Πρόγραμμα μαθημάτων υποκριτικής με την Ελένη Σκότη

17 Σεπ, 2023 | @, ανακοινώσεις

Πρόγραμμα μαθημάτων υποκριτικής με την Ελένη Σκότη

17 Σεπ, 2023 | @, ανακοινώσεις

Ανακοινώθηκε το φετινό πρόγραμμα μαθημάτων υποκριτικής με την Ελένη Σκότη.

Το θεατρικό εργαστήριο Studio NAMA ιδρύθηκε το 1992 από την Ελένη Σκότη και αποτελεί μια από τις βασικές συνιστώσες των δραστηριοτήτων του θεάτρου Επί Κολωνώ. Οι βασικές αρχές της μεθόδου που ακολουθείται στο Studio Νάμα από την Ελένη Σκότη, είναι βασισμένες στο σύστημα του Στανισλάφσκυ, όπως έχει εξελιχθεί σήμερα στην Αμερική και στην Αγγλία.

Α. Βασικά Μαθήματα
● Υποκριτική 1ο έτος – Η βασική παλέτα των συναισθημάτων (για αρχάριους)

Έναρξη από 01/11 – κάθε Τετάρτη (20:00- 22:30) – τμήμα α’
Έναρξη από 23/11 – κάθε Πέμπτη (17:30 – 20:00) – τμήμα β’

Όπως ένας ζωγράφος χρειάζεται να είναι γνώστης των βασικών χρωμάτων πριν ξεκινήσει να πειραματίζεται με τις διαφορετικές αποχρώσεις στην παλέτα του, έτσι και ο ηθοποιός θα πρέπει πρώτα να έρθει σε επαφή και να βιώσει τα πέντε θεμελιώδη ανθρώπινα συναισθήματα (χαρά, λύπη, θυμός, φόβος, αγάπη/έρωτας).
Μέσω εντατικών ασκήσεων υποκριτικής βασισμένες στην τεχνική του αυτοσχεδιασμού με λόγο σε δοσμένες συνθήκες, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στη δική τους συναισθηματική εμπειρία. Έμφαση, σ’ αυτό το προκαταρκτικό στάδιο της εκπαίδευσης, θα δοθεί στην παρότρυνση των μαθητών να ξεπεράσουν τα όρια που έχουν θέσει οι ίδιοι, στην έκφραση των συναισθημάτων τους και στο να ρισκάρουν υπερνικώντας φόβους για τυχόν «λάθη». Με την κατανόηση των πέντε βασικών συναισθημάτων, οι μαθητές θα αποκτήσουν τα κατάλληλα εργαλεία για την αναζήτηση της βαθιάς και αυθεντικής εκφραστικότητας της αλήθειας που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία πολυδιάστατων χαρακτήρων στο θέατρο.
Το μάθημα απευθύνεται σε αρχάριους μαθητές που θέλουν να ασχοληθούν με την υποκριτική.

● Υποκριτική 2ο έτος – Ουδέτερο κείμενο
Έναρξη από 02/10 – κάθε Δευτέρα (18:00- 20:30) – τμήμα α’
Έναρξη από 21/11 – κάθε Τρίτη (18:00 – 20:30) – τμήμα β’

Στο δεύτερο έτος της υποκριτικής οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν πρακτικά ότι έμαθαν στο μάθημα Υποκριτική 1 εστιάζοντας και δουλεύοντας πάνω σε κείμενο. Η έμφαση δε θα δοθεί στο να βρεθεί η ερμηνεία του κειμένου, αλλά στο να μάθουν μία τεχνική υποκριτικής που θα τους βοηθάει να ζωντανέψουν ένα κείμενο.
Με την εφαρμογή του «Ενεργητικού Ρήματος» στο κείμενο ως μέσο ενεργοποίησης, οι μαθητές θα βρεθούν μπροστά σε μια ποικιλία επιλογών για την κατανόησή του. Θα μάθουν επίσης πώς να φτιάχνουν το βιογραφικό του χαρακτήρα που θέλουν να ερμηνεύσουν. Έτσι, οι σπουδαστές αυτού του τμήματος θα μάθουν βασικές αρχές δημιουργίας ενός ρόλου καθώς και τη λειτουργία της πρόβας.
Το τμήμα απευθύνεται σε μαθητές που έχουν παρακολουθήσει το Υποκριτική 1, αλλά μπορούν να ενταχθούν και μαθητές μετά από συνέντευξη (αποστολή βιογραφικών στο xkolono@otenet.gr)

