Η Μαρία Μπαλούτσου μιλάει στο All4fun για την παράσταση Scarmface στο Επί Κολωνώ

4 Ιαν, 2024 | άρθρα

Η Μαρία Μπαλούτσου μιλάει στο All4fun για την παράσταση Scarmface στο Επί Κολωνώ

4 Ιαν, 2024 | άρθρα

Τι πραγματεύεται η παράσταση σας και τι πρόκειται να δούμε πάνω στη σκηνή;
Η παράσταση τοποθετείται στη Νέα Υόρκη του 1932 την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης, της εγκληματικότητας, της αδικίας, του φόβου και της μαφίας. Βλέπουμε την εναλλαγή της εξουσίας των μαφιόζων, στυγνές δολοφονίες, προδοσίες αγαπημένων προσώπων, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ανελέητο πιστολίδι. Μέσα σε όλα αυτά ένας έρωτας προσπαθεί να ανθίσει αλλά δεν τα καταφέρνει, μια γυναίκα προσπαθεί να βρει την αυτονομία της αλλά παραμένει υποχείριο και ένας περιθωριακός τύπος διψάει για εξουσία αλλά την κερδίζει για πολύ λίγο, μπαίνοντας και αυτός στον κύκλο των αναλώσιμων. Και βέβαια όλα αυτά, με πολύ χιούμορ, με την ασπρόμαυρη αισθητική του βωβού κινηματογράφου και του φιλμ νουάρ, μπλεγμένα με τα gags του Chaplin και του Keaton.
Γιατί θα πρότεινες σε κάποιον να δει το έργο σας;Καταρχήν γιατί αυτό το είδος θεάτρου, το κάνουμε μόνο εμείς και το κάνουμε και πολύ καλά! Μιλάμε για ένα θέατρο σωματικό, στο οποίο απουσιάζει ο λόγος, αλλά δεν είναι παντομίμα. Δεν έχει τη φόρμα της μιμικής, είναι σύγχρονο, αγγίζει τα όρια του ρεαλισμού μέσα από σουρεάλ στοιχεία και εξπρεσιονιστικό παίξιμο, αλλά δεν είναι και γκροτέσκο. Πιστεύω ότι έχουμε καταφέρει να βρούμε μια ιδανική ισορροπία και να παρουσιάσουμε πάνω στη σκηνή αληθινούς χαρακτήρες που παραπαίουν στο κωμικό και το δραματικό, όπως άλλωστε είναι και οι άνθρωποι στην αληθινή ζωή. Επίσης, υπάρχει κανείς άνθρωπος στον κόσμο, που δεν θέλει να δει ένα έργο για τη μαφία και τη δεκαετία του ’30; Baloutsou_Maria02.jpg

Μίλησε μας για τον ρόλο σου και τη διαχρονική αξία των μηνυμάτων της ιστορίας.

Είμαι η Betty. Αναγνωρίσιμος χαρακτήρας σε αυτήν την εποχή. Είμαι το κορίτσι του γκάνγκστερ. Μια γυναίκα μεγαλωμένη μέσα στην ανέχεια και τη φτώχεια, σε μια σκληρή εποχή, όπου δεν υπάρχει πίστη και εμπιστοσύνη στους θεσμούς (θυμίζει κάτι;). Η Betty δεν προσπαθεί απλώς να επιβιώσει. Αν ήθελε αυτό θα ήταν πλύστρα, μοδίστρα, θα πούλαγε λουλούδια ή θα δούλευε σε κανένα εργοστάσιο. Όχι. Η Betty είναι φιλόδοξη και δεν θέλει να υποταχτεί στη μοίρα της πλειοψηφίας. Έχει φιλοδοξίες και ξέρει ότι αξίζει παραπάνω. Θέλει να ζει καλά, να ζει καλύτερα από τους άλλους, να κερδίζει. Γι’ αυτό γίνεται το κορίτσι του Pippo και ανέχεται να μπει στη συμμορία της μαφίας. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει τα μυστικά όλων, ελίσσεται, βρίσκει παντού συμμαχίες, κρατάει χαμηλό προφίλ όπου χρειάζεται και επιδεικνύει τη δύναμή της, όπου ξέρει ότι την παίρνει. Είναι η ιδανική γυναίκα; Είναι η γυναίκα – σύμβολο; Σίγουρα όχι. Αλλά στο τέλος είναι η μόνη που παραμένει ζωντανή και διαχρονική, ακόμα και αν χάνει σιγά-σιγά τον εαυτό της. 

