Θέατρο θέατρο
& παιδί
Μουσική Εικαστικά Σεμινάρια οι Χώροι Ομάδα ΝΑΜΑ

ΣΕΛΙΔΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ                              
                            Περίοδος 2012 -2013

 

 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ  >>>

 

 

Κεντρική σκηνή
 

 

     КИЕВ (Κίεβο)
       του Σέρχιο Μπλάνκο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ευχαριστούμε τους χορηγούς

 

 

  --- >   φωτογραφίες από την παράσταση  

Μετά τις βραβευμένες παραστάσεις της Ομάδας Νάμα στο Επί Κολωνώ, Rottweiler και La Chunga, οι συντελεστές της, φιλοδοξώντας να συνεχίσουν την πετυχημένη πορεία τους, παρουσιάζουν στη Κεντρική Σκηνή το έργο σε 4 πράξεις του Ουρουγουανού Σέρχιο Μπλάνκο КИЕВ (Κίεβο) που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο πρωτότυπος τίτλος είναι γραμμένος στην κυριλλική γραφή. Σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη.

Το αλληγορικό αυτό έργο, εμπνευσμένο από το Βυσσινόκηπο του Τσέχοφ, προσεγγίζει φιλοσοφικά και υπαρξιακά τη στάση των ανθρώπων, που επέλεξαν την ανοχή, την συνενοχή, ακόμα και την ενεργή συμμετοχή τους στα όσα διαδραματίστηκαν μέσα στις ακραίες και σκοτεινές κοινωνικοπολιτικές περιόδους του 20ο αιώνα . Οι ήρωες του Μπλάνκο, απόγονοι κάποιων από τους Τσεχοφικούς ήρωες, αναζητούν μια διέξοδο-λύτρωση από το παρελθόν τους που στον Βυσσινόκηπο είχε αρχίσει να αχνοφαίνεται ως ένα δυσοίωνο μέλλον.

   

Για το ανέβασμα της παράστασης το αρχικό κείμενο του Ουρουγουανού συγγραφέα διασκευάστηκε και συμπυκνώθηκε, ενώ η δραματουργική επεξεργασία είχε σαν στόχο τον προσδιορισμό πραγματικών χαρακτήρων, που θα κινηθούν όμως μέσα σε αλληγορικές συνθήκες με συμβολισμούς τόσο υπαρξιακούς όσο και πολιτικούς.

Επίσης, αξιοσημείωτη ιδιαιτερότητα της νέας δουλειάς της Ομάδας Νάμα, είναι η διπλή συνεργασία με την Καρυοφυλιά Καραμπέτη και την Φιλαρέτη Κομνηνού στον ίδιο ρόλο! Ο στόχος είναι η δημιουργία μιας παράστασης με δύο διακριτές εκδοχές ερμηνείας, που να φωτίσουν συμπληρωματικά την ουσία του έργου. Το κοινό μπορεί να πληροφορείται ποια θα υποδυθεί τον ρόλο σε συγκεκριμένη βραδιά επικοινωνώντας με το θέατρο.

 Μερικά λόγια για την υπόθεση του έργου:

Το Κίεβο του Σέρχιο Μπλάνκο, αρχίζει ακριβώς έναν αιώνα μετά το τέλος του τσεχοφικού Βυσσινόκηπου: Είμαστε πια στο σήμερα και μια οικογένεια αστών, που κληρονόμησαν μια από τις βίλες που κατασκεύασε ο Λοπάχιν, επιστρέφει σε αυτή μετά από δέκα χρόνια απουσίας.

Σιγά-σιγά, και με σημείο αναφοράς μια μυστηριώδη πισίνα που καλεί τα πρόσωπα του έργου να βουτήξουν μέσα στα ταραγμένα νερά ενός σκοτεινού παρελθόντος, θα αρχίσουν να αντηχούν οι κραυγές μιας σειράς από εγκλήματα, δολοφονίες και εξαφανίσεις, κραυγές που γίνονται όλο και πιο ενοχλητικές για τη μνήμη αυτών των ανθρώπων. Ένας-ένας, θ’ ανακαλύψουν πως ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν είναι να καλύψουν μ’ ένα πέπλο σιωπής το παρελθόν που τους συνδέει, για να μπορέσουν κάποια στιγμή να αρνηθούν ακόμα και την ίδια του την ύπαρξη. Το βάρος του παρελθόντος όμως είναι συντριπτικό. Θα το αντέξουν όλοι;

Ολόκληρο το κείμενο του έργου, όπως διασκευάστηκε από την ομάδα Νάμα, μαζί με φωτογραφίες από την παράσταση και κείμενα που την συνοδεύουν,  κυκλοφορεί και στα βιβλιοπωλεία σε έκδοση Σοκόλη-Κουλεδάκη και Ομάδας Νάμα.
 

