Θέατρο θέατρο
& παιδί
Μουσική Εικαστικά Σεμινάρια οι Χώροι Ομάδα ΝΑΜΑ


go to >>       
  βρίσκεστε εδώ: αρχική > σεμινάρια

 τελευταία ενημέρωση 09/09/2023

 
   
 

  πληροφορίες: 2105138067
(στα κινητά κλήση με ένα κλικ στο νούμερο)

e-mail:    xkolono@otenet.gr 

 
 


 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΝΑΜΑ

Στο Studio της Ομάδας NAMA η διδασκαλία υποκριτικής βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό με δράση και λόγο, με στόχο την κατανόηση και εμπέδωση μιας εξελιγμένης από την Ελένη Σκότη εκδοχής του Method Acting.

Το Method Acting, για όσους δεν το γνωρίζουν,  είναι μια μέθοδος υποκριτικής που απέκτησε διεθνή αναγνώριση χάρις στο Actors Studio της Νέας Υόρκης και έχει τις ρίζες της στη μέθοδο Στανισλάφσκυ.

Η εξάσκηση πάνω στα στοιχεία της μεθόδου, όπως ο ατομικός και ομαδικός αυτοσχεδιασμός με δοσμένες συνθήκες, το ουδέτερο κείμενο, το ρήμα της δράσης κ.ά., καλλιεργούν την ικανότητα των ηθοποιών στο κτίσιμο τόσο των χαρακτήρων των ρόλων, όσο και των δυναμικών των σχέσεων στις ομαδικές σκηνές.

Το studio ΝΑΜΑ εδρεύει στο Επί Κολωνώ από το 2000, αλλά ιδρύθηκε και διδάσκει τη Μέθοδο ήδη από την δεκαετία του ‘90. Από το εργαστήριο αυτό προέρχονται τα μέλη της Ομάδας ΝΑΜΑ που στη συνέχεια δημιούργησαν το ίδιο το θέατρο Επί Κολωνώ.

Στο studio λειτουργούν τμήματα όλο τον χρόνο, τόσο για προχωρημένους και επαγγελματίες ηθοποιούς, όσο και για αυτούς που ενδιαφέρονται για μια εισαγωγή στην υποκριτική τέχνη και το θέατρο.
Η βασική δασκάλα του εργαστηρίου της Ομάδας Νάμα είναι η Ελένη Σκότη
(από την περίοδο 2007-2008 η Ελένη Σκότη διδάσκει και στις σχολές του Εθνικού θεάτρου, ενώ κατά περιόδους δίδαξε και στο Ωδείο Αθηνών)

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο του Επί Κολωνώ: 210 5138067
 

 

Για προσωπική και έγκαιρη ενημέρωση για τα μαθήματα και τα σεμινάρια ΚΛΙΚ στη λήψη ενημέρωσης μέσω της σχετικής σελίδας αυτού του site ή να συμπληρώσει το ανάλογο δελτίο στο ταμείο του θεάτρου.

 

1α

Ετήσια Μαθήματα Υποκριτικής στο Επί Κολωνώ
               με την Ελένη Σκότη

ON

INFO --->

1β

Θερινά Σεμινάρια Υποκριτικής
               με την Ελένη Σκότη

OFF

 

INFO --->

 

2

Μαθήματα Υποκριτικής
σε
Κείμενα in Progress

               με την Πέπη Μοσχοβάκου

OFF

INFO --->

       
   
 

1α ΕΤΗΣΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ  
              με την Ελένη Σκότη  (
σκηνοθέτις)
    

              πληροφορίες: 6972403533   -    e-mail:  xkolono@otenet.gr

-

Α. Βασικά μαθήματα 2023-2024

>   Υποκριτική 1                                                                   τιμή: 100 € ανά 4 εβδομάδες

Η βασική παλέτα των συναισθημάτων

Πρόκειται για το πρώτο έτος του εργαστηρίου που εισάγει τους νέους στις σύγχρονες βασικές αρχές υποκριτικής και μέσα από  βασικές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού οδηγούνται στην ανακάλυψη της δημιουργικής πλευράς του εαυτού τους ως καλλιτέχνες.

