το κτίριο και η ιστορία του

Το κτίριο του Επί Κολωνώ

Το Επί Κολωνώ στεγάζεται σε ένα αξιόλογο διατηρητέο κτίριο (πρώην σχολείο) που κτίστηκε το 1918. Είναι ένα ψηλοτάβανο ισόγειο κτίσμα εμβαδού 350τμ (μαζί με τα πατάρια 450τμ) με περίμετρο από λιθοδομή με μια γοητευτική εμφανή πέτρινη πρόσοψη, μήκους 29 μ, επί της οδού Ναυπλίου και στέγη με κεραμίδια. Διαθέτει μία υπέροχη εσωτερική αυλή, παλιά αυλή του σχολείου, από τις λίγες που έχουν απομείνει στην Αθήνα, εμβαδού 300τμ, καθώς και ένα ακόμη μικρό κτίριο που στεγάζει τα γραφεία (διοίκησης, διεύθυνσης παραγωγών και δημ. σχέσεων). Το κυρίως κτίριο είναι διατηρητέο, γιαυτό και όλες οι οικοδομικές εργασίες στο εξωτερικό κέλυφός του σεβάστηκαν και ανέδειξαν την αρχική του μορφή.
Στο εσωτερικό του, από μορφολογική άποψη, οι αρχιτεκτονικές επεμβάσεις με έναν τολμηρό αλλά ισορροπημένο συνδυασμό σύγχρονης αισθητικής αντίληψης με επαναχρησιμοποίηση παραδοσιακών δομικών στοιχείων και υλικών, δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον και διαχρονικό αποτέλεσμα. Ο συνολικός σχεδιασμός επιτρέπει, με απλές επεμβάσεις στους επί μέρους χώρους, να φιλοξενούνται και να συνυπάρχουν διαφορετικές μορφές τέχνης. Το Επί Κολωνώ λειτουργεί ως θέατρο, με δύο σκηνές (Κεντρική και Black Box), ως μουσική σκηνή, χώρος εικαστικών εκθέσεων, χώρος σεμιναρίων και στούντιο υποκριτικής.

Συντήρηση διατηρητέου κτιρίου και επεμβάσεις για την αλλαγή χρήσης σε Θέατρο

Τις μελέτες συντήρησης του διατηρητέου κτιρίου και των επεμβάσεων για την αλλαγή χρήσης από σχολείο σε θέατρο και πολυχώρο ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Γιώργου Χατζηνικολάου με τους μόνιμους συνεργάτες του αλλά και με τη συνδρομή εξωτερικών συνεργασιών:
Αρχιτεκτονική μελέτη: Γιώργος Χατζηνικολάου, αρχιτέκτων με την συνδρομή και της Δάφνης Λαρούνη**
Στατική μελέτη: Θανάσης Κοντιζάς, πολιτικός μηχανικός
Μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων: Σπύρος Αρβανίτης, μηχανολόγος μηχανικός.
Μελέτη εγκαταστάσεων φωτισμού: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Σύμβουλος ακουστικής-ηχομονώσεων: Θεόδωρος Τιμαγένης
Σύμβουλοι ηχητικής εγκατάστασης: Νίκος Αλβέρτος, Ρένος Βάρλας, Ανδρέας Μπικουβαράκης.

Είναι σημαντικό να επισημανθούν τόσο η βοήθεια από το ΥΠΕΧΩΔΕ όσον αφορά στην έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος όσο κι οι συμβουλές της Πυροσβεστικής Αθηνών στην εξεύρεση σύννομων λύσεων για την ασφάλεια του κτιρίου ως Θέατρου και Πολυχώρου ταυτόχρονα

Για την υλοποίηση και με συντονισμό του αρχιτέκτονα Γιώργου Χατζηνικολάου, που είχε την Γενική Επίβλεψη του έργου, εργάστηκαν εθελοντικά και με ενθουσιασμό όλα τα μέλη της Ομάδας Νάμα και πολλοί φίλοι.

 

Μάθε περισσότερα για το επί κολωνώ

οι χώροι του θεάτρου