Βιογραφικό του συγγραφέα:

Ο Σέρχιο Μπλάνκο γεννήθηκε στο Μοντεβιδέο (Ουρουγουάη) το 1971. Σπούδασε φιλολογία και θέατρο και σκηνοθέτησε στη χώρα του τα έργα Ριχάρδος ΙΙΙ και Μάκβεθ τού Σαίξπηρ και Συρανό ντε Μπερζεράκ τού Εντμόν Ροστάν.

Διδάσκει δραματουργία και σκηνοθεσία και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων με το Εθνικό Βραβείο Δραματουργίας της Ουρουγουάης, το Βραβείο της Πόλης του Μοντεβιδέο, το Βραβείο του Εθνικού Ταμείου για το Θέατρο (Ουρουγουάη) και το Βραβείο Florencio για τον καλύτερο δραματουργό. Το 2010, του απονεμήθηκε η τιμητική διάκριση του Βραβείου Casa de las Americas για το έργο του Barbarie.

Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν τα La Vigilia de los Aceros ή la Discordia de los Labdácidas, Die Brücke, Slaughter (Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας του ΕΚΔΙΘ, Απρίλιος 2008), .45’, Kiev, Opus Sextum, diptiko (vol. 1 y 2), Kassandra (Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας του ΕΚΔΙΘ, Μάιος 2010) και Barbarie.

 

 КИЕВ (Κίεβο)

στην Κεντρική Σκηνή

 

μετάφραση από το ισπανικό πρωτότυπο κείμενο:  Μαρία Χατζηεμμανουήλ, Δημήτρης Ψαρράς
διασκευή / δραματουργική επεξεργασία:
                      Γιώργος Χατζηνικολάου-Ελένη Σκότη-Καρυοφυλλιά Καραμπέτη-Δάφνη Λαρούνη
σκηνοθεσία:  Ελένη Σκότη
                      με την συνεργασία της Δάφνης Λαρούνη
σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Χατζηνικολάου

φωτισμοί:
Σάκης Μπιρμπίλης
βίντεο: Μιχάλης Κλουκίνας
μουσική, Sound design: Μάριος Στρόφαλης
Βοηθός Sound designing: Πάνος Κουκουρουβλής
φωτογραφίες: Δημήτρης Στουπάκης
δ/νση παραγωγής:
Γιώργος Χατζηνικολάου

Διανομή:  ΕΪΡΕΝ: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη - Φιλαρέτη Κομνηνού (εναλλασσόμενη διανομή)*
                  ΤΑΒΙΟ: Δημήτρης Λάλος
                  ΕΣΒΑΛΝΤ: Στάθης Σταμουλακάτος
                  ΑΛΝΤΕΝ: Γιάννης Λεάκος
                  ΔΑΦΝΗ: Ηλιάνα Μαυρομάτη

* Το κοινό μπορεί να πληροφορείται ποια ηθοποιός θα υποδυθεί τον ρόλο της Έιρεν σε συγκεκριμένη βραδιά, επικοινωνώντας με το θέατρο ή να ανατρέξει στον παρακάτω πίνακα.

   

Πρώτη παράσταση:

Τελευταία παράσταση:

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

 Διάρκεια παράστασης:

                 Τιμές εισιτηρίων:

 

 Τιμές στις λαϊκές παραστάσεις:

 

τιμή προγράμματος

Σαββάτο 6 Οκτωβρίου 2012

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Τετάρτη έως Σάββατο 21:15 & Κυριακή 19:15

110 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή:

18,00€ κανονικό  -  10,00€ φοιτητικό

Τετάρτη & Πέμπτη:

16,00€ κανονικό  -  10,00€ φοιτητικό

8,00€ (128 σελίδες που περιλαμβάνουν και το έργο)

   

Το πρόγραμμα της παράστασης, που περιέχει και το κείμενο του
έργου όπως διασκευάστηκε, διατίθεται στο ταμείο του θεάτρου
αλλά και στα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας.
Η έκδοση έγινε από τις
Εκδόσεις Σοκόλη-Κουλεδάκη
με τη συνεργασία της Ομάδας Νάμα.
 

       

   

 αρχείο παραστάσεων >>>

 

Copyright © 2005 Epikolono theatre. All rights reserved - Terms and Conditions - Designed by MOZAIK
συμμετοχή στο
design και την τελική και συνεχή επιμέλεια έχει ο Γιώργος Χατζηνικολάου