Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Χατζηνικολάου και οι συντελεστές των ομάδων μάς μιλησαν για τις παραστάσεις
Μπιζζζ στο Επί Κολωνώ: Οι παραστάσεις που αναδείχθηκαν στο Off Off Athens 2024 θα δώσουν ένα… ανκόρ στο θέατρο.
Ξεκινά σε λίγες μέρες το Μπιζζζ στο Θέατρο Επί Κολωνώ. Είναι ένας θεσμός άμεσα συνδεδεμένος με το Off-Off Athens που πραγματοποιείται στο θέατρο εδώ και 15 χρόνια και δίνει τη δυνατότητα σε νέες ομάδες να παρουσιάσουν το έργο τους στο κοινό και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Οι ομάδες που διακρίνονται στο Off-Off Athens, παρουσιάζουν τις παραστάσεις τους στο Μπιζζζ. Μέσα από το νέο αυτό φεστιβάλ, παρουσιάζουμε και το σκεπτικό και την ιστορία του Off Off Athens που μετρά πλέον 15 χρόνια παρουσίας στα θεατρικά δρώμενα.
Μπιζζζ Φέστιβαλ: Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Χατζηνικολάου και οι εκπρόσωποι των ομάδων μάς μιλούν για τις συμμετοχές τους
Με αφορμή τη δεύτερη χρονιά του Μπιζζζ, μιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου αλλά και με έναν εκπρόσωπο από κάθε ομάδα και σας παρουσιάζουμε τι είναι το Μπιζζζ, πώς προέκυψε το όνομά του και τι έργα θα παρακολουθήσουμε για έναν μήνα στο Επί Κολωνώ.
Μπιζζζ στο Επί Κολωνώ: ο Γιώργος Χατζηνικολάου μάς εξηγεί πώς ξεκίνησε το όλο project Advertisement
Εξηγήστε μου το όνομα του Φεστιβάλ αλλά και την επιλογή της ορθογραφίας του, με τα τρία «ζ»
Το όνομα προέκυψε από συζητήσεις που είχαμε μέσα στην ομάδα μας, αναζητώντας έναν παιχνιδιάρικο τίτλο που να αποδίδει το στοιχείο της επανάληψης. Και κάπως έτσι, καταλήξαμε στον όρο «μπιζ» επειδή έχει και μια αιχμή ως λέξη αλλά είναι και εύηχη. Βγαίνει από το «μπιζάρω» που σημαίνει ότι με το επίμονο χειροκρότημά μου, ζητώ από κάποιον να επανεμφανιστεί επί σκηνής. Η επιλογή των τριών «ζ» ήταν καθαρά για να δωθεί μια πιο ηχητική διάσταση στον λόγο.
Πώς ξεκίνησε το όλο εγχείρημα; Γιατί αποφασίσατε να ξεχωρίσετε τις παραστάσεις που διακρίθηκαν στο Off Off Athens;
Κάθε παράσταση στο Off-Off παρουσιάζεται μόλις δυο φορές, οπότε δεν μπόρεσε να τη δει πολύς κόσμος. Οπότε το Μπιζζζ προκύπτει ως μια μικρή επιβράβευση για τον κόπο τους και αποτελεί μια ευκαιρία να το δει περισσότερος κόσμος. Άλλωστε, πάντα υπήρχε άτυπα μια τέτοιου τύπου επιβράβευση. Πολλές φορές από το φεστιβάλ ξεχωρίζαμε κάτι και το εντάσσαμε στο πρόγραμμα του θεάτρου. Βέβαια τότε είχαμε τη σκηνή του Black Box που δεν την έχουμε τώρα. Η σκηνή αυτή έχει μετατραπεί σε επέκταση της σκηνής που τότε λέγαμε Κεντρική Σκηνή. Οπότε αποφασίσαμε να το κάνουμε πιο θεσμοθετημένα και έτσι να συντελέσουμε και στην προώθηση της δουλειάς τους. Οπότε με το Μπιζζζ οι ομάδες έχουν το δικό τους momentum στο Επι Κολωνώ. Και στη συνέχεια μπορούν να παρουσιάσουν τις δουλειές τους και σε άλλα θέατρα.