Όπως ένας ζωγράφος χρειάζεται να είναι γνώστης των βασικών χρωμάτων πριν ξεκινήσει να πειραματίζεται με τις διαφορετικές αποχρώσεις στην παλέτα του, έτσι και ο ηθοποιός θα πρέπει πρώτα να έρθει σε επαφή και να βιώσει τα πέντε θεμελιώδη ανθρώπινα συναισθήματα (χαρά, λύπη, θυμός, φόβος, αγάπη/έρωτας).

Μέσω εντατικών ασκήσεων υποκριτικής βασισμένες στην τεχνική του αυτοσχεδιασμού με λόγο σε δοσμένες συνθήκες, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στη δική τους συναισθηματική εμπειρία. Έμφαση,  σ’ αυτό το προκαταρκτικό στάδιο της εκπαίδευσης θα δοθεί στην παρότρυνση των μαθητών να ξεπεράσουν τα όρια που έχουν θέσει οι ίδιοι, στην έκφραση των συναισθημάτων τους και στο να ρισκάρουν υπερνικώντας φόβους για τυχόν «λάθη». Με την κατανόηση των πέντε βασικών συναισθημάτων, οι μαθητές θα αποκτήσουν τα κατάλληλα εργαλεία για την αναζήτηση τη βαθειάς και αυθεντικής εκφραστικότητας της αλήθειας που είναι απαραίτητα για την δημιουργία πολυδιάστατων χαρακτήρων στο θέατρο.

      Τετάρτη    τμήμα α'        20:00 - 22:30     από 1/11/23
      Πέμπτη     τμήμα β'        17:30 - 20:00     από 23/11/23
 

>   Υποκριτική 2                                             τιμή: 100 € ανά 4 εβδομάδες

Ουδέτερο κείμενο

Στο δεύτερο έτος της υποκριτικής οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν πρακτικά ότι έμαθαν στο μάθημα Υποκριτική 1 εστιάζοντας και  δουλεύοντας πάνω σε κείμενο. Η έμφαση δεν θα δοθεί στο να βρεθεί η ερμηνεία του κειμένου αλλά στο να μάθουν μία τεχνική υποκριτικής που θα τους βοηθάει να ζωντανέψουν ένα κείμενο.

Με την εφαρμογή του «Ενεργητικού Ρήματος» στο κείμενο, ως μέσο ενεργοποίησης,  οι μαθητές θα βρεθούν μπροστά σε μια ποικιλία επιλογών για την κατανόηση του. Θα μάθουν επίσης πώς να φτιάχνουν το βιογραφικό του χαρακτήρα που θέλουν να ερμηνεύσουν. Έτσι, οι σπουδαστές αυτού του τμήματος θα μάθουν βασικές αρχές δημιουργίας ενός ρόλου καθώς και τη λειτουργία της πρόβας.

Το τμήμα απευθύνεται σε μαθητές που έχουν παρακολουθήσει το Υποκριτική 1, αλλά μπορούν να ενταχθούν και μαθητές μετά από συνέντευξη (αποστολή βιογραφικών στο xkolono@otenet.gr).

      Δευτέρα    τμήμα α'      18:00 - 20:30     από 02/10/23
 
     Τρίτη         τμήμα β'      18:00 - 20:30     από 21/11/23

 

>  Τμήμα Προχωρημένων 1  (1ο έτος)                   τιμή: 100 € ανά 4 εβδομάδες

Πρόκειται για μια προχωρημένη εκδοχή του 1ου έτους του εργαστηρίου, που εστιάζει στις σύγχρονες βασικές αρχές υποκριτικής, αλλά έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις ικανότητες επαγγελματιών ηθοποιών και προχωρημένων μαθητών του εργαστηρίου, ώστε μέσα από  βασικές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού να οδηγηθούν στην ανακάλυψη της δημιουργικής πλευράς του εαυτού τους ως καλλιτέχνες.

Οι ηθοποιοί/μαθητές με τη βοήθεια ειδικών ασκήσεων, θα έρθουν σε επαφή και θα βιώσουν τα πέντε θεμελιώδη ανθρώπινα συναισθήματα (χαρά, λύπη, θυμός, φόβος, αγάπη/έρωτας), που αποτελούν τη βασική παλέτα για τη δημιουργία/έκφραση συναισθημάτων διαφορετικών αποχρώσεων.