Παλεύω πολύ να αποδεχτώ αυτόν τον χαρακτήρα, γιατί πάει ενάντια στη φύση μου και στα πιστεύω μου. Εγώ αναζητώ ήρωες – σύμβολα και ταυτίζομαι μαζί τους. Έχω πάντα την αισιόδοξη ματιά των παραμυθιών ότι στο τέλος νικάνε πάντα οι καλοί και ηθικοί. Αυτό, έρχεται το έργο και μου το ανατρέπει όλο! Κανείς δεν νικάει εδώ. Νικάει μόνο η διαρκής πάλη των ανθρώπων για εξουσία, για τρόπαια, για κυριαρχία. Δεν τα λες και μηνύματα με αξία. Αλλά είναι μια υπενθύμιση στο ανθρώπινο είδος, ότι τελικά, το μόνο που θα μας σώσει από τη δυστυχία (γιατί στο έργο, όλοι είναι εντέλει μόνοι και δυστυχισμένοι) είναι η αποδοχή πως η ευτυχία δεν έρχεται με την εξουσία και πως ο σεβασμός στον άλλο άνθρωπο οδηγεί στη συντροφικότητα και μας απομακρύνει από τη μοναξιά. Πάλι δηλαδή, εγώ βρίσκω το happy end… Aθεράπευτη!

Μίλησε μας για το πώς βίωσες τη συνεργασία σου με τον σκηνοθέτη Johnny O και τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης;

Με τον Johnny O γνωριζόμαστε από το 2007. Τότε όλοι οι θίασοι του σωματικού, νεανικού και devised θεάτρου είχαμε δημιουργήσει μια μεικτή θεατρική κοινότητα.  Οι Abovo, οι Splish splash, οι Εx animo και τόσοι άλλοι, πάντα στηρίζαμε ο ένας τον άλλον, παρακολουθούσαμε τις δουλειές μας, γινόμασταν καλύτεροι και η αλήθεια είναι ότι τότε στράφηκε και το νεανικό κοινό στο θέατρο, λόγω αυτού. Αυτό το κοινό είναι οι τωρινοί 45άρηδες, οι οποίοι πραγματικά συνεχίζουν να  αγαπούν και να στηρίζουν το θέατρο.  Κλείνει η παρένθεση (συγνώμη για τον τεράστιο αυτό μονόλογο, αλλά είμαι πραγματικά περήφανη γι’ αυτό που καταφέραμε τότε και θέλω να το λέω). 

Εγώ πάντα θαύμαζα τη δουλειά της ομάδας και ήθελα να δουλέψω κάποια στιγμή μαζί τους. Αυτό συνέβη τελικά πριν από 2 χρόνια, όταν κάναμε μαζί τον Μπάτλερ, στο Θέατρο Χυτήριο. Ταιριάξαμε πολύ και συνεχίσαμε και με τον Scarmface, όπου ήρθαν να προστεθούν και αυτά τα σπουδαία παιδιά, που αποτελούν τον υπόλοιπο θίασο. Θα γίνω γραφική, αλλά όντως γίναμε σαν μια οικογένεια. Κάνουν παρέα τα παιδιά μας, οι σύντροφοί μας είναι φίλοι, στηρίζουν και βοηθούν. Νομίζω ότι αυτό που μας έχει ενώσει, πέρα από την αγάπη μας για τη δουλειά, είναι ο σεβασμός και η ειλικρίνεια με την οποία αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον. Και ο θαυμασμός για ό, τι ο καθένας μας είναι και έχει καταφέρει. Αυτονόητα, αλλά όχι πάντα. Και είμαστε και θετικοί άνθρωποι. Γενικά πιστεύουμε ότι όλα θα γίνουν!

Πόσο σημαντική θεωρείς για σένα αυτήν τη δουλειά και ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι τώρα;

Έχω το ελάττωμα να αντιμετωπίζω κάθε μία δουλειά ως εξαιρετικά σημαντική. Και λέω ελάττωμα, γιατί δίνω το 100% σε ό,τι και αν κάνω και αυτό με εξαντλεί. Όμως δεν μπορώ να το αλλάξω αυτό. Καθετί είναι μια έκθεση του εαυτού μας και εγώ θέλω αυτή η έκθεση να αφήνει αποτύπωμα. Θέλω να φεύγει ο θεατής από το θέατρο και να έχει μείνει αυτό που είδε στο μυαλό του. Φυσικά, δεν λέω ότι το καταφέρνω πάντα (μπορεί και ποτέ, δεν ξέρω), αλλά αυτό είναι που προσπαθώ. Και μέχρι ένα σημείο στη συγκεκριμένη παράσταση, το έχουμε καταφέρει.

Καταρχήν, υπάρχει κοινό, το οποίο έρχεται στο θέατρο και μας βλέπει. Ανάμεσα στις τόσες παραστάσεις, να έχεις μια δυναμική που σου επιτρέπει να παίξεις και δεύτερη χρονιά, το λες και επιτυχία. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα είδος που ο κόσμος φοβάται αρχικά να έρθει να δει. Δεν καταλαβαίνει ακριβώς τι θα πει “βωβό”, φαντάζεται παντομίμα, φαντάζεται κάτι πιο ελιτίστικο, κάτι δυσνόητο ή δύσκολο θέαμα. Αυτό που έχουμε καταλάβει από τα σχόλια του κόσμου είναι πως τελικά “χάνονται” μέσα στην ατμόσφαιρα, ταξιδεύουν μαζί με τους ήρωες, διασκεδάζουν με τα παθήματά τους και στο τέλος συγκινούνται. Και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό.

