Παρασκευή 13 Ιουνίου στις 22.00
Ομάδα Ερευνητικό Θέατρο

Χρήστος Γαλάνης (συγγραφέας-σκηνοθέτης): Ο Rebel διερευνά κι αναδεικνύει την σχέση του συγγραφέα (το πρόσωπο του συγγραφέα και μέσα από αυτό τού σύγχρονου διανοούμενου) με τον λεγόμενο «απλό άνθρωπο». Πώς βλέπει ο ένας τον άλλον τί σχέση υπάρχει ανάμεσά τους, αν και ποια είναι η επιρροή του, αν ο διανοούμενος που -σκοπός του είναι η ελεύθερη γνώμη και η ανεξάρτητη κρίση- μπορεί να «συναντηθεί» σήμερα με τον λεγόμενο «απλό άνθρωπο».

Η ταυτότητα της παράστασης:

Θεατρική ομάδα: Ερευνητικό Θέατρο
Κείμενο / Σκηνοθεσία: Χρήστος Γαλάνης
Σκηνογραφία / Ενδυματολογία: Κωνσταντίνος Βερούτης
Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Γαλάνης, Αλεξία Ξυγαλά
Φωτογραφίες / Trailer: Νεκτάριος Θεοδώρου

Ερμηνεύει: Χρήστος Γαλάνης

Διάρκεια: 60 λεπτά

 

“Tanikō” – Τρίτη 17 Ιουνίου στις 20.15 & Τετάρτη 18 Ιουνίου στις 22.00
Ομάδα Πρόταση

Ελένη Νιωτάκη (ηθοποιός): Το πρωτότυπο «Tanikō» είναι ένα τελετουργικό έργο του θεάτρου Nō, ο μύθος του οποίου αποκόπηκε από την παράδοσή του, εκκοσμικεύθηκε και εισήχθη στο γερμανικό δραματολόγιο από τον Bertolt Brecht. Μπορεί, όμως, ένας μύθος πραγματικά να εξωραϊστεί; Έχοντας αυτό ως σημείο εκκίνησης και πηγή έμπνευσης, το «Tanikō» του Κωνσταντίνου Αβράμη τοποθετείται σε ένα σύγχρονο, εξευγενισμένο wine bar της Αθήνας που φέρει το όνομα του μύθου. Οι ιδιοκτήτριές του καλούνται να αντιπαλεύσουν τις απειλές και τις επιθέσεις των κατοίκων της περιοχής(😉, να βρουν έναν τρόπο για να αντιμετωπίσουν άμεσα το σοβαρό πρόβλημα υγείας της μητέρας τους και να λύσουν το μυστήριο γύρω από την εξαφάνιση του αδερφού τους. Η παράσταση έχει ως στόχο να αναδείξει την κοινωνική ασφυξία σε μια εποχή που το gentrification αναδιαμορφώνει την καθημερινότητά μας δημιουργώντας περιβάλλοντα που δεν μας περιλαμβάνουν, η υγεία ιδιωτικοποιείται κοστολογώντας την ίδια μας τη ζωή και οι ανθρώπινες σχέσεις αγωνίζονται να υπάρξουν σε έναν κόσμο που δεν τις χωρά.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Θεατρική ομάδα: Θέατρο Πρόταση
Κείμενο / Σκηνοθεσία: Kωνσταντινος Aβράμης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Νιωτάκη
Φωτογραφίες / Φωτισμοί: Χαράλαμπος Ιωαννόπουλος
Μουσική σύνθεση: Δέσποινα Γεώργα

Ερμηνεύουν: Λίνα Μπότη, Ελένη Νιωτάκη, Μαρίσσα Φαρμάκη
Μουσικός επί σκηνής: Δέσποινα Γεώργα

Διάρκεια: 54 λεπτά

 

«Αυτό που γεννιέται και πεθαίνει στο φως» – Πέμπτη 19 Ιουνίου στις 20.15 & Παρασκευή 20 Ιουνίου στις 22.00
Ομάδα Volya

Ζωή Σιγαλού (σκηνοθέτις-δραματουργός): Μέσα από την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου – και συγκεκριμένα την Εαρινή Συμφωνία και αποσπάσματα από τα Ερωτικά – επιχειρούμε να φωτίσουμε το ταξίδι του έρωτα: από την πρώτη σπίθα μέχρι την απώλεια και, τελικά, την πιθανότητα μιας νέας αρχής. Ζώντας σε μια εποχή όπου βιώνουμε συνεχώς κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, χρησιμοποιούμε τον λυρικό και μεγαλειώδη τρόπο με τον οποίο ο Ρίτσος μιλά για τις ανθρώπινες σχέσεις, για να εξερευνήσουμε την έννοια της μοναξιάς, αλλά και την ανάγκη της γενιάς μας για σύνδεση.

