Συνέντευξη με το ηθοποιό Johhny O (Γιάννη Οικονομίδη)

19 Σεπ, 2023 | άρθρα

Συνέντευξη με το ηθοποιό Johhny O (Γιάννη Οικονομίδη)

19 Σεπ, 2023 | άρθρα

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Λιγνού

Πείτε μας λίγα λόγια για τους ρόλους που καλείστε φέτος
να ενσαρκώσετε στο θεατρικό σανίδι…

Οι ρόλοι που καλούμαι να ενσαρκώσω φέτος, είναι όλοι σπουδαίοι και διαφορετικοί μεταξύ τους. Νιώθω τυχερός έχοντας τον ρόλο του “Σημαδεμένου” στην παράσταση που σκηνοθετώ “Scarmface” στο θέατρο Επί Κολωνώ. Αποτελεί μεγάλη πρόκληση για μένα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι στον ίδιο ρόλο ο Αλ Πατσίνο με την εμβληματική του εμφάνιση, παραμένει αξεπέραστος!

Όπως κι ο Paul Muni βέβαια στην πρωτότυπη ταινία του 1932, τη διασκευή της οποίας επιχειρώ, φέρνοντας στη σκηνή αυτή την ταινία με την αισθητική του βωβού κινηματογράφου. Ο δικός μου scarmy, προσπαθώ να είναι διαφορετικός απ’ ότι έχουμε δει.
Μακάρι να τα καταφέρω…

Ο δεύτερος ρόλος μου είναι επίσης σπουδαίος κι υπηρετεί το κείμενο του μεγάλου Σάμιουελ Μπέκετ “Eυτυχισμένες μέρες” που θα ανέβει στο θέατρο Olvio σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κανέλλου με την υπέροχη Νατάσσα Παπαμιχαήλ στον ρόλο της Γουίνη. Ο άντρας της Γουίνη είναι ο Γουίλη, που έχει παραιτηθεί από τη ζωή, καταβεβλημένος, νωθρός σχεδόν φάντασμα. Ο Γουίλη όμως είναι το μοναδικό στήριγμα της Γουίνη στη ζωή.

Προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή και να προσφέρει την αγάπη του στη σύντροφό του, που ζει μέσα στον σωρό σκουπιδιών, αναμνήσεων και απελπισίας. Σ’ έναν μονόλογο- ταξίδι όπου η δύναμη της αγάπης κρατά ζωντανούς δύο ανθρώπους ακόμη μια μέρα και γι’ αυτό είναι ακόμη μια “Ευτυχισμένη μέρα”.

Ο τρίτος ρόλος είναι του Αιμίλιου Δοξιάδη, ενός πρώην πρόξενου, που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διατηρήσει την αξιοπρέπεια του, καθώς βυθίζεται λόγω των χρεών του γιού του  αλλά και των πελατειακών σχέσεων που έχει καλλιεργήσει. Στην Ελλάδα του 1984, ένας ξεπεσμένος αριστοκράτης γίνεται η μόνη φωνή αλήθειας σ’ένα τραπέζι όπου οι συνδαιτημόνες του είναι υποκριτές και τα όνειρα τους επιπλέουν σα φελλοί σ’ ακριβό τζακούζι. Πρόκειται για το “Το πιρούνι” του Χάρη Ρώμα σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, στο θέατρο Vault.

Τέλος στο θέατρο του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης ανεβαίνει η παιδική παράσταση “Πουπουλapp” της ομάδας Κοπέρνικος σε σκηνοθεσία Φοίβου Συμεωνίδη. Εκεί έχω τρείς υπέροχους και πολύ διαφορετικούς ρόλους που δημιουργούν ο καθένας από τη μεριά του προβλήματα στους ήρωες του έργου! Νιώθω τυχερός που όλες οι συνεργασίες μου όπως και πέρυσι είναι εξαιρετικές και φυσικά όλοι οι ρόλοι μου προκλήσεις.

Πιστεύετε ότι τη σήμερον ημέρα με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα είναι εύκολο για μια οικογένεια να παρακολουθεί θέατρο;

Έχοντας κι εγώ δύο παιδιά και προσπαθώντας να επιβιώσω σ’ αυτήν τη χώρα, βιώνω αυτή την δύσκολη και πολλές φορές αβάσταχτη καθημερινότητα. Θεωρώ πως σίγουρα είναι
δύσκολο μια οικογένεια να πάει θέατρο. Ο οικονομικός προϋπολογισμός μιας μέσης οικογένειας, επιτρέπει τις επισκέψεις στο θέατρο μία- δύο φορές το μήνα, κατά μόνας ίσως και τρείς.
Συνήθως η οικογένεια μοιράζεται στις παραστάσεις, λίγες φορές βλέπουμε πια σύσσωμη μια οικογένεια στο θέατρο. Στις παιδικές παραστάσεις υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση λόγω χαμηλότερου εισιτηρίου αλλά και πάλι κατά κανόνα βλέπουμε
μερικά από τα μέλη μιας οικογένειας.

Αν υπήρχε η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί μια ευχή σας, ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

Η ευχή μου είναι να καταστραφεί το οικονομικό τερατούργημα που έχει πλέον καθυποτάξει κάθε εξέλιξη σε πνευματικό επίπεδο ώστε να ξαναβρούμε τη χαμένη ανθρωπιά μας. Να ξανατοποθετήσουμε στο βάθρο τον ίδιο τον άνθρωπο και κατά συνέπεια όλες τις αρχές μιας υγιούς κοινωνίας.

Σας παρακολουθώ στα social και βλέπω ότι έχετε ένα ενεργό ρόλο σε αυτά για τα τεκταινόμενα στη πατρίδα μας, πιστεύετε ότι μπορεί η τέχνη και οι υπηρέτες αυτής να συμβάλλουν στην αλλαγή της κοινωνίας;

Πάντοτε οι καλλιτέχνες κι όχι οι “υπάλληλοι” αποτελούσαν κινητήριο μοχλό για την αλλαγή νοοτροπίας, την αμφισβήτηση και την εξέλιξη. Όσο στη χώρα μας συνεχίζεται η υποβάθμιση του πολιτισμού τόσο η πορεία μας προς τον γκρεμό θα γίνεται με γεωμετρική πρόοδο. Οι καλλιτέχνες παλεύουν καθημερινά όμως οι Κυβερνώντες βρίσκουν τρόπο να τους κλείνουν το στόμα και να τους υποβαθμίζουν, ακριβώς γιατί αποτελούν πρόβλημα για το δικό τους μέλλον…

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να περάσω, όσο μπορώ, περισσότερο χρόνο με την οικογένεια μου και με ανθρώπους που ανοίγουν παράθυρα έμπνευσης στη ζωή μου. Να δώσω και συνάμα να γευτώ την χαρά, την αισιοδοξία και την αγάπη από τους ανθρώπους γύρω μου!

Πηγή: Theatromania, 18/09/2023

Μαρία Αναματερού