Μετά την θερμή ανταπόκριση κοινού και κριτικών, η παράσταση «Ο Συνεργός» σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιώργου Χριστοδούλου επιστρέφει από τις 9 Μαρτίου στο Επί Κολωνώ για ένα νέο κύκλο παραστάσεων.
Στις αρχές του 2000 μια νεαρή κοπέλα από την Βέροια εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Ο σύντροφός της, δηλώνοντας συντετριμμένος πως δε γνωρίζει τίποτα, την αναζητεί.
Ερμηνεύουν: Χρήστος Κοντογεώργης, Φανή Παναγιωτίδου, Μαρία Προϊστάκη, Γιώργος Τριανταφυλλίδης
H παράσταση τιμήθηκε με το 1ο βραβείο σκηνοθεσίας και το 2ο καλύτερου νεοελληνικού έργου στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού All4fun 2023.
Σεπτέμβριος, 2024
Κεντρική Σκηνή
πρεμιέρα:Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, ώρα: 21:15
ημέρες & ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:15
διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
τιμές εισιτηρίων
17€ (κανονικό), 14€ (φοιτητικό, ανέργων, 65+)
λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου
Στις αρχές του 2000 μια νεαρή κοπέλα από την Βέροια εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Ο σύντροφός της, δηλώνοντας συντετριμμένος πως δε γνωρίζει τίποτα, την αναζητεί.
Η υπόθεση απασχολεί έντονα την ελληνική κοινή γνώμη και δεν αργεί να αποκαλυφθεί πως ο θύτης δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον άνθρωπο που την ψάχνει, ο οποίος αφού τη σκότωσε στη συνέχεια, με τη βοήθεια του ξαδέρφου του την εξαφάνισε.
Αυτή η πραγματική ιστορία, ενός από τα πιο γνωστά εγκλήματα που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία, αποτέλεσε την έμπνευση για τη συγγραφή και το ανέβασμα ενός νέου θεατρικού έργου, με μια διαφορά όμως: Το έργο αυτό δεν επικεντρώνεται στο θύτη, ούτε στο θύμα.
Ο Αποστόλης ζει ήρεμα τη ζωή του μαζί με τη γυναίκα του στο χωριό, όταν ένα βράδυ ο αγαπημένος του ξάδερφος θα του ομολογήσει πως σκότωσε την κοπέλα του, ζητώντας του να τον βοηθήσει να κρύψει το πτώμα. Οικογένεια, φιλία, αγάπη, έρωτας, έννοιες που σε μια στιγμή διαστρεβλώνονται, σε ένα γαϊτανάκι καταστροφής, ψεμάτων και ενοχών πίσω από τις κλειστές πόρτες της ελληνικής επαρχίας, με ήρωες ανθρώπους της διπλανής πόρτας.
Σε μια εποχή που τα όρια του καλού και του κακού διερευνώνται εκ νέου, ο Γιώργος Χριστοδούλου, στην τρίτη του προσωπική σκηνοθεσία, μαζί με τους ηθοποιούς της παράστασης, προσπαθούν να κατανοήσουν το πώς ένας άνθρωπος, μια ολόκληρη κοινωνία, γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη συνεργός.