Μέσω εντατικών ασκήσεων υποκριτικής βασισμένες στην τεχνική του αυτοσχεδιασμού με λόγο σε δοσμένες συνθήκες, οι ηθοποιοί/μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στη δική τους συναισθηματική εμπειρία. Η έμφαση θα δοθεί στην παρότρυνση των συμμετεχόντων να ξεπεράσουν τα όρια που έχουν θέσει οι ίδιοι, στην έκφραση των συναισθημάτων τους και στο να ρισκάρουν υπερνικώντας φόβους για τυχόν «λάθη». Με την κατανόηση των πέντε βασικών συναισθημάτων, οι ηθοποιοί/μαθητές θα αποκτήσουν τα κατάλληλα εργαλεία για την αναζήτηση τη βαθειάς και αυθεντικής εκφραστικότητας της αλήθειας που είναι απαραίτητα για την δημιουργία πολυδιάστατων χαρακτήρων στο θέατρο.

Το τμήμα απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, απόφοιτους δραματικών σχολών, αλλά και προχωρημένους μαθητές του εργαστηρίου που έχουν συμπληρώσει δύο περιόδους συμμετοχής στα μαθήματά του. (αποστολή βιογραφικών στο xkolono@otenet.gr).

      Τρίτη  τμήμα α'  20:30 - 23:00    από 07/11/22  
 

-

-B. Ειδικά Θεματικά μαθήματα  

>   Master - Slave (για προχωρημένους μαθητές)   τιμή: 100 € ανά 4 εβδομάδες

Κυρίαρχος - Υποτασσόμενος

Στο παγκόσμιο θέατρο, οι συγγραφείς πολύ συχνά εμπνέονται και γράφουν για χαρακτήρες που είναι αυταρχικοί, αδίστακτοι, σκληροί, σε αντίθεση με άλλους χαρακτήρες που είναι αδύναμοι, αναποφάσιστοι και φοβισμένοι. Μέσα από την εικοσαετή πείρα στη διδασκαλία υποκριτικής, η Ελένη Σκότη, έχει αναπτύξει και επικεντρωθεί λεπτομερώς στη δυναμική που δημιουργείται επί σκηνής ανάμεσα στον χαρακτήρα που ονομάζουμε Master (Kυρίαρχος) και αντίστοιχα στον χαρακτήρα που ονομάζουμε Slave (Yποτασσόμενος).

Στη διάρκεια του μαθήματος, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα πιο σκοτεινά σημεία του εαυτού τους χωρίς ντροπή ή συστολή και τελικά να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που ενώνει και χωρίζει τους ανθρώπους που είναι εύθραυστοι και καταστροφικοί. Με ανάλυση και ασκήσεις υποκριτικής θα εξοικειωθούν με τα χαρακτηριστικά του τύπου Master και του τύπου Slave που ενυπάρχουν στην προσωπικότητά τους.

Στο τμήμα μπορούν να ενταχθούν μαθητές που έχουν παρακολουθήσει τα 2 έτη σπουδών στο studio Νάμα. Μαθητές που δεν έχουν παρακολουθήσει τον παραπάνω κύκλο σπουδών μπορούν να ενταχθούν στο τμήμα μετά από συνέντευξη (αποστολή βιογραφικών στο xkolono@otenet.gr)

  Πέμπτη      20:00 - 22:30    από 23/11/23

>   Miss Julie                                         τιμή: 100 € ανά 4 εβδομάδες

για προχωρημένους σπουδαστές

Στο συγκεκριμένο μάθημα οι μαθητές θα εστιάσουν πάνω στην μελέτη του Αυγούστου Στρίντμπεργκ και συγκεκριμένα στο έργο του «Miss Julie» όπου το δίπολο αυταρχικών/υποτακτικών, σκληρών/φοβισμένων, αδίστακτων/αναποφάσιστων χαρακτήρων που απασχολεί συχνά τους θεατρικούς συγγραφείς παγκοσμίως, αναπτύσσεται σε ιδιαίτερα βάθη και αποχρώσεις.

