Είδα την παράσταση «Scarmface»

4 Ιαν, 2024 | @, κριτικές

Είδα την παράσταση «Scarmface»

4 Ιαν, 2024 | @, κριτικές

«SCARMFACE» του Johnny O

Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει επί μιάμιση ώρα μια θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από τον βωβό κινηματογράφο και με παντελή απουσία λόγου και να κατανοήσει πλήρως την ιστορία που παρακολουθεί; Μπορεί κανείς να απολαύσει μια παράσταση σωματικού θεάτρου με στοιχεία παντομίμας και να μην χάσει λεπτό το ενδιαφέρον του; Ο Johnny O (Γιάννης Οικονομίδης) μας απαντάει έμπρακτα με την παράσταση Scarmface και μας αποδεικνύει περίτρανα πως ναι.

Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη το 1932, την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης, της εγκληματικότητας, της μαφίας, του οργανωμένου εγκλήματος. Άνθρωποι που διψούν για εξουσία, μαφιόζοι που εναλλάσσονται στις θέσεις εξουσίας, άνθρωποι αναλώσιμοι, ξεκαθάρισμα λογαριασμών, διεφθαρμένοι αστυνομικοί.

Είδα την παράσταση «SCARMFACE» - Κριτική παράστασης - Λουκία Μητσάκου -  Theater Project 365

Ο Johnny O (Γιάννης Οικονομίδης) μας μεταφέρει την αγάπη του για τον παλιό κλασικό κινηματογράφο, για την ασπρόμαυρη αισθητική του βωβού κινηματογράφου και του φιλμ νουάρ και βασιζόμενος στην κλασική ταινία «Ο Σημαδεμένος» (Scarface) του 1932, δημιουργεί μια παράσταση διανθισμένη με πολύ χιούμορ που κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Ο Johnny O (Γιάννης Οικονομίδης) αναλαμβάνει την σκηνοθεσία, το σενάριο και την μουσική επιμέλεια και μας προσφέρει μια υπέροχη παράσταση. Οι μουσικές επιλογές είναι εξαιρετικές, δένουν απόλυτα με το ύφος της παράστασης και της προσδίδουν μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Οι σκηνοθετικές επιλογές είναι άρτιες και ευφάνταστες.

H Ιωάννα Καμπυλαυκά αναλαμβάνει την επιμέλεια κίνησης και κάνει εξαιρετική δουλειά. Οι ηθοποιοί ξεχωρίζουν για την εκπληκτική τους κίνηση, από την οποία ο θεατής μπορεί να καταλάβει ολόκληρη την πλοκή της παράστασης. Μια ειδική μνεία αξίζει να δοθεί στα εξαιρετικά slow motion.

Τα σκηνικά, τα κοστούμια και το μακιγιάζ αναλαμβάνει ο Αντώνης Νομικός χαρίζοντάς μας ένα πολύ προσεγμένο αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής που δένει απόλυτα με την ατμόσφαιρα της παράστασης και είναι δουλεμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Τους φωτισμούς αναλαμβάνει ολόκληρη η ομάδα Splish-Splash, κάνοντας υπέροχη δουλειά.

Είδα την παράσταση «SCARMFACE» - Κριτική παράστασης - Λουκία Μητσάκου -  Theater Project 365

Το καστ των ηθοποιών αποτελείται από τους: Johnny O (Toni Cazzo), Γιώργος Ντούσης (Pippo / Εκτελεστής), Αλέξης Βιδαλάκης (Giuseppe), Μαρία Μπαλούτσου (Betty), Βασίλης Καζής (Μπάτσος / Μπράβος / Lucchese),  Εύη Κολιούλη (Μάνα Toni), Χριστίνα Δενδρινού (Αδερφή Toni). Η ομάδα των ηθοποιών κατάφερε να μας εκπλήξει πολύ ευχάριστα με τις ικανότητές της. Έχουν πλήρη έλεγχο των εκφραστικών τους μέσων και χρησιμοποιώντας μόνο την κίνηση και την έκφραση του προσώπου τους καταφέρνουν να μας μεταδώσουν όλο το νόημα της παράστασης χωρίς να χρησιμοποιήσουν καθόλου λόγο. Είναι όλοι τους υπέροχοι και κερδίζουν με απόλυτη επιτυχία ένα πολύ δύσκολο στοίχημα.

Η παράσταση «Scarmface» του Johnny O είναι μια απολαυστική θεατρική εμπειρία και μια παράσταση που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη. Πρόκειται για μία παράσταση με καλό ρυθμό, πολύ χιούμορ, πολλή φαντασία, υψηλή αισθητική και εξαιρετικές ερμηνείες που μας υπενθυμίζει την αστείρευτη δύναμη της σωματικής έκφρασης.

Είδα την παράσταση «SCARMFACE» - Κριτική παράστασης - Λουκία Μητσάκου -  Theater Project 365

Ταυτότητα παράστασης:

Θέατρο Επί Κολωνώ

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Johnny O

Σκηνικά – Κοστούμια – Μακιγιάζ: Αντώνης Νομικός

Μουσική επιμέλεια: Johnny O

Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Καμπυλαυκά

Φωτισμοί:  Η ομάδα

Βίντεο: Παναγιώτα Καντιάνη

Φωτογραφίες: Eleftheria IKE/

Υπεύθυνοι επικοινωνίας παράστασης:
Cont Act – Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας

Βοηθός Παραγωγής: Νανώ Μπόμπορη

Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Αναματερού

Παραγωγή: Ομάδα Νάμα

Ερμηνεύουν

Toni Cazzo: Johnny O

Pippo / Εκτελεστής: Γιώργος Ντούσης

Giuseppe: Αλέξης Βιδαλάκης 

Betty: Μαρία Μπαλούτσου 

Μπάτσος / Μπράβος / Lucchese : Βασίλης Καζής

Μάνα Toni: Εύη Κολιούλη

Αδερφή Toni: Χριστίνα Δενδρινού

 

Μαρία Αναματερού