λίγα λόγια από τον συγγραφέα
σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα
συντελεστές
Γιώργος Χριστοδούλου
Κείμενο – σκηνοθεσία- Επιμέλεια σκηνικού
Αλέξανδρος Γαρνάβος
Σκηνικά – Κοστούμια
Τζίνα Ηλιοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια
Μαρία Αναματερού
Διεύθυνση παραγωγής
Ναυσικά Χριστοδουλάκου
Φωτισμοί
Αλέξης Ορφανίδης
Βίντεο παράστασης
Δομνίκη Μητροπούλου
Βίντεο παράστασης
Γιάννης Λατουσάκης
Επιμέλεια μουσικής
Δανάη Γκουντκίδου
Μαριάννα Παπάκη
Νώντας Δουζίνας
διανομή
Γιώργος Χριστοδούλου
Ο Γιώργος Χριστοδούλου είναι αριστούχος απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου. Μερικές από τις σημαντικότερες συνεργασίες του ήταν με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό στην παράσταση “Acropolis reconstraction”, τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στην παράσταση “7 χρόνια” , τον Γιώργο Παπαγεωργίου στην παράσταση ‘’ Αρίστος’’, τον Δημήτρη Τάρλοου στις παραστάσεις “ Ο Κοτζάμπασης του καστρόπυργου’ και ‘’ Το Κουκλόσπιτο’’ και τον Στάθη Λιβαθινό στις παραστάσεις “Ερωτόκριτος” , “Ο Ηλίθιος” , “Ο θάνατος του Δαντόν” και “Ιλιάδα” για το Φεστιβάλ Αθηνών και άλλα διεθνή φεστιβάλ.
Η συνεργασία του με το φεστιβάλ Αθηνών συνεχίστηκε με τις παραστάσεις “Ηλέκτρα” σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ντέλλα, “Η σφαγή των Παρισών” και “Η τραγική ιστορία του Ριχάρδου Γ” με την ομάδα “H ορχήστρα των μικρών πραγμάτων” σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη.
Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό θέατρο στην παράσταση “Πόθοι κάτω απο τις λεύκες”, σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου στην παράσταση “Το γλυκό πουλί της νιότης” σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου.
Το 2015 συνσκηνοθέτησε με τον Γεράσιμο Μιχελή το έργο “Ο μικρός Χίτλερ” που παίχτηκε για δύο χρονιές στο θέατρο του Νέου Κόσμου.
Το 2018 σκηνοθέτησε και έπαιξε στην παράσταση « Το νυφικό κρεβάτι’’ και το 2022 έγραψε και σκηνοθέτησε το έργο ‘’ Ο Συνεργός’’ στο θέατρο επι Κολωνώ.
Αυτή τη στιγμή παίζει την παράσταση ‘’ Πλατόνοφ’’ σε σκηνοθεσία Adolf Shapiro.
Τζίνα Ηλιοπούλου
Μαρία Αναματερού
Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Ναυσικά Χριστοδουλάκου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχει κάνει σπουδές κλασικής κιθάρας, θεωρίας της μουσικής και αρμονίας. Είναι αριστούχος φοιτήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος του ΕΑΠ Σχεδιασμός Φωτισμού. Από το 2017 ασχολείται με τον θεατρικό φωτισμό και έχει σχεδιάσει τον φωτισμό σε 17 παραστάσεις, ενώ ως βοηθός του σχεδιαστή φωτισμού Αλέκου Αναστασίου έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Εθνικό Θέατρο, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και αλλού.
Αλέξης Ορφανίδης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το έτος 2022. Εργάστηκε εθελοντικά στους Γιατρούς του Κόσμου (2014, 2015), ως ασκούμενος ψυχολόγος στο Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Νοτίων Προαστίων (2021) και ως ερευνητής σε έρευνα που παρουσιάστηκε στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας (2022). Ασχολείται επαγγελματικά με την οπτικοακουστική παραγωγή από το 2018 ως ελεύθερος επαγγελματίας και αυτόνομος δημιουργός. Μερικά από τα πρότζεκτ στα οποία έχει συμμετάσχει είναι τα ακόλουθα: «Η μυθιστορηματική εξιστόρηση της ζωής του Μεγάλου Αλεξάνδρου» της Enneas Productions (2019), short film «i breathe» (2021), «ο Συνεργός» σε σκηνοθεσία Γιώργου Χριστοδούλου (2022), «The Doubles» σε σκηνοθεσία Sabina Andrea Allen και Εριφύλλη Δρακοπούλου (2022-2023), «η Αρκούδα του Α.Π. Τσέχοφ» σε σκηνοθεσία Νίκου Καρδώνη (2023), «Το ρόδο είναι ρόδο» σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη (2023), βίντεο παραγωγής του Christmas Factory (2023), «Κρατάς Μυστικό» σε σκηνοθεσία Ελένης Δαφνή (2024), «Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons» σε σκηνοθεσία Ζαφειρίας Δημητροπούλου Del Angel (2024).