Για τη διαμόρφωση του τμήματος θα επιδιωχθεί να συμμετάσχουν 7 άντρες και 7 γυναίκες καθώς επιλεγμένες σκηνές από το έργο θα παρουσιάζονται στην τάξη. Η κατανόηση του έργου ολοκληρώνεται με τη σκηνική εφαρμογή της τεχνικής Master/Slave σε αυτό, γι’ αυτό και το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές που έχουν ολοκληρώσει το σεμινάριο Master-Slave.

Μαθητές που δεν έχουν παρακολουθήσει τον παραπάνω κύκλο σπουδών μπορούν να ενταχθούν στο τμήμα ύστερα από συνέντευξη. (αποστολή βιογραφικών στο xkolono@otenet.gr ).

  Δευτέρα      20:30 - 23:00    από 2/10/23

 

>  Τμήμα Αυτοσχεδιασμού                        τιμή: 100 € ανά 4 εβδομάδες

για προχωρημένους σπουδαστές

Το κύριο συστατικό της υποκριτικής είναι ο αυτοσχεδιασμός. Εξερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο ο αυτοσχεδιασμός στην υποκριτική απελευθερώνει το σώμα, τα συναισθήματα και την φαντασία του ηθοποιού, θα του δοθεί η ευκαιρία τόσο να βιώσει όσο και ταυτόχρονα να κατανοήσει την διαφορά ανάμεσα στην αυθεντική και την στερεοτυπική υποκριτική πάνω στην σκηνή. Το μάθημα απευθύνεται σε σπουδαστές που κατέχουν ήδη προηγούμενες γνώσεις αυτοσχεδιασμού ή σε επαγγελματίες ηθοποιούς που επιθυμούν να ενισχύσουν την υποκριτική τους τέχνη. Ως εντατικό μάθημα, κάθε εβδομαδιαία άσκηση θα επικεντρώνεται σε ένα διαφορετικό θεματικό περιεχόμενο που θα επιτρέπει στον ηθοποιό να αποκτήσει δεξιότητες και ικανότητες με διαφορετικούς τρόπους.

·         Συναισθήματα / Συναισθηματική μνήμη

·         Αισθήσεις

·         Γλώσσα σώματος

·         Σόλο, συνεργασίες δυο ατόμων ή γκρουπ

·         Τύποι χαρακτήρων, επαναπροσδιορισμός  σκηνών μέσω πολλαπλών ερμηνειών.

Στο τέλος αυτού του μαθήματος ο ηθοποιός θα καταφέρει να πειραματίζεται και να κατανοεί καλύτερα την διαφορά ανάμεσα στην αυθεντική και την στερεοτυπική υποκριτική πάνω στην σκηνή.

Μαθητές μπορούν να ενταχθούν στο τμήμα ύστερα από συνέντευξη
(αποστολή βιογραφικών στο
xkolono@otenet.gr).

  Τετάρτη      17:30 - 20:00    από 22/11/23

 

>   Επί Σκηνής                                             τιμή: - €

δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος

Μετά το ανέβασμα των παραστάσεων «Απαρατήρητοι» και «Πρώτες και τελευταίες συναντήσεις» σε κείμενα της Αγγελικής Σπανού που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του σεμιναρίου «Διηγήματα και διηγήσεις» στην Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ το σεμινάριο επανέρχεται φέτος με το νέο όνομα «Επί Σκηνής» και με ένα νέο θεματικό κύκλο με τίτλο «Ζέστη».

Για τρίτο συνεχόμενο χρόνο το μάθημα θα γίνει σε συνεργασία με την Αγγελική Σπανού. Τα κείμενα της θα συν-κατασκευαστούν στο μάθημα/πρόβα με την βοήθεια των σπουδαστών της υποκριτικής (devising). Οι ηθοποιοί θα δουλέψουν με τις βασικές αρχές του Method Acting, τον αυτοσχεδιασμό και το ρήμα δράσης, τροφοδοτώντας δημιουργικά με νέα δεδομένα τη δουλειά της συγγραφέως στη μορφοποίηση των τελικών κειμένων.

Το τμήμα απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, απόφοιτους δραματικών σχολών, αλλά και προχωρημένους μαθητές του εργαστηρίου που έχουν συμπληρώσει δύο περιόδους συμμετοχής στα μαθήματά του. (θα γίνει επιλογή μετά από συνέντευξη, αποστολή βιογραφικών στο xkolono@otenet.gr ).