● Υποκριτική (1ο έτος) – Η βασική παλέτα των συναισθημάτων (για προχωρημένους)
Έναρξη από 7/11 – κάθε Τρίτη (20:30-23:00)

Πρόκειται για μια προχωρημένη εκδοχή του 1ου έτους του εργαστηρίου, που εστιάζει στις σύγχρονες βασικές αρχές υποκριτικής, αλλά έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις ικανότητες επαγγελματιών ηθοποιών και προχωρημένων μαθητών του εργαστηρίου, ώστε μέσα από βασικές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού να οδηγηθούν στην ανακάλυψη της δημιουργικής πλευράς του εαυτού τους ως καλλιτέχνες.
Οι ηθοποιοί/μαθητές με τη βοήθεια ειδικών ασκήσεων, θα έρθουν σε επαφή και θα βιώσουν τα πέντε θεμελιώδη ανθρώπινα συναισθήματα (χαρά, λύπη, θυμός, φόβος, αγάπη/έρωτας), που αποτελούν τη βασική παλέτα για τη δημιουργία/έκφραση συναισθημάτων διαφορετικών αποχρώσεων.
Μέσω εντατικών ασκήσεων υποκριτικής βασισμένες στην τεχνική του αυτοσχεδιασμού με λόγο σε δοσμένες συνθήκες, οι ηθοποιοί/μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στη δική τους συναισθηματική εμπειρία. Η έμφαση θα δοθεί στην παρότρυνση των συμμετεχόντων να ξεπεράσουν τα όρια που έχουν θέσει οι ίδιοι, στην έκφραση των συναισθημάτων τους και στο να ρισκάρουν υπερνικώντας φόβους για τυχόν «λάθη».
Το τμήμα απευθύνεται σε μαθητές που έχουν παρακολουθήσει το Υποκριτική 2, αλλά μπορούν να ενταχθούν και μαθητές μετά από συνέντευξη (αποστολή βιογραφικών στο xkolono@otenet.gr)

Β. Ειδικά Θεματικά Μαθήματα
● Master – Slave
Κυρίαρχος – Υποτασσόμενος (για προχωρημένους)

Έναρξη από 23/11 – κάθε Πέμπτη (20:00-22:30)

Στο παγκόσμιο θέατρο, οι συγγραφείς πολύ συχνά εμπνέονται και γράφουν για χαρακτήρες που είναι αυταρχικοί, αδίστακτοι, σκληροί, σε αντίθεση με άλλους χαρακτήρες που είναι αδύναμοι, αναποφάσιστοι και φοβισμένοι. Μέσα από την εικοσαετή πείρα στη διδασκαλία της υποκριτικής, η Ελένη Σκότη έχει αναπτύξει και επικεντρωθεί λεπτομερώς στη δυναμική που δημιουργείται επί σκηνής ανάμεσα στον χαρακτήρα που ονομάζουμε Master (κυρίαρχος) και αντίστοιχα στον χαρακτήρα που ονομάζουμε Slave (υποτασσόμενος).
Στη διάρκεια του μαθήματος, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα πιο σκοτεινά σημεία του εαυτού τους χωρίς ντροπή ή συστολή και τελικά να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που ενώνει και χωρίζει τους ανθρώπους που είναι εύθραυστοι και καταστροφικοί.
Mέσα από την ανάλυση αλλά και τις ασκήσεις υποκριτικής οι σπουδαστές θα εξοικειωθούν με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά τύπου Master και τύπου Slave που ενυπάρχουν στην προσωπικότητά τους.
Στο τμήμα μπορούν να ενταχθούν μαθητές που έχουν παρακολουθήσει τα έτη σπουδών Υποκριτική 1 & Υποκριτική 2. Μαθητές που δεν έχουν παρακολουθήσει τον παραπάνω κύκλο σπουδών μπορούν να ενταχθούν στο τμήμα ύστερα από συνέντευξη (αποστολή βιογραφικών στο xkolono@otenet.gr).

