Off Off Athens – Τριαντάφυλλη Μουζάκη (Ομάδα ΛΑΒΑ): Η παράστασή μας ξεκίνησε από μια ανησυχία της εποχής

  • αρχική
  • |
  • νέα & κριτικές
  • |
  • Off Off Athens – Τριαντάφυλλη Μουζάκη (Ομάδα ΛΑΒΑ): Η παράστασή μας ξεκίνησε από μια ανησυχία της εποχής

4 Ιούν, 2024 | άρθρα

Off Off Athens – Τριαντάφυλλη Μουζάκη (Ομάδα ΛΑΒΑ): Η παράστασή μας ξεκίνησε από μια ανησυχία της εποχής

  • αρχική
  • |
  • νέα & κριτικές
  • |
  • Off Off Athens – Τριαντάφυλλη Μουζάκη (Ομάδα ΛΑΒΑ): Η παράστασή μας ξεκίνησε από μια ανησυχία της εποχής

4 Ιούν, 2024 | άρθρα

Ομάδα ΛΑΒΑ
Παράσταση «Ποια εγώ;»

Την ομάδα ΛΑΒΑ αποτελούν:
Δήμητρα Αλεξοπούλου, σκηνογράφος
Φελίσια Antonov, MUA
Νικόλας Καλιδώνης, ηθοποιός
Αλεξάνδρα Μαρκοπούλου, μουσικός
Τριαντάφυλλη Μουζάκη, ηθοποιός
Αλέξανδρος Παπαστρατηγάκης, εικαστικός
Βασίλης Ταβουλάρης, βιντεογράφος

Δευτέρα 03 Ιουνίου στις 20:15 & Τρίτη 04 Ιουνίου στις 22:00

«Ποια εγώ;» λέγεται η παράσταση της ομάδας ΛΑΒΑ που αναμένεται να δούμε τη Δευτέρα 03 Ιουνίου και την Τρίτη 04 Ιουνίου στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Off Off Athens. Πρόκειται για ένα ψυχεδελικό ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης. Το Σώμα παλεύει στα διάφορα στάδια ετεροπροσδιορισμού του, επιθυμώντας να αγγίξει τον αυτοπροσδιορισμό του.

Το catisart μιλάει με την ηθοποιό, σκηνοθέτιδα και ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας ΛΑΒΑ Τριαντάφυλλη Μουζάκη. Συζητάμε για την ομάδα και τη δημιουργία της, για το θέατρο, για το κυνήγι της ταυτότητας και βεβαίως για την παράσταση. «Η παράστασή μας ξεκίνησε από μια ανησυχία της εποχής» μου λέει και προσθέτει:

«Μου είναι αδιανόητη η κάθε μορφής βία που προκαλείται γιατί κάποιος δεν μπορεί να δεχτεί το διαφορετικό. Το πόσο εύκολο είναι για κάποιους να ξεβολευτούν προς το μίσος, τη βία και την ασχήμια, αλλά ούτε που τους περνάει απ’ το μυαλό να ξεβολευτούν προς την αποδοχή και την αγάπη. Δε θα πω ότι η λύση σ’ αυτό είναι η αγάπη, αλλά η ειλικρίνεια. Να εξοικειωνόμαστε όσο γίνεται περισσότερο με την αλήθεια, παρά με το θεμιτό. Για να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε και ο καθένας να μάθει να κάνει τις επιλογές του χωρίς δικαιολογίες».

«Το κυνήγι της ταυτότητάς μου μόνο πίσω σε μένα μπορεί να με οδηγήσει. Πώς όμως να ξεσκίσεις την ίδια σου τη σάρκα;»
«Πώς γίνεται Εαυτός
Να μην ξέρει Εαυτόν;
Τι είμαι;
Είμαι κάτι.
Είμαι κάποιος.
Είμαι εγώ.
Ποια εγώ;»

Συντελεστές:
Θεατρική ομάδα: Λάβα
Κείμενο: Τριαντάφυλλη Μουζάκη
Σκηνοθεσία: Τριαντάφυλλη Μουζάκη και Νικόλας Καλιδώνης
Εικαστικός: Αλέξανδρος Παπαστρατηγάκης
Σκηνογραφία: Δήμητρα Αλεξοπούλου
Μουσική Σύνθεση: Αλεξάνδρα Μαρκοπούλου
Κίνηση: Τίνα Μπούγα
Φωτογραφίες και Βίντεο: Βασίλης Ταβουλάρης
Make Up Artist: Felicia Antonov