PhotosΧριστίνα Δενδρινού

baloutsou4.JPG

Πρεμιέρα: 

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα έναρξης: 21.15

Παραστάσεις: 
Σάββατο και Τετάρτη, ώρα έναρξης: 21.15 (έως 7/10)

Και από 11/10: Κάθε Τετάρτη στις 21.15

Ηλεκτρονική Προπώληση:
https://www.more.com/theater/scarmface-1/
*Έως τις 30/09/23, ισχύει προσφορά προπώλησης 10€*

“Πρόσεχε ποιον εμπιστεύεσαι!”

Το Επί Κολωνώ παρουσιάζει στην Κεντρική Σκηνή την παράσταση Scarmface” η οποία ξεχώρισε κατά την περσινή χειμερινή θεατρική σεζόν και επανέρχεται ακόμα πιο δυναμική και πιο μυστηριώδης! 

Τη σκηνοθεσία και το σενάριο υπογράφει ο Johnny O ενώ επί σκηνής θα βρίσκονται από τις 30 Σεπτεμβρίου οι ηθοποιοί Johnny O, Γιώργος Ντούσης, Αλέξης Βιδαλάκης, Μαρία Μπαλούτσου, Βασίλης Καζής, Εύη Κολιούλη, Χριστίνα Δενδρινού.

Ν. Υόρκη, 1932. Ποτοαπαγόρευση…εποχή που το οργανωμένο έγκλημα και η δράση της Μαφίας είναι παγκοσμίως ξακουστή. Ο Toni Cazzo, ένας νεαρός Σικελός, με τις ευλογίες της μητέρας του θα μπλεχτεί στα πλοκάμια της Μαφίας, με μόνο σκοπό να γίνει αρχηγός της. Η αλαζονεία του και ένα.. σημάδι.. αρκεί να φέρει την καταστροφή. Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών αρχίζει… 

Ο Johnny O, εμπνευσμένος από τη χρυσή εποχή του βωβού κινηματογράφου και την πρωτότυπη ταινία «Ο Σημαδεμένος» του 1932, παρουσιάζει μια σατιρική παντομιμική παράσταση, με πρωτότυπο σενάριο, δίνοντας έμφαση στη σωματική κίνηση, την έκφραση και όχι στο λόγο. Πρωτότυπα δισδιάστατα σκηνικά, κοστούμια και μουσική εποχής, αναπαριστούν μοναδικά τη συγκλονιστική κινηματογραφική ιστορία που όλοι αγαπήσαμε, σε μια καταιγιστική θεατρική εμπειρία. 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Johnny O

Σκηνικά – Κοστούμια – Μακιγιάζ: Αντώνης Νομικός

Μουσική επιμέλεια: Johnny O

Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Καμπυλαυκά

Φωτισμοί:  Η ομάδα

Βίντεο: Παναγιώτα Καντιάνη

ΦωτογραφίεςEleftheria IKE/Photography www.photosfaira.gr
Social mediaΔανάη Γκουτκίδου

Υπεύθυνοι επικοινωνίας παράστασης:
Cont Act – Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας

Βοηθός Παραγωγής: Νανώ Μπόμπορη

Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Αναματερού

Παραγωγή: Ομάδα Νάμα

Ερμηνεύουν

Toni Cazzo: Johnny O

Pippo / Εκτελεστής: Γιώργος Ντούσης

Giuseppe: Αλέξης Βιδαλάκης 

Betty: Μαρία Μπαλούτσου 

Μπάτσος / Μπράβος / Lucchese : Βασίλης Καζής

Μάνα Toni: Εύη Κολιούλη

Αδερφή Toni: Χριστίνα Δενδρινού

Trailer:
https://youtu.be/VlJYuX910i8

Info:

Τοποθεσία: Επί Κολωνώ (Κεντρική Σκηνή), Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Αθήνα
Πρεμιέρα: Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα έναρξης: 21.15. 
Παραστάσεις: Σάββατο και Τετάρτη, ώρα έναρξης: 21.15 (έως 7/10)

Και από 11/10: Κάθε Τετάρτη στις 21.15. 
Διάρκεια: 80’ 
Πληροφορίες: Τηλ.: 210513 8067, www.epikolono.gr
Socialmedia:

epi_kolono

@epikolono.gr

Τιμές εισιτηρίων: 16 €, 12€ (Φοιτητικό, Ανέργων, 65+)
Προπώληση: https://www.more.com/theater/scarmface-1/

*Έως τις 30/09/23, ισχύει προσφορά προπώλησης 10€*

Πηγή: all4fun,

Μαρία Αναματερού