Στο Off Off Athens συμμετέχουν μόνο νεανικές ομάδες;
Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις ηλικίες. Απλώς σε μεγάλο ποσοστό συμμετέχουν ομάδες νέων. Η μεγαλύτερη εκπροσώπηση είναι από την ηλικιακή κατηγορία των 30 ετών. Πρόκειται για νέα παιδιά, που συνήθως έχουν γνωριστεί στη σχολή, έγιναν φίλοι και αποφασίζουν να κάνουν κάτι μαζί και να το παρουσιάσουν στο κοινό. Εμείς τους δίνουμε το βήμα να το κάνουν και να το «τεστάρουν» με όλα τα δεδομένα της θεατρικής διαδικασίας. Το γεγονός ότι έχουν φέρει σε πέρας μια δουλειά, το ότι δεν εντάχθηκαν στην ομάδα κάποιου, δείχνει ότι έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια. Είναι οι ίδιοι δημιουργοί. Δεν ήρθαν απλώς να παίξουν, αλλά να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό θέμα. Παράλληλα, γνωρίζουν ότι το φεστιβάλ -στα 15 χρόνια παρουσίας του στον χώρο- έχει το κοινό του, οπότε θα έρθει κόσμος για να τους δει. Καλούν όμως και εκείνοι δασκάλους, φίλους και συναδέλφους, ώστε να δουν τη δουλειά τους.
Στα 15 χρόνια που υπάρχει το Off off έχετε βρει ομάδες που έχετε συνεργαστεί στη συνέχεια ή αναδειχθεί από εσάς;
Ναι έχει συμβεί. Έχουμε δει ομάδες που τότε δεν τους ξέραμε αλλά μετά τους έμαθε όλος ο κόσμος και τώρα είναι γνωστοί πια και τους βλέπουμε και τους θαυμάζουμε. Όχι σε εμάς, σε άλλα θέατρα, στον κινηματογράφο, την τηλεόραση… Στα ξεκινήματά τους μπορεί να ξεκίνησαν από εδώ. Αλλά και εμείς μπορεί να ξεχωρίσαμε κάποια παιδιά που στη συνέχεια τα καλέσαμε να παίξουν σε δικιά μας παράσταση. Είναι και λίγο showcase το Off Off Athens, καθώς συμμετέχουν νέα παιδιά που έχουν ταλέντο.
Υπάρχουν ομάδες που γνωρίζουν η μια την άλλη και υπάρχει μεταξύ τους ευγενής άμιλλα;
Εμείς προσπαθούμε να βάλουμε αυτή τη διάσταση και για αυτό δημιουργούμε κάποιες αφορμές να βρεθούμε όλοι μαζί, να γνωριστούν μεταξύ τους οι ομάδες, να συνυπάρξουν, να δείξουν τη δουλειά τους, να παρουσιαστούν στους υπολοίπους. Έχει και χώρους στο Επι Κολωνώ όπου μπορούν να κάτσουν και στη συνέχεια και να συζητήσουν. Ειδικά όσο φτάνουμε προς το καλοκαίρι. Τώρα πηγαίνουμε προς τον Ιούνιο, οπότε είναι ό,τι πρέπει. Επίσης αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι ότι πολλές ομάδες βλέπουν τις παραστάσεις των άλλων. Ειδικά όταν χαλαρώσουν και έχουν οι ίδιοι παρουσιάσει τη δουλειά τους, έχουν χρόνο για να δουν κι άλλα.
Είστε σε επαφή με θεατρικές σχολές, ώστε να επικοινωνηθεί το Φεστιβάλ; Μιλήστε μου για τις φετινές συμμετοχές του Οff Off, που ξεκινά ακριβώς μετά το Μπιζζζ.