Ερμηνεύουν: Τριαντάφυλλη Μουζάκη

Διάρκεια παράστασης: 40 λεπτά

Τριαντάφυλλη, το όνομα της ομάδας σας πώς προέκυψε;

Όταν αποφασίσαμε ότι θέλουμε η συνεργασία μας να μπει κάτω από μια πιο επίσημη ομπρέλα, ψάχναμε ένα μικρό ελληνικό όνομα που θα μπορεί να σταθεί και εύηχα ως ακρωνύμιο στα Αγγλικά. Έτσι προέκυψε η LAVA, για το Love for Authentic & Visionary Arts και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πορεία μας θα είναι εκρηκτικά αντιπροσωπευτική του ονόματός μας.

Από πού ξεκίνησε η ιδέα της ομάδας;

Ελλείψει ισχυρής θεατρικής δράσης στην επαρχία, και συγκεκριμένα στη Λακωνία απ’ όπου καταγόμαστε και δραστηριοποιούμαστε οι περισσότεροι, ήρθαμε κοντά, σε μια προσπάθεια σύζευξης των διαφορετικών καλλιτεχνικών χώρων από τους οποίους προερχόμαστε. Έτσι, κατά την πρώτη μας συνεργασία, μας ιντρίγκαρε πολύ η ιδέα να παράγουμε θεατρική πράξη σε απρόσμενες σκηνές και με απρόσμενους καλλιτεχνικούς συνδυασμούς, θεάτρου, ποίησης, μουσικής, χορού, γλυπτικής, ζωγραφικής, κινηματογράφησης, σκηνογραφίας σε φυσικά περιβάλλοντα και ό,τι άλλο προκύψει.

Τι είναι αυτό που σας ενώνει;

Η αγάπη μας για τις τέχνες και το ρόλο τους στο σύγχρονο τρόπο ζωής και σκέψης, που θέτει ανώτερα και εσωτερικά ερωτήματα, καθώς και ένα κοινό ενδιαφέρον για την αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία.

Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε στο φεστιβάλ Off Off Athens;

Ο θεσμός αυτός έχει αποδείξει την αξία του στο χρόνο προβάλλοντας μικρές, αλλά θαυμάσιες παραγωγές στο ευρύτερο κοινό του θεάτρου Επί Κολωνώ. Για εμάς, στάθηκε η καλύτερη ευκαιρία να παρουσιάσουμε το έργο μας για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό.

Η παράστασή σας τι πραγματεύεται;

Η παράστασή μας «Ποια εγώ;» είναι ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης. Πραγματεύεται την πορεία του ατόμου προς την ανακάλυψη και αποδοχή της αυθεντικής του ταυτότητας. Τι είναι αυτό που μας εμποδίζει να δούμε ή να φανερώσουμε ποιοι πραγματικά είμαστε; «Πώς γίνεται Εαυτός να μην ξέρει Εαυτόν;»

Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που θα προτείνατε στο κοινό, ώστε να παρακολουθήσει την παράστασή σας στο Φεστιβάλ;

Αν νιώθεις να παραπατάς μεταξύ του ποι@ είσαι και ποι@ πρέπει να είσαι για να ταιριάζεις, αυτή η παράσταση είναι για σένα. Αν νιώθεις ότι ούτε εσύ δεν ξέρεις πλέον ποι@ είσαι, αυτή η παράσταση θα φωτίσει ένα μονοπάτι επιστροφής στο βαθύτερο Εαυτό σου. Αν νιώθεις ότι ξέρεις πολύ καλά ποι@ είσαι και δεν καταλαβαίνεις την ερώτηση του τίτλου, αυτή η παράσταση θα απαντήσει στο γιατί διάβασες ως εδώ.

Η παράσταση «Ποια εγώ;» είναι δικής μου γραφής, με εξαίρεση τους εξαιρετικούς στίχους της νέας τραγουδοποιού, Αλεξάνδρας Μαρκοπούλου.