>   Επί Σκηνής - Class Auditing                        τιμή: - €

δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος

Για πρώτη φορά στο Επί Κολωνώ το Studio Νάμα θα δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής, με τη μορφή μαθήματος παρακολούθησης, σε πέντε άτομα που ενδιαφέρονται να μάθουν βασικές τεχνικές σκηνοθεσίας. Οι μαθητές αυτοί θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλη την διαδικασία προετοιμασίας για το ανέβασμα της παράστασης που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του σεμιναρίου «Επί Σκηνής» (βλ παραπάνω). Το σεμινάριο αυτό πραγματοποιείται για τρίτο συνεχόμενο χρόνο σε συνεργασία με την Αγγελική Σπανού. Το φετινό έργο με τίτλο «Ζέστη» θα συν-κατασκευαστεί στο μάθημα/πρόβα με την βοήθεια των σπουδαστών της υποκριτικής (devising). Οι ηθοποιοί θα δουλέψουν με τις βασικές αρχές του Method Acting, τον αυτοσχεδιασμό και το ρήμα δράσης, τροφοδοτώντας δημιουργικά με νέα δεδομένα τη δουλειά της συγγραφέως στη μορφοποίηση του τελικού κειμένου.

Παράλληλα οι πέντε μαθητές σκηνοθεσίας θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από την αρχή τη διαδικασία συν διαμόρφωσης και ανεβάσματος της παράστασης, να έρθουν σε επαφή με τις πρώτες ασκήσεις που γίνονται στις πρόβες όπως, βιογραφικά, καθημερινή και προσωπική στιγμή του χαρακτήρα, τεχνικές εκμάθησης του κείμενου καθώς και την τεχνική να ανακαλύψει ο ηθοποιός το ενεργητικό ρήμα που πυροδοτεί την δράση επί σκηνής. Οι μαθητές της σκηνοθεσίας θα συμμετέχουν ενεργά ως βοηθοί της Ελένης Σκότη μέχρι το τελικό στήσιμο του έργου.

Απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με την σκηνοθεσία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενταχθούν στο τμήμα μετά από συνέντευξη .

 

>  Ατομικός αυτοσχεδιασμός                           τιμή: -

δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος

Οι κεντρικοί χαρακτήρες σε κάθε αξιόλογο θεατρικά ή κινηματογραφικό έργο έχουν να υπερνικήσουν πολλά και σύνθετα εμπόδια προκειμένου να μπορέσουν να εκπληρώσουν τους στόχους τους. Κάποια από τα εμπόδια μπορεί να είναι παράγοντες εξωτερικοί, όπως για παράδειγμα καταστροφικές δυνάμεις της φύσης, χρονικοί περιορισμοί ή παρεμβολή άλλων χαρακτήρων. Μερικές φορές επίσης τα εμπόδια είναι εσωτερικά, ψυχολογικά, όπως βαθιά ριζωμένες ενοχές ή κρυμμένοι φόβοι. Όποια κι αν είναι φύση τους, τα εμπόδια που οι χαρακτήρες καλούνται να αντιμετωπίσουν, συμβάλλουν στη δημιουργία ισχυρής δραματικής έντασης και εγρήγορσης.

Στον ατομικό αυτοσχεδιασμό η προσοχή του ηθοποιού πρέπει να εστιαστεί στην αντιμετώπιση των εμποδίων, που συνθέτουν μια δύσκολη κατάσταση πλοκής, χωρίς τη βοήθεια άλλου ατόμου, αλλά και στη μετατροπή τους σε αφορμές για το χτίσιμο μιας δημιουργικής λύσης. Το μάθημα αυτό δίνει τα κατάλληλα εργαλεία στον ηθοποιό έτσι ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία στο να αυτοσχεδιάζει σε καταστάσεις όπου οι συνθήκες δεν είναι δεδομένες εκ των προτέρων όπως για παράδειγμα ακροάσεις ή ακόμη και κατά την διάρκεια μιας πρόβας.

