Ο επιτυχημένος «Συνεργός» επιστρέφει στο Θέατρο Επί Κολωνώ

6 Μαρ, 2024 | @, άρθρα

Ο επιτυχημένος «Συνεργός» επιστρέφει στο Θέατρο Επί Κολωνώ

6 Μαρ, 2024 | @, άρθρα

Το πρώτο θεατρικό έργο του ηθοποιού Γιώργου Χριστοδούλου με θέμα την έμφυλη βία, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία την περσινή σεζόν, επιστρέφει και πάλι σε δική του σκηνοθεσία.

Η παράσταση Ο Συνεργός σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιώργου Χριστοδούλου επιστρέφει από τις 9 Μαρτίου στο Θέατρο Επί Κολωνώ για ένα νέο κύκλο παραστάσεων. Η έμφυλη βία απασχόλησε τον ταλαντούχο ηθοποιό στο συγγραφικό ντεμπούτο του και το έναυσμα ήταν μια πραγματική υπόθεση που συνέβη στη Βέροια, το 2000. Τότε, μια νεαρή κοπέλα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και ο σύντροφός της, δηλώνοντας συντετριμμένος πως δε γνωρίζει τίποτα, την αναζητούσε για μέρες. Η υπόθεση απασχόλησε έντονα την ελληνική κοινή γνώμη και δεν άργησε να αποκαλυφθεί πως ο θύτης δεν ήταν άλλος από τον άνδρα που την έψαχνε, ο οποίος. αφού τη σκότωσε, εξαφάνισε το πτώμα της, με τη βοήθεια του ξαδέρφου του. Το έργο του Γιώργου Χριστοδούλου δεν επικεντρώνεται στο θύτη, ούτε στο θύμα, αλλά φέρνει στο προσκήνιο τον ρόλο του ξαδέρφου και συνεργού στο έγκλημα.

ο συνεργός

Η υπόθεση

Ο Αποστόλης ζει ήρεμα τη ζωή του μαζί με τη γυναίκα του στο χωριό, όταν ένα βράδυ ο αγαπημένος του ξάδερφος θα του ομολογήσει πως σκότωσε την κοπέλα του, ζητώντας του να τον βοηθήσει να κρύψει το πτώμα. Οικογένεια, φιλία, αγάπη, έρωτας, έννοιες που σε μια στιγμή διαστρεβλώνονται, σε ένα γαϊτανάκι καταστροφής, ψεμάτων και ενοχών πίσω από τις κλειστές πόρτες της ελληνικής επαρχίας, με ήρωες ανθρώπους της διπλανής πόρτας.

Σε μια εποχή που τα όρια του καλού και του κακού διερευνώνται εκ νέου, ο Γιώργος Χριστοδούλου, στην τρίτη του προσωπική σκηνοθεσία, μαζί με τους ηθοποιούς της παράστασης, προσπαθούν να κατανοήσουν το πώς ένας άνθρωπος, μια ολόκληρη κοινωνία, γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη συνεργός.

Ο συνεργός

Όπως έγραψε η κριτκή του “α”, το έργο “επιχειρεί να βυθιστεί και να ακτινογραφήσει ένα ζοφερό κλίμα, όχι τόσο της ψυχολογίας του θύτη […], όσο αυτής του “Συνεργού” και της συντρόφου του, δηλαδή στο πέπλο της σιωπής που απλώνεται πάνω από την πράξη της γυναικοκτονίας – ενώ η παρουσία της μητέρας του θύματος, που ψάχνει απαντήσεις, προσφέρει το πεδίο για να εκφραστεί ένα σχόλιο για την πίεση της κλειστής κοινωνίας και της οικογένειας, που συντρίβουν, κάποιες φορές με τραγικά αποτέλεσματα, την ελεύθερη βούληση των γυναικών. Είναι ενδιαφέρουσα αυτή η μετατόπιση του ενδιαφέροντος στο περιβάλλον του θύτη -στην ευθύνη αυτών που δεν μίλησαν-, που διανθίζεται και με τον απόηχο της υπόθεσης στα ΜΜΕ […]

Παίζουν: Χρήστος ΚοντογεώργηςΦανή ΠαναγιωτίδουΜαρία ΠροϊστάκηΓιώργος Τριανταφυλλίδης.

Συμμετέχει στα βίντεο & το τραγούδι η Αθηνά Σακαλή. Τα σκηνικά και κοστούμια είναι του Αλέξανδρου Γαρνάβου & της Τζίνας Ηλιοπούλου, οι φωτισμοί είναι της Ναυσικάς Χριστοδουλάκου, η επιμέλεια της μουσικής του Γιάννη Λατουσάκη, τα βίντεο της Δομνίκης Μητροπούλου και του Αλέξη Ορφανίδη.

Πηγή: athinorama, 12/02/2024

Μαρία Αναματερού