Έχω ακούσει από συμμετέχοντες ότι σε πολλές σχολές υπάρχουν δάσκαλοι που τους δίνουν την ιδέα να πάνε να δοκιμαστούν στο Off Off. Από τη δικιά μας πλευρά, υπάρχει μια ανακοίνωση που βγαίνει πάντα γύρω στον Γενάρη. Επειδή είναι πολλά τα χρόνια πλέον, έχει γίνει γνωστό στον χώρο και όσοι θέλουν να συμμετάσχουν το περιμένουν. Από τις συμμετοχές που λαμβάνουμε τα τελευταία χρόνια, καταλαβαίνω ότι οι ομάδες προετοιμάζονται καιρό και περιμένουν απλώς την ανακοίνωσή μας ώστε να κάνουν την αίτησή τους. Άλλωστε και εμείς την επαναλαμβάνουμε χρονικά με τον ίδιο τρόπο, ώστε να είναι κάτι που θα μπορεί να έχει ένα momentum. Όσο για τις φετινές αιτήσεις, έσπασαν κάθε ρεκόρ. Απφφασίσαμε να συμπεριλάβουμε στο φεστιβάλ τα 2/3 των αιτήσεων, έτσι φέτος θα είναι 33 οι παραστάσεις που θα δείτε. Φροντίζουμε να είναι 25-30 οι ομάδες, ώστε να μπορέσουν να χωρέσουν σε έναν μήνα που διαρκεί το Οff Off Athens. Κάθε παράσταση παίζεται και δυο φορές. Φέτος, αποφασίσαμε να ανοίξουμε και τρεις Κυριακές , ώστε να γίνουν επιπλέον επαναλήψεις. Έτσι κάποια έργα -αυτά που θα δούμε ότι συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο- θα παιχτούν και μια τρίτη φορά.
Οπότε το επόμενο διάστημα στο Επι Κολωνώ είναι αφιερωμένο στο Μπιζζζ και στο Off Off Athens;
Aκριβώς. Το Μπιζζζ ολοκληρώνεται στις 20 Μαΐου και το Off Off ξεκινά στις 26 Μαΐου μέχρι και ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του Επί Κολωνώ και της ομάδας Νάμα;
Στο Επι Κολωνώ θα συνεχίσει η «Λίντα», σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, με μια ανανέωση στο καστ. Η πιο βασική αλλαγή είναι ότι η Μυρτώ Αλικάκη θα αναλάβει τον ρόλο που είχε η Κατερίνα Λέχου στην προηγούμενη σεζόν. Η παράσταση θα ξαναδουλευτεί, θα υπάρξει ένας επαναπροσδιορισμός και θα το ξαναζωντανέψουμε το έργο. Το άλλο είναι «Το ψέμα του μυαλού» του Σαμ Σέπαρντ, σε μετάφραση που θα κάνουμε εμείς, όπως και σε όλες τις παραστάσεις που ανεβάζουμε. Είχε παιχτεί στο Εμπρός από τον Μπαντί πριν μερικές δεκαετίες και δεν είχε ακουστεί. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο, μη ρεαλιστικό θέατρο. Ενώ φλερτάρει με τον ρεαλισμό, ξεφεύγει κιόλας. . Είμαστε ακόμα στο ψάξιμο το πώς θα το προσεγγίσουμε.
Μπιζζζ στο Επί Κολωνώ: Οι συντελεστές των 3 ομάδων που ξεχώρισαν στο Off-Off Athens μάς μιλούν για τις παραστάσεις τους.
Απαντούν οι ακόλουθοι συντελεστές:
• Για την παράσταση «Η τάξη της κυρίας Μαργαρίτας» η ηθοποιός Σοφία Καπράνου
• Για την παράσταση «Παραλήρημα για δύο» η σκηνοθέτις Νάνσυ Κουρούνη
• Για την παράσταση «Frida: Ο μαύρος γλάρος καταμεσής στα πτώματα» ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός Θάνος Χατζόπουλος
Μιλήστε μου εν συντομία για το έργο που επιλέξατε για τη συμμετοχή σας στο περσινό OFF OFF Athens. Γιατί το επιλέξατε; Πόσον καιρό το δουλεύατε;
Σοφία Καπράνου: Πολύ πριν αποφασίσουμε να πάρουμε μέρος στο φεστιβάλ Off-Off Athens, ξεκινήσαμε να ερευνούμε και να αυτοσχεδιάζουμε γύρω από θέματα και ιδέες που μας αφορούν. Μελετώντας κείμενα, ήρθαμε σε επαφή με το έργο του Roberto Athayde, “Miss Margαrida’s way”. Εμπνευστήκαμε από τον κεντρικό ρόλο του έργου. Η performance που προέκυψε είχε αναφορές στο θεατρικό κείμενο. Η διαδικασία των προβών κράτησε αρκετό διάστημα και ήταν πολύ δημιουργική και γόνιμη.
