13ο Off – Off AthensTheater Festival: Η Θεατρική Ομάδα «Ομάδα» μάς μιλά για την παράσταση «Μονόκερως» και για την τοξική αρρενωπότητα

  • αρχική
  • |
  • νέα & κριτικές
  • |
  • 13ο Off – Off AthensTheater Festival: Η Θεατρική Ομάδα «Ομάδα» μάς μιλά για την παράσταση «Μονόκερως» και για την τοξική αρρενωπότητα

7 Νοέ, 2023 | άρθρα

13ο Off – Off AthensTheater Festival: Η Θεατρική Ομάδα «Ομάδα» μάς μιλά για την παράσταση «Μονόκερως» και για την τοξική αρρενωπότητα

  • αρχική
  • |
  • νέα & κριτικές
  • |
  • 13ο Off – Off AthensTheater Festival: Η Θεατρική Ομάδα «Ομάδα» μάς μιλά για την παράσταση «Μονόκερως» και για την τοξική αρρενωπότητα

7 Νοέ, 2023 | άρθρα

Η τοξική αρρενωπότητα είναι επιβλαβής. Λειτουργεί ως μηχανή καταπίεσης, συχνά και κακοποίησης, πάνω σε γυναίκες, θηλυκότητες, μη τοξικές αρρενωπότητες. Δεν την επιτελούν κάποιοι άγνωστοί μας, απόκοσμοι, διαβολικοί άνδρες κρυμμένοι σε σκοτεινούς δρόμους και καταπακτές αλλά οι καθημερινοί άνδρες που συναντάμε στην εργασία, στο σπίτι, σε παρέες, στην πολιτική, στον αθλητισμό, ακόμη και στην τέχνη.

Η παράσταση που φέρει τον τίτλο «Μονόκερως» και παρουσιάζεται στο 13ο Off – Off AthensTheater Festival πραγματεύεται το θέμα της πατριαρχίας και πιο συγκεκριμένα της τοξικής αρρενωπότητας, μέσα από τα μάτια ενός νεαρού αγοριού. Η Θεατρική Ομάδα «Ομάδα» επικεντρώνεται στην καταπίεση που βιώνει κάθε αγόρι, ώστε να ανταποκριθεί στις επιταγές της κοινωνίας και να γίνει «σωστός άντρας».

«Μια φορά κι έναν καιρό ένα μικρό αγόρι δεν άντεξε το χαμό του γατιού του και άθελά του, από βαθιά στεναχώρια, σκότωσε τους γονείς του και πήγε να ζήσει με τον παππού του.

Ανήσυχος ο παππούς του, για το πόσο ευαίσθητος ήταν ο εγγονός του και πόσο βαριά τα έπαιρνε τα πράματα, του αφηγήθηκε ένα παραμύθι για να τον βοηθήσει να ενηλικιωθεί, να σκληρύνει και να γίνει άντρας.

Ένα παραμύθι με έναν βασιλιά, έναν μάγο, μία παρθένα, ένα τζέντερριβίλ, έναν ιεροεξεταστή, πολλούς φρουρούς, έναν βοσκό, δύσκολες αποφάσεις, έναν δημόσιο αποκεφαλισμό και ένα ροζ πόνιμονόκερω».

*Η παράσταση «Μονόκερως» θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 20:15 και το Σάββατο 10 Ιουνίου στις 22:00, στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ, στο πλαίσιο του 13ου Off – Off AthensTheater Festival.

*Τη θεατρική ομάδα «Ομάδα» σκηνοθετεί ο Απόστολος Καμιτσάκης.Το όνομα της ομάδας σας πώς προέκυψε;

*Είχαμε ήδη ξεκινήσει να δουλεύουμε για την παράσταση χωρίς να έχουμε βρει όνομα για την ομάδα μας. Όταν μπήκαμε στη διαδικασία να το ψάξουμε ό,τι κι αν σκεφτόμασταν μας φαινότανε αστείο. Δυσκολευόμασταν να χαρακτηρίσουμε τους εαυτούς μας κάπως. Κάποια στιγμή έπεσε η ιδέα το όνομα της ομάδας να είναι ομάδα. Και απλά το κρατήσαμε.

Από πού ξεκίνησε η ιδέα της ομάδας;

*Γνωριστήκαμε μεταξύ μας φέτος τον χειμώνα, καθώς παίζαμε σε μια παιδική παράσταση. Εκείνη την περίοδο είχαμε και οι τρεις μια κοινή ανάγκη να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας από το μηδέν. Μια μέρα που ήμασταν μαζί ο Χρήστος μας διάβασε μια ιστορία που έγραψε, η οποία μας έδωσε την αφορμή να συνθέσουμε το δικό μας έργο.

