Θέατρο θέατρο
& παιδί
Μουσική Εικαστικά Σεμινάρια οι Χώροι Ομάδα ΝΑΜΑ

ΣΕΛΙΔΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ                              
                            Περίοδος 2012 -2013

 

 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ  >>>

 
   
 

Κεντρική σκηνή

«Το ημέρωμα της στρίγκλας»
του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ,
σε διασκευή & σκηνοθεσία Ηλέκτρας Ελληνικιώτη

   

 

 

 

 

ευχαριστούμε τους χορηγούς:

Bo Concept

 

Η παράσταση:

Το ημέρωμα της στρίγκλας είναι μια φαρσοκωμωδία για την αγάπη και τη συμπεριφορά των δύο φύλων σε αυτή. Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο, οι άντρες "ντύνονται" έναν άλλο εαυτό για να κερδίσουν τη γυναίκα που αγαπούν, ενώ, αντίθετα, οι γυναίκες, μόλις αποκτήσουν τον άντρα που επιθυμούσαν, "γδύνονται" τον εαυτό και τη συμπεριφορά που είχαν επιδείξει έως εκείνη τη στιγμή! Το "ημέρωμα" είναι μια ιστορία που κινούν οι άνδρες, αλλά που ταυτόχρονα κινείται γύρω από τις γυναίκες. Οι άντρες ενδύονται τους ρόλους που σκοπεύουν να "παίξουν" με σκοπό να κατακτήσουν την εκλεκτή της καρδιάς τους, συζητούν και σχεδιάζουν χωρίς λογοκρισία, μακριά από τα γυναικεία αυτιά. Με αυτό ως κεντρική ιδέα και με ένα ιδιαίτερο θέατρο στο θέατρο, που ο ίδιος ο Σαίξπηρ επέλεξε για το έργο του, προσεγγίζεται το κείμενο και στήνεται η παράσταση.

Μερικά λόγια για την υπόθεση του έργου:

Ο Μπατίστας, έχει δυο κόρες, την Κατερίνα και την Μπιάνκα. Πλήθος μνηστήρων συρρέουν για την όμορφη και γλυκιά Μπιάνκα, αλλά ο Μπατίστας είναι ανένδοτος: η Μπιάνκα θα παντρευτεί μόνο εφόσον βρεθεί γαμπρός για την Κατερίνα πρώτα. Η Κατερίνα, όμως, είναι τόσο δύστροπη, οξύθυμη και κακότροπη που κανείς δε θέλει να την παντρευτεί. Γι'αυτό και οι δυο φιλόδοξοι μνηστήρες της Μπιάνκας, ο γέρο-Γκρέμιος κι ο Ορτένσιος, αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να βρουν γαμπρό στην Κατερίνα κι έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την κατάκτηση της Μπιάνκας. Ο Πετρούκιος καταφτάνει στην πόλη για να βρει νύφη και μαθαίνει από το φίλο του Ορτένσιο για την Κατερίνα. Και βάζει σκοπό, όχι μόνο να παντρευτεί την Κατερίνα, αλλά και να την ημερώσει και να τη μετατρέψει σε μια γλυκιά και υπάκουη σύζυγο. Κι ενόσω ο Πετρούκιος, "εκπαιδεύει" την Κατερίνα, τρεις άντρες κονταροχτυπιούνται για την καρδιά της Μπιάνκα: ο Γκρέμιος, ο Ορτένσιος και ο Λουκέντιος. Καθένας στήνει το δικό του σχέδιο για να την προσεγγίσει και να την κατακτήσει και κάπου εκεί είναι που τα πράγματα μπερδεύονται.