Νάνσυ Κουρούνη: Η αλήθεια είναι πως το έργο δεν το επιλέξαμε όλοι μαζί εξαρχής. Εγώ με τη Μάρθα το είχαμε ανεβάσει με άλλη σύνθεση την προηγούμενη χρονιά και κάποια από τα παιδιά το είχαν δει τότε στο φεστιβάλ — το είχαν απολαύσει πραγματικά. Από την πρώτη στιγμή μας είχε φανεί γοητευτικό: ένα πρώην ερωτευμένο ζευγάρι που προσπαθεί να κρατήσει την ισορροπία του ενώ γύρω μαίνεται ένας παράξενος πόλεμος. Ένα έργο τραγελαφικό, τρυφερό και ταυτόχρονα βαθιά ανθρώπινο. Ξεκινήσαμε να το δουλεύουμε περίπου έξι μήνες πριν το OFF-OFF 2024 και, μέσα από τις πρόβες και τις συζητήσεις, το έργο μάς αποκαλύφθηκε ξανά — αλλιώς, βαθύτερα, πιο δικό μας.
Θάνος Χατζόπουλος: Το έργο με επέλεξε και ήταν μια σημαντική για μένα στιγμή όταν σε ένα party η Αναστασία Μαλανδρενιώτη που ασχολείται πάνω από μια δεκαετία με την ζωή και το έργο της Μεξικανής ζωγράφου Frida Kahlo, μου πρότεινε αυτή την συνεργασία. Το Off-Off Athens 2024 λειτούργησε ως ένας πρώτος σταθμός της έρευνας αυτής. Ο ψυχισμός της Φρίντα ο πολυτάραχος βίος της και το αινιγματικό της τέλος αποτελούν πεδία έρευνας και αναζήτησης ανεξάντλητα. Είναι μεγάλη η χαρά για την επιστροφή της παράστασης στην Κεντρική σκηνή του Επί Κολωνώ με την Δανάη Παπουτσή στο ρόλο της Φρίντα και με την έρευνα να συνεχίζεται.
Ήταν η πρώτη φορά που συνεργαστήκατε ως ομάδα; Ή έχετε κάνει κι άλλα πράγματα μαζί; Πείτε μας μερικά πράγματα για την ομάδα σας, τα μέλη της, τις καλλιτεχνικές σας ανησυχίες…
Σοφία Καπράνου: Η δουλειά αυτή είναι η συνάντηση δύο ομάδων. Των NoMoreDrama (Σοφία Καπράνου και Δημήτρης Κολλιός) που βρισκόμαστε επί σκηνής και των ZS ensemble (Ζωή Κολλάτου και Σταύρος Κώττας). Η Ζωή έχει αναλάβει την μετάφραση του έργου, ο Σταύρος τη σκηνοθεσία και οι δύο μαζί έχουν επιμεληθεί την δραματουργία και την κινησιολογία. Για εμένα (Σοφία Καπράνου) είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζομαι με τους ZS ensemble. Το 2019 είχαμε παρουσιάσει με την ομάδα 4D theater group το έργο «Σπουδή στην Ηλέκτρα», βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή.
Η χαρά μου λοιπόν που συνεργάζομαι ξανά με τους συγκεκριμένους ανθρώπους που εκτιμώ και θαυμάζω δε μπορεί να περιγραφεί με λέξεις. Είναι πολύ σημαντικό να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που έχεις αναπτύξει κοινό κώδικα επικοινωνίας και κοινούς στόχους. Εύχομαι «Η τάξη της κυρίας Μαργαρίτας» να είναι η αρχή για πολλές ακόμα κοινές καλλιτεχνικές στιγμές.