Απευθύνεται σε μαθητές που έχουν ολοκληρώσει 2 έτη παρακολούθησης στο studio NΑΜΑ και σε μαθητές που έχουν ασχοληθεί με την υποκριτική (δραματική σχολή ή άλλα σεμινάρια).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 >   Αντιθετικά ζεύγη Χαρακτήρων                              τιμή: - €

δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος

Πολλοί χαρακτήρες έργων εμφανίζουν διαμετρικά αντίθετες προσωπικότητες. Κατά την διάρκεια αυτού του μαθήματος οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν μια πληθώρα ρόλων με αντιθέσεις τόσο στον χαρακτήρα όσο και στα συναισθήματα π.χ να πάρει κάποιος έναν χαρακτήρα ο οποίος είναι απίστευτα ακατάστατος και να τον βάλει να ζήσει με έναν άλλο ο οποίος έχει μανία με την τάξη. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει τους μαθητές ώστε να μάθουν πώς να εμβαθύνουν σε έναν χαρακτήρα και θα τους χαρίσει ισχυρές βάσεις στην δημιουργία ενός αυτοσχεδιασμού.

Το τμήμα απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, απόφοιτους δραματικών σχολών, αλλά και προχωρημένους μαθητές του εργαστηρίου που έχουν συμπληρώσει δύο περιόδους συμμετοχής στα μαθήματά του. (αποστολή βιογραφικών στο xkolono@otenet.gr).

>   Αρχετυπικές Οντότητες στην Υποκριτική                         τιμή: -

δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος

Οι αρχαίοι θεοί και θεές, ως αρχετυπικές οντότητες, αντιπροσωπεύουν διαφορετικές ιδιότητες της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Το πάνθεον των αρχαίων θεοτήτων και των δυο φύλων, ενυπάρχει σε όλους μας ως ένα σύμπλεγμα αρχετύπων, αν και οι θεές αντικατοπτρίζουν πιο έντονα τη γυναικεία προσωπικότητα, ενώ οι θεοί την ανδρική. Μέσα απ’ αυτούς ο μαθητής μπορεί να συνδέσει δικές του συμπεριφορές με συγκεκριμένες εικόνες και λέξεις. Μελετώντας τα αρχέτυπα, ο μαθητής υποκριτικής αναλύει μέσα από ασκήσεις πολλά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, που θα τον βοηθήσουν στην ολική συνειδητοποίηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Το τμήμα απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, απόφοιτους δραματικών σχολών, αλλά και προχωρημένους μαθητές του εργαστηρίου που έχουν συμπληρώσει δύο περιόδους συμμετοχής στα μαθήματά του. (αποστολή βιογραφικών στο xkolono@otenet.gr).

  - -           - -

--

στην αρχή της σελίδας >>>

1β.ΘΕΡΙΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ (Μάιος- Ιούλιος 2023)   
                με την Ελένη Σκότη                                                           

Τα θερινά σεμινάρια στο Επί Κολωνώ έχουν περιεχόμενο πιο πυκνό σε σχέση με τα μαθήματα στη διάρκεια της χρονιάς και κάποια από αυτά εστιάζουν πάνω σε πιο ειδικά θέματα και με ιδιαίτερες ασκήσεις

πληροφορίες: 6972403533   -    e-mail:  xkolono@otenet.gr

-

>  Ατομικός αυτοσχεδιασμός                                   (κύκλος 8 κύκλος)   τιμή: -
     με τμήμα  αρχαρίων και τμήμα προχωρημένων

Οι κεντρικοί χαρακτήρες σε κάθε αξιόλογο θεατρικό η κινηματογράφο έργο έχουν να υπέρ νικήσουν πολλά εμπόδια προκειμένου να εκπληρώσουν τους στόχους τους. Η προσοχή του ηθοποιού πρέπει να εστιαστεί στην αντιμετώπιση των εμποδίων, που συνθέτουν μια δύσκολη κατάσταση πλοκής, χωρίς τη βοήθεια άλλου ατόμου, αλλά και στη μετατροπή τους σε αφορμές για το χτίσιμο μιας δημιουργικής λύσης. Σε αυτό το μάθημα δύο ηθοποιοί θα κληθούν να δουλέψουν μαζί ως ζευγάρι σε μια συγκεκριμένη συνθήκη και στην συνέχεια θα μείνει μόνο ο ένας, ατομικά, να ολοκληρώσει με την δική του προσέγγιση την σκηνή. Πολλές φορές μπροστά στον άλλον "παίζουμε θεατρο" και δεν δείχνουμε τι πραγματικά σκεφτόμαστε ή τι νιώθουμε. Όταν αποχωρεί ο άλλος και μένουμε μόνοι πίσω από κλειστές πόρτες η αλήθεια εμφανίζεται και είναι ολοφάνερη. Μέσα σε αυτό το μάθημα ο ηθοποιός θα έχει την ευκαιρία να δουλέψει αντιφατικές συναισθηματικές καταστάσεις στο τι δείχνουμε προς τα έξω και τι πραγματικά αισθανόμαστε μέσα μας.