● Miss Julie (για προχωρημένους)
Έναρξη από 2/10 – κάθε Δευτέρα (20:30-23:00)

Στο συγκεκριμένο μάθημα οι μαθητές θα εστιάσουν πάνω στην μελέτη του Αυγούστου Στρίντμπεργκ και συγκεκριμένα στο έργο του «Miss Julie» όπου το δίπολο αυταρχικών/υποτακτικών, σκληρών/φοβισμένων, αδίστακτων/αναποφάσιστων χαρακτήρων που απασχολεί συχνά τους θεατρικούς συγγραφείς παγκοσμίως, αναπτύσσεται σε ιδιαίτερα βάθη και αποχρώσεις.
Για τη διαμόρφωση του τμήματος θα επιδιωχθεί να συμμετάσχουν 7 άντρες και 7 γυναίκες καθώς επιλεγμένες σκηνές από το έργο θα παρουσιάζονται στην τάξη. Η κατανόηση του έργου ολοκληρώνεται με τη σκηνική εφαρμογή της τεχνικής Master/Slave σε αυτό, γι’ αυτό και το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές που έχουν ολοκληρώσει το σεμινάριο Master-Slave.
Μαθητές που δεν έχουν παρακολουθήσει τον παραπάνω κύκλο σπουδών μπορούν να ενταχθούν στο τμήμα ύστερα από συνέντευξη (αποστολή βιογραφικών στο xkolono@otenet.gr).

● Τμήμα Αυτοσχεδιασμού (για προχωρημένους)

Έναρξη από 22/11/2023 – κάθε Τετάρτη (17:30 – 20:00)

Το κύριο συστατικό της υποκριτικής είναι ο αυτοσχεδιασμός. Εξερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο ο αυτοσχεδιασμός στην υποκριτική απελευθερώνει το σώμα, τα συναισθήματα και την φαντασία του ηθοποιού, θα του δοθεί η ευκαιρία τόσο να βιώσει όσο και ταυτόχρονα να κατανοήσει την διαφορά ανάμεσα στην αυθεντική και την στερεοτυπική υποκριτική πάνω στην σκηνή. Το μάθημα απευθύνεται σε σπουδαστές που κατέχουν ήδη προηγούμενες γνώσεις αυτοσχεδιασμού ή σε επαγγελματίες ηθοποιούς που επιθυμούν να ενισχύσουν την υποκριτική τους τέχνη. Ως εντατικό μάθημα, κάθε εβδομαδιαία άσκηση θα επικεντρωθεί σε έναν άλλο διαφορετικό θεματικό περιεχόμενο που θα επιτρέπει στον ηθοποιό να αποκτήσει δεξιότητες και ικανότητες με διαφορετικούς τρόπους.
• Συναισθήματα / Συναισθηματική μνήμη
• Αισθήσεις
• Γλώσσα σώματος
• Σόλο, συνεργασίες δυο ατόμων ή γκρουπ
• Τύποι χαρακτήρων, επαναπροσδιορισμός σκηνών μέσω πολλαπλών ερμηνειών.
Στο τέλος αυτού του μαθήματος ο ηθοποιός θα καταφέρει να πειραματίζεται και να κατανοεί καλύτερα την διαφορά ανάμεσα στην αυθεντική και την στερεοτυπική υποκριτική πάνω στην σκηνή.
Μαθητές μπορούν να ενταχθούν στο τμήμα ύστερα από συνέντευξη (αποστολή βιογραφικών στο xkolono@otenet.gr).

