Θέατρο θέατρο
& παιδί
Μουσική Εικαστικά Σεμινάρια οι Χώροι Ομάδα ΝΑΜΑ

ΣΕΛΙΔΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ                              
                            Περίοδος 2013 -2014

 

 

αρχική > θέατρο > αρχείο παραστάσεων > Αλεπούδες

 
 
   
Κεντρική σκηνή  

Αλεπούδες

της Dawn King

σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη

μέχρι
την Κυριακή των Βαΐων

κάθε εβδομάδα
5 παραστάσεις:
από Τετάρτη
έως Κυριακή

 

 

 

ευχαριστούμε τους χορηγούς:

 

Η Ομάδα Νάμα έχει επιλέξει για φέτος να ανεβάσει στην Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ ένα σύγχρονο έργο της αγγλίδας συγγραφέως Dawn King με τίτλο Αλεπούδες (αγγλικός τίτλος: Foxfinder). Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το σύγχρονο αυτό βρετανικό έργο είναι μια συνταρακτική παραβολή για τις κωμικοτραγικές συνέπειες από την κοινωνική εφαρμογή οιουδήποτε είδους σωτήριας θεωρίας. Είτε επιστημονικοφανούς είτε αποκαλυπτικής. Σε μια υποθετική χώρα η επικρατούσα τάξη, προσηλωμένη φανατικά σε ένα ιδιότυπο κράμα ιδεοληψιών, επικαλείται την αλεπού ως τον εχθρό που επιβουλεύεται το κοινό καλό, προκαλώντας τον απαραίτητο φόβο. Το κοινωνικό και υπαρξιακό αυτό έργο πραγματεύεται στην ουσία την παράλογη πλευρά της ανθρώπινης σκέψης και κατ' επέκταση του κοινωνικού γίγνεσθαι. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Χατζηνικολάου και η σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη.

Οι Αλεπούδες, ένα έργο ρεαλισμού αλλά με συμβολικές αντιστοιχίσεις, αποτελεί μια σκοτεινά κωμική διερεύνηση της πίστης, της επιθυμίας και της ευθύνης που διαδραματίζεται σε ένα κόσμο τόσο ξένο όσο και οικείο.

Το έργο βραβεύτηκε το 2011 με το πρώτο βραβείο Papatango στο διαγωνισμό νέων συγγραφέων σε συνεργασία με το θέατρο Finborough στο οποίο πρωτοπαίχτηκε το 2011.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Ουίλιαμ Μπλόρ, ένας ειδικά εκπαιδευμένος «ανιχνευτής», σταλμένος από την κεντρική εξουσία, φτάνει στο αγρόκτημα του Σαμουήλ και της Ιουδίθ για να διερευνήσει μία υπόνοια προσβολής… από αλεπούδες! Οδηγημένος από την εκπαίδευση του, αλλά και τα πιστεύω του, καλείται να αποκαλύψει και να εξοντώσει το θηρίο «…που απειλεί τον ανθρώπινο πολιτισμό», παραμένοντας ο ίδιος άθικτος και ελεύθερος από την επιρροή του. Όσο προχωράει η έρευνά του, θα συμβούν γεγονότα που θα αλλάξουν την ζωή τους. Για πάντα.

Σημείωμα του σκηνοθέτη:

Στις Αλεπούδες η Dawn King μας εισάγει σε ένα υποθετικό κόσμο, όπου ως θανάσιμη απειλή της κοινωνίας έχει αναγορευτεί η αλεπού. Παρά το γεγονός ότι όλες οι αλεπούδες έχουν από καιρό εξολοθρευτεί, μια γενικευμένη κρατική γραφειοκρατία εξακολουθεί να καλλιεργεί το φόβο της ακατάπαυστης ολέθριας δράσης τους που υπονομεύει την ευημερία της χώρας. Ένα σώμα φανατικών και ασκητικών αξιωματούχων του καθεστώτος, με ειδική και αυστηρή εκπαίδευση στην ανίχνευση αλεπούδων, αποστέλλεται διαρκώς για ελέγχους στις επαρχίες, κρατώντας έτσι τον πληθυσμό υπάκουο, φοβισμένο και εξαρτημένο. Η συνάφεια του συγκεκριμένου έργου με το σήμερα έγκειται στην αλληγορική απεικόνιση μιας κοινωνίας όπου παράλογες υποθέσεις και αδόκιμες θεωρίες μπορούν τελικά να εξελιχθούν σε μια εφιαλτική πραγματικότητα.

 

Βιογραφικό της συγγραφέως:

Η Dawn King (Ντων Κινγκ) είναι μια βραβευμένη συγγραφέας που γράφει για το θέατρο, το ραδιόφωνο  και τον κινηματογράφο, ενώ παράλληλα διδάσκει μαθήματα θεατρικής γραφής σε ενήλικες και παιδιά. Είναι μέλος του συγγραφικού φόρουμ του BBC, «BBC Writersroom 10», και μόνιμη συνεργάτης του Finborough Theatre. Έχει υπάρξει ακόμα μέλος των προγραμμάτων Theatre and Royal Court Theatre Young Writers.

Το έργο της Foxfinder απέσπασε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Paratango το 2011 και παρουσιάστηκε στο Finborough Theatre. Κέρδισε ακόμα το Βραβείο του πιο πολλά υποσχόμενου θεατρικού έργου στο Off West End Awards το 2012.

Μεταξύ άλλων έργων της είναι τα Water Sculptures/ZOO double bill (Τhe Union Theatre), Face Value (Stephen Joseph Theatre, Scarborough), και Doghead Boy and Sharkmouth Go To Ikea (The Junction, Cambridge).

ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ

 

Βασικοί Συντελεστές

 

Μετάφραση:
Σκηνοθεσία:

                                Σκηνικά/Κοστούμια:

Φωτισμοί:

Μουσική:
Φωτογραφίες:

Βοηθός σκηνογράφου:

Γιώργος Χατζηνικολάου
Ελένη Σκότη
Γιώργος Χατζηνικολάου
Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Στέλιος Γιαννουλάκης
Δημήτρης Στουπάκης
Γιώργος Θεοδοσίου

 

Διανομή

 

Σαμουήλ:
Ιουδίθ:
Ουίλιαμ:
Σάρα:

Δημήτρης Λάλος
Ιωάννα Παππά
Χάρης Χιώτης
Ιωάννα Κολλιοπούλου

     
 
 

Πρώτη παράσταση:
Τελευταία παράσταση:
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

Τιμές εισιτηρίων(*):

Διάρκεια:

Χώρος:

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013
Κυριακή 13 Απριλίου 2014
Τετάρτη & Κυριακή στις 19:00
Πέμπτη, Παρασκευή & Σαββάτο στις 21:15

Κανονικό:
16,00€
Λαϊκή παράσταση Τετάρτης: Γεν. είσοδος 10,00€
Φοιτητικό/Ανέργων:
Τετάρτη ως  Παρασκευή 10,00€
Σαββάτο & Κυριακή 12,00€
90 λεπτά

Κεντρική Σκηνή

   
   

 αρχείο παραστάσεων >>>

 

Copyright © 2005 Epikolono theatre. All rights reserved - Terms and Conditions - Designed by MOZAIK
συμμετοχή στο
design και την τελική και συνεχή επιμέλεια έχει ο Γιώργος Χατζηνικολάου