Όλη η σκηνική σύνθεση ξεκίνησε με βάση ένα έργο του Λάκωνα εικαστικού, Αλέξανδρου Παπαστρατηγάκη, ο οποίος φτιάχνει γλυπτά από πεταμένα μέταλλα και δημιούργησε ειδικά για την παράστασή μας ένα έργο με το οποίο μπορούμε να συνομιλήσουμε ερμηνευτικά επί σκηνής.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της παράστασης οφείλεται στην ευρηματική σκηνοθετική καθοδήγηση του επίσης ηθοποιού και φίλου, Νικόλα Καλιδώνη.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας θεωρώ είναι η έλλειψη αγάπης και ομορφιάς. Μου είναι αδιανόητη η κάθε μορφής βία που προκαλείται γιατί κάποιος δεν μπορεί να δεχτεί το διαφορετικό. Το πόσο εύκολο είναι για κάποιους να ξεβολευτούν προς το μίσος, τη βία και την ασχήμια, αλλά ούτε που τους περνάει απ’ το μυαλό να ξεβολευτούν προς την αποδοχή και την αγάπη. Δε θα πω ότι η λύση σ’ αυτό είναι η αγάπη, αλλά η ειλικρίνεια. Να εξοικειωνόμαστε όσο γίνεται περισσότερο με την αλήθεια, παρά με το θεμιτό. Για να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε και ο καθένας να μάθει να κάνει τις επιλογές του χωρίς δικαιολογίες.

Έχει επηρεάσει η εποχή την παράστασή σας;

Ναι, η παράστασή μας ξεκίνησε από μια ανησυχία της εποχής. Πόσο εύκολο είναι να φτιάξουμε στο σήμερα το περιβάλλον, όπου ο εαυτός μας μπορεί να ανθήσει πραγματικά; Τα social media τελικά, έχουν βοηθήσει στην παρουσίαση της πραγματικής μας ταυτότητας ή στην κάλυψή της πίσω από προσωπεία; Έχουν βοηθήσει στην επικοινωνία και τη σύνδεση ή θυσιάζουμε την ποιότητα ισχυρών δεσμών στο βωμό της ποσότητας των φίλων και των followers; Γιατί χρειαζόμαστε συμπεριληπτική γλώσσα και να δηλώσουμε ποιοι είμαστε και τι θέλουμε, αντί να χαίρουμε του σεβασμού και της αποδοχής a priori, απλώς και μόνο επειδή υπάρχουμε;

Τι θα θέλατε να πείτε για τη συνεργασία σας με το θέατρο Επί Κολωνώ και τους ανθρώπους του;

Οι άνθρωποι του θεάτρου Επί Κολωνώ ήταν πολύ υποστηρικτικοί κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για το Φεστιβάλ και ανυπομονούμε να γνωρίσουμε από κοντά, τόσο τους ίδιους, όσο και τις υπόλοιπες ομάδες, λίγο πριν από την έναρξη των παραστάσεων.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν καλλιτέχνη που ξεκινά τώρα το θέατρο;

Να μην αναζητά τις συμβουλές. Να βρει βαθιά μέσα του τι είναι αυτό που έχει να πει κι έπειτα ευχή του δίνω, να βρει τους ανθρώπους που θα συνδράμουν ουσιαστικά και δημιουργικά το έργο του.

Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στους θεατρόφιλους αναγνώστες του www.catisart.gr;

Να πηγαίνουμε θέατρο, να βλέπουμε παραστάσεις και να επιζητούμε τους νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Ποια θα είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα;

Γίνεται μια προσπάθεια η παράστασή μας «Ποια εγώ;» να ταξιδέψει μετά το πέρας του Φεστιβάλ Οff Οff, ενώ για το μέλλον της ομάδας ΛΑΒΑ προσβλέπουμε σε νέα μέλη, ώστε οι επόμενες παραστάσεις μας να δημιουργηθούν με γνώμονα τη συμμετοχή περισσότερων ηθοποιών.

 

Πηγή: Ειρήνη Αϊβαλιώτου, catisart, 28/05/2024

Νεφέλη Τραγίδη