Πληροφορίες:
– Τα μαθήματα είναι ετήσια και ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2023
– Τα μαθήματα παραδίδονται από την Ελένη Σκότη.
– Προβλέπονται ειδικές τιμές για όποιον παρακολουθήσει παραπάνω από ένα μάθημα.
– Οι εγγραφές ξεκίνησαν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του θεάτρου στο 210-5138067 για κράτηση θέσεων καθώς και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία. Περιορισμένος αριθμός θέσεων.
– Αποστολή βιογραφικών για συμμετοχή στα σεμινάρια xkolono@otenet.gr

Σύντομο Βιογραφικό: Η Ελένη Σκότη είναι σκηνοθέτις και δασκάλα Υποκριτικής. Από το 1993 έως το 1998 δίδαξε αυτοσχεδιασμό και υποκριτική στη δραματική σχολή «Αρχή». Εργάστηκε επί σειρά ετών ως μόνιμη καθηγήτρια υποκριτικής και ρητορικής στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος. Εργάστηκε επίσης ως καθηγήτρια υποκριτικής στο Ωδείο Αθηνών. Έχει ιδρύσει το studio NAMA (studio Υποκριτικής της Ομάδας Νάμα) το οποίο εδρεύει στο θέατρο Επί Κολωνώ από το 2000. Τα τελευταία χρόνια δίδασκε στη Σχολή Υποκριτικής του Εθνικού Θεάτρου.Στο θέατρο Επί Κολωνώ με την Ομάδα Νάμα σκηνοθέτησε τις παραστάσεις:

Στο θέατρο Επί Κολωνώ με την Ομάδα Νάμα σκηνοθέτησε τις παραστάσεις:
● «Αγαπητή Ελένα» της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια
● «Η Κατάρα των Πεινασμένων» του Σαμ Σέπαρντ,
● «Ποτέ μην Κολυμπάς Μόνος» του Ντάνιελ Μακ Άιβορ,
● «Ραχήλ» του Γρηγορίου Ξενόπουλου στο Εθνικό Θέατρο,
● «Rottweiler» του Γκιγιέρμο Έρας σε διασκευή Ομάδας Νάμα,
● «La Chunga» του Μάριο Βάργκας Λιόσα,
● «Κίεβο» του Σέρχιο Μπλάνκο σε διασκευή Ομάδας Νάμα,
● «Αλεπούδες» της Ντων Κινγκ,
● «Άγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου
● «Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας» του Κόνορ Μακφέρσον,
● «Η βασίλισσα της ομορφιάς» του Μάρτιν Μακ Ντόναλντ,
● «Η Σιωπηλή Λίμνη» του Νταβίντ Ντεσόλα,
● «Ο Γάμος» του Μάριου Ποντίκα.

Στο Σύγχρονο Θέατρο με την Ομάδα Νάμα σκηνοθέτησε τις παραστάσεις:
● «Λεωφορείο ο Πόθος» του Τ. Ουίλιαμς,
● «Η Δύναμη του σκότους» του Λ. Τολστόι,
● «Με λένε Έμμα» του Ντάνκαν Μακμίλαν,
● «Οι Λαντζέρηδες» του Μόρις Πάνιτς.

Στο Θέατρο Εμπορικόν έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις:
● «Κράμερ εναντίον Κράμερ» του Avery Corman,
● «Ολεάννα» του Ντέηβιντ Μάμετ,
● «Η εκδοχή του Μπράουνιγκ» του Τέρενς Ράτινγκαν,
● «Η Συλλογή» του Χάρολντ Πίντερ,
● «Ο Χορός του Θανάτου» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ,
● «Ο Γυάλινος Κόσμος» του Τένεσι Ουίλιαμς.

Παραστάσεις που σκηνοθέτησε με την Ομάδα Νάμα σε άλλους Φορείς:
● «Ραχήλ» του Γρηγόρη Ξενόπουλου στο Εθνικό Θέατρο,
● «Το σπίτι με τα φίδια» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου

Μαρία Αναματερού