Νάνσυ Κουρούνη: Ναι, ήταν η πρώτη μας φορά που συνεργαστήκαμε ως ομάδα. Εγώ με τη Μάρθα είμαστε φίλες από το σχολείο και έχουμε ξαναδουλέψει μαζί σε φοιτητική θεατρική ομάδα. Με τον Στέφανο, η Μάρθα ήταν συμφοιτήτρια στη δραματική σχολή, και έτσι υπήρχε από παλιά η ιδέα να συνεργαστούμε κάποια στιγμή. Η συγκυρία το έκανε πραγματικότητα και από την αρχή υπήρξε πολύ ωραία χημεία. Μας ενώνουν κοινές ανησυχίες: αγαπάμε το παράδοξο, το να γελάμε με ό,τι παρουσιάζεται ως σοβαροφανές, να βρίσκουμε ρωγμές στο “λογικό” της καθημερινότητας. Η διαφορετικότητα του καθενός μας εμπλουτίζει την οπτική μας και η ανταλλαγή ιδεών μάς βοηθά να ανακαλύπτουμε νέους δρόμους μέσα στο έργο.
Θάνος Χατζόπουλος: Με τη Δανάη Παπουτσή έχουμε συνεργαστεί ξανά και από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε πως θα ξανασυνεργαστούμε. Υπήρχε ένα πολύ ισχυρό κοινό θέλω όσον αφορά στο πώς επιθυμούμε να γίνονται τα πράγματα μέχρι να συμβεί η παράσταση. Ένα κοινό θέλω για τον τρόπο. Γίνεται τώρα λοιπόν, με την παράσταση αυτή. Με την Χρύσα Παπαδοπούλου έχουμε κοινή εκπαίδευση και άρρηκτους δεσμούς,η νέα συνεργάτης, η Σοφία Ρούβα, ήρθε να προστεθεί ως μουσικός επί σκηνής και κυρίως ως η ήρεμη δύναμη. Θα συνεχίσω με την Αναστασία που χωρίς αυτήν – ίσως- να μην είχα και είχαμε συστηθεί με το σύμπαν «Frida Kahlo». Ο Αλέξανδρος έχτισε μουσικά τον κόσμο αυτό, η Δήμητρα εμπνεύστηκε και εραψε τα κοστούμια, ο Χρήστος και ο Zetel που αποτύπωσαν στον φακό στιγμές. Η Νάνσυ και η Κωνσταντίνα που σχεδίασαν, φώτισαν και αφουγκράστηκαν αυτή την παράσταση. Άφησα για το τέλος την Ντεπη Γοργογιαννη που εκτός από intimacy coordinator είναι εκεί. Να δημιουργεί και να επιμένει. Όπως και αυτοί,οι αφανείς, που κάθε φορά που βλέπουν το οικοδόμημα να πέφτει στήνουν ξανά τα θεμέλια.
Πώς ήταν η εμπειρία του OFF OFF πέρυσι; Πώς αισθάνεστε για τη διάκριση; Και πόσο έχει εξελιχθεί η παράσταση που θα παρουσιάσετε φέτος στο κοινό για κάποιες βραδιές;
Σοφία Καπράνου: Είναι πάντα ενδιαφέρον να συμμετέχεις σε φεστιβάλ. Γνωρίζεις νέα άτομα, έρχεσαι σε επαφή με άλλους καλλιτέχνες, μοιράζεσαι ιδέες, ανησυχίες και φυσικά παρακολουθείς τη δουλειά πολλών ομάδων. Όλα αυτά συνέβησαν κ πέρυσι στο Off-Off Athens Theatre Festival. Η διάκριση ήταν μια τιμή που μας έδωσε μεγάλη χαρά. Είχαμε δουλέψει όλοι πολύ σκληρά και πραγματικά ήταν μια δικαίωση. Όλες οι ομάδες ήταν πολύ δυνατές κι η επιλογή πρέπει να ήταν δύσκολη. Έτσι λοιπόν, από τη στιγμή που πληροφορηθήκαμε τη διάκριση μας, αρχίσαμε να οργανώνουμε τη δουλειά μας για τη φετινή παράσταση, η οποία έχει πολλά νέα στοιχεία. Αρχικά βασιζόμαστε εξ ολοκλήρου στο πρωτότυπο έργο του Roberto Athayde «Miss Margarida’s way», σε μετάφραση της Ζωής Κολλάτου. Προστέθηκε ο δεύτερος χαρακτήρας του έργου, που υποδύεται ο Δημήτρης Κολλιός. Το περσινό φεστιβάλ μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε τι χρειάζεται και τι όχι για την πορεία της “τάξης της κυρίας Μαργαρίτας”. Βέβαια, δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε πώς ακριβώς έχει εξελιχθεί. Θα την δείτε επί σκηνής. Σας περιμένουμε στην παράστασή μας με μεγάλη χαρά.