Τι είναι αυτό που σας ενώνει;

*Αρχικά ήρθαμε κοντά γιατί δημιουργήθηκε μεταξύ μας ένα κλίμα ελευθερίας και εμπιστοσύνης. Από εκεί και πέρα μας ένωσε μία κοινή αισθητική. Μία κοινή ματιά απέναντι στα πράγματα.

Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε στο φεστιβάλ Off-Off Athens;

*Γιατί πρόκειται για ένα φεστιβάλ που δίνει χώρο σε νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να πειραματιστούν με ελευθερία.

Η παράστασή σας τι πραγματεύεται;

*Η παράστασή μας πραγματεύεται το θέμα της πατριαρχίας και πιο συγκεκριμένα της τοξικής αρρενωπότητας, μέσα από τα μάτια ενός νεαρού αγοριού. Επικεντρωνόμαστε στην καταπίεση που βιώνει κάθε αγόρι, ώστε να ανταποκριθεί στις επιταγές της κοινωνίας και να γίνει «σωστός άντρας».

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας;

*Το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας είναι ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο να ονειρευτούμε και να οραματιστούμε. Υπάρχει παντού γύρω μας ένα κλίμα ματαιότητας και μετριοπάθειας. Και αυτό είναι πολύ τρομακτικό.

Έχει επηρεάσει η εποχή την παράστασή σας;

*Το θέμα που θίγουμε στην παράσταση, αυτό της πατριαρχίας, είναι διαχρονικό. Στην εποχή μας, ωστόσο δίνεται η εντύπωση ότι τα στερεότυπα αυτά έχουν εξαλειφθεί ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνουν υπογείως και αντικαθιστώνται από άλλα. Επιπλέον η πολιτική ορθότητα ενώ έχει σαν πρόθεση την προστασία της ελευθερίας του ατόμου, τείνει να λειτουργεί αντιστρόφως όταν εφαρμόζεται με απολυτότητα.

Τι θα θέλατε να πείτε για τη συνεργασία σας με το θέατρο Επί Κολωνώ και τους ανθρώπους του;

*Η συνεργασία μας με το θέατρο Επί Κολωνώ και τους ανθρώπους του είναι πολύ δημιουργική. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε φέτος στο φεστιβάλ.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν καλλιτέχνη που ξεκινά τώρα το θέατρο;

*Μας είναι δύσκολο να δώσουμε συμβουλή πάνω σε αυτό το θέμα, καθώς κι εμείς οι ίδιοι προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο να υπάρξουμε με αυθεντικότητα και να βιοποριστούμε από ένα επάγγελμα που αντιμετωπίζεται σαν χόμπι. Παρ’ όλα αυτά αν κάποιος νιώθει μέσα του την ανάγκη να ασχοληθεί με το θέατρο σίγουρα αξίζει να το κάνει.

Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στους θεατρόφιλους αναγνώστες του www.catisart.gr;

*Τους περιμένουμε στις 9 και 10 Ιουνίου στο θέατρο επί Κολωνώ. Τα υπόλοιπα από κοντά!

Ποια θα είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα;

*Προς το παρόν το κέντρο του ενδιαφέροντος και της φροντίδας μας είναι η τρέχουσα παράσταση και σχεδιάζουμε να τη συνεχίσουμε την ερχόμενη θεατρική σεζόν. Απο εκεί και πέρα ετοιμάζουμε μια τριλογία πάνω στα έργα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι Έγκλημα και ειρήνη, οι ηλίθιοι και οι παίκτες, το οποίο θα παρουσιαστεί στο σπίτι γραμμάτων και τεχνών τον Φεβρουάριο του 2025, σε μια απόπειρα παράστασης χωρίς σκηνοθέτη ούτε ηθοποιών.

Ευχαριστώ πολύ και θα τα ξαναπούμε σύντομα με αφορμή αυτό που ετοιμάζετε αλλά κυρίως και για το κρυφό χιούμορ που διαπίστωσα ότι υπάρχει κυρίως με τα …ηθελημένα λάθη στην τελευταία απάντησή σας.

*Κι εμείς ευχαριστούμε το Catisart για τη φιλοξενία.

O «Μονόκερως» από την Θεατρική Ομάδα «Ομάδα» στο Off – Off Athens Festival του 2023

Πηγή: Ειρήνη Αϊβαλιώτου, Catisart, 3 Ιουνίου 2023

Μαρία Αναματερού