 

Σημείωμα σκηνοθέτη:

Το ημέρωμα της στρίγκλας αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα (για πολλούς ενδεχομένως και το πρώτο) του μεγάλου άγγλου δραματουργού. Γι' αυτό και είναι μια κωμωδία που μιλάει για την αγάπη με έναν πολύ νεανικό τρόπο, υποστηρίζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι όποιος αγαπάει πραγματικά, παιδεύει -στην αρχή, δηλαδή, γιατί στην πορεία, ημερώνεται.. Είναι ένα έργο για το πώς η πραγματική αγάπη μεταμορφώνει τον άνθρωπο, ακόμα και τον πιο δύστροπο και δύσκολο. "Η αγάπη είναι υποταγή" μου είπε πρόσφατα ένας από τους συνεργάτες μου. "Υποτάσσεσαι στον άλλο, γιατί δε νιώθεις πλέον την αγωνία μην τυχόν και χάσεις εσένα, μέσα στον άλλο". Με κεντρική ιδέα αυτή τη φράση προσεγγίζεται και το έργο του Σαίξπηρ. Γι' αυτό και επέλεξα να τοποθετηθεί χρονικά μέσα σε μια "αντρική" περίοδο, όπως αυτή του 1930, κατά τη διάρκεια της οποίας, σε όλους τους τομείς, από τη μόδα και τον κινηματογράφο, μέχρι τη λογοτεχνία και την πολιτική, φαίνεται να γίνεται μια συνειδητή στροφή στην αντρική κουλτούρα και μια προσπάθεια "υποταγής" της γυναίκας. Αυτή η δεκαετία-μεσοδιάστημα δύο παγκοσμίων πολέμων, στη διάρκεια της οποίας ο άνδρας έψαχνε τρόπους να ισχυροποιήσει την κοινωνική του ταυτότητα και να σταθεροποιήσει τα πράγματα, έχει πολλά κοινά σημεία με την εποχή συγγραφής και το θέμα του έργου. Και το κυριότερο κοινό σημείο (το οποίο ενδεχομένως να είναι και διαχρονικό) είναι ότι τα όποια παιχνίδια εξουσίας των δύο φύλων, είναι ασήμαντα. Διότι το ζητούμενο δεν είναι το ποιο από τα δύο θα υπερισχύσει, αλλά το πώς θα αλληλοσυμπληρωθούν’’.

 

   

 

Διασκευή - Σκηνοθεσία:
Μετάφραση:
Σκηνικά:
Κοστούμια:
Φωτισμοί:
Μουσική Επιμέλεια:
Βοηθός σκηνοθέτη:
Φωτογραφίες:

 ΔΙΑΝΟΜΗ
Κατερίνα:
Πετρούκιος:
Μπατίστας:
Γκρέμιος, Βικέντιος:
Λουκέντιος:
Μπιάν
κα:
Ορτένσιος
:
Τράνιος:
Γκρούμιος, Μπιοντέλος:
Χήρα:

Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Ερρίκος Μπελιές

OR
design
Νικόλ Παναγιώτου
Σάκης Μπιρμπίλης
Ηλέκτρα Ελληνικιώτη -
Ζώης Χαλκιόπουλος
Νικόλας Ανδρουλάκης
Κατερίνα Πασπαλιάρη

         
Φλώρα Καλομοίρη
Ανδρέας Κοντόπουλος
Κώστας Τριανταφυλλόπουλος
Σταύρος Μερμήγκης
Γεράσιμος Πετικάρης
Εβίτα Παπαστόϊτση
Νίκος Καραπάνος
Σόλων Τσούνης
Χρήστος Καπενής
Ντόρη Μάντζαρη

 

«Το ημέρωμα της στρίγκλας»

 

Παραστάσεις:

Περίοδος:

Διάρκεια παράστασης:

Τιμές εισιτηρίων:

Δευτέρα & Τρίτη στις 21:15

από Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012 έως 22 Ιανουαρίου 2013

120 λεπτά (με διάλειμμα)

15,00€ (κανονικό), 10,00€ (φοιτητικό-ανέργων)

 

  αρχείο παραστάσεωνς >>>

 

Copyright © 2005 Epikolono theatre. All rights reserved - Terms and Conditions - Designed by MOZAIK
συμμετοχή στο
design και την τελική και συνεχή επιμέλεια έχει ο Γιώργος Χατζηνικολάου