Νάνσυ Κουρούνη: Η συμμετοχή μας στο OFF-OFF ήταν μια εμπειρία που θα θυμάμαι έντονα. Ήταν το πρώτο μας επαγγελματικό βήμα και η διάκριση της παράστασης με συγκίνησε πολύ. Ήρθε ως καρπός δουλειάς αλλά και διασκέδασης — γιατί πραγματικά περάσαμε υπέροχα σε κάθε πρόβα.
Από τότε μέχρι σήμερα, θελήσαμε να πάμε την παράσταση ένα βήμα παρακάτω. Μελέτησα εκ νέου τη σκηνοθεσία, εμβαθύναμε στους ρόλους και, με την είσοδο του Στέφανου στον αντρικό ρόλο, η ενέργεια της παράστασης άλλαξε. Παράλληλα προσθέσαμε νέο υλικό — μουσική, ιδέες, σκηνικές προτάσεις — και όλο αυτό μας έδεσε ακόμα περισσότερο σαν ομάδα και έκανε το έργο πιο ζωντανό.
Θάνος Χατζόπουλος: Καταρχάς το γεγονός ότι υπάρχει ένας οργανωμένος θεσμός που δίνει τα μέσα για να συστηθούν νέοι δημιουργοί, αυτό από μόνο του λέει πολλά για το πως αισθάνομαι. Υπάρχει εξέλιξη, επαναπροσδιορισμοί, φωτίζονται νέες πτυχές αποκαλύπτονται νέες περιοχές, καθώς η τωρινή σύνθεση των ηθοποιών της παράστασης φέρνει νέες δυναμικές.
Ναι, το ίδιο έργο είναι – αλλά αλλιώς…
Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας μετά το ΜΠΙΖΖΖ;
Σοφία Καπράνου: Προς το παρόν όλη μας η ενέργεια είναι στραμμένη προς τις παραστάσεις του Μπιζζζ. Περιμένουμε με ανυπομονησία τα επόμενα βήματα της κυρίας Μαργαρίτας. Αυτή η γυναίκα είναι πραγματικά απρόβλεπτη.
Νάνσυ Κουρούνη: Θα ήθελα πολύ να παρουσιάσουμε την παράστασή μας εκτός φεστιβάλ, σε έναν θεατρικό χώρο όπου θα έχουμε τον χρόνο και τον χώρο να δουλέψουμε με ακόμη περισσότερη λεπτομέρεια. Το φεστιβάλ μάς άνοιξε την όρεξη για περισσότερη δημιουργία — με έκανε αχόρταγη. Νιώθω πως δεν θέλω να σταματήσω. Θέλω να συνεχίσω να φτιάχνω πράγματα, να πειραματίζομαι, να μιλάω μέσα από το θέατρο — γιατί το παράλογο δεν σταματά ποτέ. Όπως και το θέατρο.
Θάνος Χατζόπουλος: Βρίσκομαι ακόμα στο σύμπαν της Frida και θα εξακολουθήσω καθώς αισθάνομαι ότι έχει να κάνει πολλά ταξίδια ακόμα…
Πηγή: Νίκη-Μαρία Κοσκινά, athensvoice, 07/05/2025