Η παράσταση ακολουθεί το βίωμα του πρώτου σκιρτήματος, του έρωτα, της φθοράς, της απώλειας – και της μετέπειτα ανάστασης του ανθρώπου που βγαίνει από μια σχέση, έχοντας τα τραύματα του παρελθόντος, την ομορφιά αλλά και τη σκληρότητα όσων έζησε. Επιστρέφουμε στον λόγο του Ρίτσου για να φανταστούμε ξανά τον έρωτα ως δύναμη απελευθερωτική – όχι μόνο προσωπική, αλλά και πολιτική. Η παράσταση αξίζει να ιδωθεί ως μια κοινή εμπειρία: ένας χώρος κατάνυξης όπου οι άνθρωποι επιτρέπεται να είναι ευάλωτοι, να επιθυμούν, να συνδέονται και να μοιράζονται.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Θεατρική ομάδα: Volya
Κείμενο: Γιάννης Ρίτσος
Σκηνοθεσία / Δραματουργία: Ζωή Σιγαλού
Σκηνογραφία / Ενδυματολογία: Άννα Μπίζα
Φωτισμοί: Θάνος Οικονομάκος
Μουσική σύνθεση & Επιμέλεια: Αλέξης Δημουλέας
Σχεδιασμός αφίσας: Παναγιώτης Σιγαλός
Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Ρίμπα

Ερμηνεύουν: Παναγιώτης Σιγαλός, Γεώργιος Ταλιάνης Ζαφειρόπουλος, Άγγελος Κούκος, Γρηγόρης Πανταζής

Διάρκεια: 35 λεπτά

 

«Ακίρα» – Τρίτη 24 Ιουνίου στις 20.15 & Τετάρτη 25 Ιουνίου στις 22.00
Ομάδα Yonoma

Η παράστασή μας καταπιάνεται κυρίως με το ζήτημα της ψυχικής υγείας, τη διάσπαση της ταυτότητας και το πώς τα τραύματα που κουβαλάμε από το παρελθόν μάς διαμορφώνουν. Μιλάει για την απώλεια, την ερωτική απογοήτευση, τη μοναξιά και την ανάγκη του ανθρώπου να ξαναχτίσει τον εαυτό του, όταν όλα γύρω του μοιάζουν να καταρρέουν. Στην ουσία, θέτει το ερώτημα: πού τελειώνει η πραγματικότητα και πού αρχίζει η άμυνα του μυαλού; Αυτή η άμυνα, αυτή η ανάγκη της επινόησης, δεν λειτουργεί σαν φυγή, αλλά σαν μια πράξη αντίστασης απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Θεατρική ομάδα: Yonoma
Κείμενο: Αλίκη Λιναρδάκη, Γαλάτεια Μαυρομάτη
Σκηνοθεσία: Γαλάτεια Μαυρομάτη
Σκηνογραφία / Ενδυματολογία / Φωτισμοί / Trailer: Ομάδα Υοnoma
Μουσική σύνθεση & Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Πολύζος, Εμμανουέλα Βιδάκη, Μενέλαος Γιαννάκος Καμπίτσης
Φωτογραφίες: Νεφέλη Καστανιά

Ερμηνεύουν: Άννα Τράκου, Τάρια Δημακογιάννη, Νεφέλη Καστανιά
Μουσικοί επί σκηνής: Κωνσταντίνος Πολύζος, Εμμανουέλα Βιδάκη, Μενέλαος Γιαννάκος Καμπίτσης

Διάρκεια: 50 λεπτά

 

Το πρόγραμμα των παραστάσεων μπορείτε να το βρείτε και στο ανανεωμένο website του Επί Κολωνώ

Για αγορά εισιτηρίων ΕΔΩ

Διάρκεια Φεστιβάλ: Από 26 Μαΐου έως 30 Ιουνίου 2025
Τόπος: Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ (Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός, Αθήνα)
Διάρκεια Παραστάσεων: Οι παραστάσεις δεν υπερβαίνουν τα 60 λεπτά
Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 9€. Εισιτήριo ημέρας 2 παραστάσεων 15€. Κάρτα για 10 παραστάσεις: 50€

Ώρα έναρξης: Καθημερινά στις 20:15 για την πρώτη παράσταση και στις 22:00 για τη δεύτερη παράσταση. Doors Open at: 19:00
Το μπαρ και η αυλή του θεάτρου είναι ανοιχτά καθημερινά
από τις 19.00 ως αργά το βράδυ.

 

Πηγή: Μιχάλης Οικονομάκος, neolaia, 30/05/2025

Νεφέλη Τραγίδη