Δομνίκη Μητροπούλου
Γιάννης Λατουσάκης
Δανάη Γκουτκίδου
Μαριάννα Παπάκη
Νώντας Δουζίνας
Φανή Παναγιωτίδου
Μαρία Προϊστάκη
Η Μαρία Προϊστάκη είναι αριστούχος απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών (2015) και της Νομικής Σχολής Αθηνών.
Έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός στις εξής παραστάσεις: “Το σκοτεινό σπίτι” του Νηλ Λαμπιούτ (σκηνοθεσία Χρήστος Λύγκας, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 2011), “Οικογένεια Τσέντσι” των Ιόλη Ανδρεάδη / Άρη Ασπρούλη (σκηνοθεσία Ιόλη Ανδρεάδη, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 2015-16), “Young Lear” των Ιόλη Ανδρεάδη / Άρη Ασπρούλη (σκηνοθεσία Ιόλη Ανδρεάδη, Φεστιβάλ Αθηνών και Θέατρο Θησείον, 2016), “Η Δύναμη του Σκότους” του Λεβ Τολστόι (ομάδα Νάμα, Ελένη Σκότη, Σύγχρονο Θέατρο 2017-18), “Αγάπη” (σκηνοθεσία Ηλίας Κουνέλας, ΔηΘεΠει, 2017), “8’19” (σκηνοθεσία Στέλλα Μαγγανά, Θέατρο Μπιπ, 2018), Νυφικό Κρεβάτι” (σκηνοθεσία Γιώργος Χριστοδούλου, Από Μηχανής θέατρο, 2019-20), “start-21” (σκηνοθεσία Ελένη Ευθυμίου, Jonas Egloff, θέατρο Aarau, Ελβετία, 2021), “ο Συνεργός’’ (σκηνοθεσία Γιώργος Χριστοδούλου, Θέατρο Επι Κολωνό 2022-23 ) και “Και εφύτευσεν ο Θεός Παράδεισον” (σκηνοθεσία Βαλέρια Δημητριάδου, Σύγχρονο Θέατρο 2023 ).
Στον κινηματογράφο έχει παίξει στις ταινίες: «Το μάτι και το φρύδι» (σκηνοθεσία Κωστής Χαραμουντάνης, 2016), «Το τέρας κοιμάται» (σκηνοθεσία Κωστής Χαραμουντάνης, 2017), «Kioku» (σκηνοθεσία Κωστής Χαραμουντάνης, 2018) και «Κόστος Ευκαιρίας» (σκηνοθεσία Παύλος Βαλσαμίδης, 2018).
Χρήστος Κοντογεώργης
Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας από το 2012. Στο θέατρο έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις: Αγαπητή Ελένα της Λ. Ραζουμόφσκαγια και Άγριος Σπόρος του Γ. Τσίρου σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, Sex Λεξικόν του Σ. Μιχαλόπουλου σε σκηνοθεσία Αγγελίτας Τσούγκου, Βάτραχοι του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Ν. Χατζόπουλου, Festen του T. Vintenberg σε σκηνοθεσία Μ. Πανάδη, Βάτραχοι του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κ. Φιλίππογλου, Περιμένοντας τον Γκοντό του Σ. Μπέκετ σε σκηνοθεσία Σ. Στρούμπου, Φουέντε οβεχούνα του Λ. Βέγα σε σκηνοθεσία Ε. Ευθυμίου, Enron της L. Prebble σε σκηνοθεσία Α. Λάσκου, Ο συνεργός του Γ. Χριστοδούλου σε σκηνοθεσία Γ. Χριστοδούλου κ.α.