-   Το τμήμα αρχαρίων απευθύνεται σε αρχάριους μαθητές που θέλουν να έρθουν σε επαφή με το θέατρο.

-   Το προχωρημένο τμήμα απευθύνεται σε μαθητές που έχουν ολοκληρώσει 1 έτος παρακολούθησης στο studio NΑΜΑ και σε μαθητές που έχουν ασχοληθεί με την υποκριτική (δραματική σχολή ή άλλα σεμινάρια).

 

1   Ατομικός αυτοσχεδιασμός τμήμα αρχαρίων

                       κάθε Πέμπτη 20:00-22:30   από 1 Ιουνίου έως 20 Ιουλίου 2023

2   Ατομικός αυτοσχεδιασμός τμήμα προχωρημένων

                       κάθε Πέμπτη 17:00-20:00   από 1 Ιουνίου έως 20 Ιουλίου 2023

 

-

>  Εισαγωγικό μάθημα αυτοσχεδιασμού                  (κύκλος 8 κύκλος)   τιμή: -
     για  αρχάριους

Ένα κομβικό συστατικό στην υποκριτική είναι ο αυτοσχεδιασμός. Διδάσκοντας σε έναν μαθητή μια ποικιλία ασκήσεων που στοχεύουν στην απελευθέρωση των συναισθημάτων, του σώματος και της φαντασίας θα αρχίσει να κατανοεί την τεχνική της υποκριτικής επί σκηνής.

Αυτό το μάθημα θα επικεντρωθεί σε βασικές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού που θα δώσουν στον σπουδαστή την ευκαιρία να βιώσει θεμελιώδεις αρχές της υποκριτικής όπως: επικοινωνία, αλήθεια, συναισθηματική μνήμη, συνεργασία.

Καθώς πρόκειται για ένα μάθημα αρχαρίων, ο κύριος στόχος είναι οι νέοι μαθητές να μυηθούν στην υποκριτική στο θέατρο μέσω του αυτοσχεδιασμού με συγκεκριμένες ασκήσεις και έτσι να μπορέσουν να βιώσουν την αυθεντική υποκριτική στη σκηνή από την αρχή.

 

                       κάθε Τρίτη 18:30-21:00   από 6 Ιουνίου έως 25 Ιουλίου 2023

-

>  Προχωρημένο τμήμα αυτοσχεδιασμού                     (κύκλος 8 κύκλος)   τιμή: -
     για προχωρημένους

Το κύριο συστατικό της υποκριτικής είναι ο αυτοσχεδιασμός. Εξερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο ο αυτοσχεδιασμός στην υποκριτική απελευθερώνει το σώμα, τα συναισθήματα και την φαντασία του ηθοποιού, θα του δοθεί η ευκαιρία τόσο να βιώσει όσο και ταυτόχρονα να κατανοήσει την διαφορά ανάμεσα  στην αυθεντική και την στερεοτυπική υποκριτική πάνω στην σκηνή. Το μάθημα απευθύνεται σε σπουδαστές που κατέχουν ήδη προηγούμενες γνώσεις αυτοσχεδιασμού ή σε επαγγελματίες ηθοποιούς που επιθυμούν να ενισχύσουν την υποκριτική τους τέχνη. Ως εντατικό μάθημα, κάθε εβδομαδιαία άσκηση θα επικεντρωθεί σε έναν άλλο διαφορετικό θεματικό περιεχόμενο που θα επιτρέπει στον ηθοποιό να αποκτήσει δεξιότητες και ικανότητες με διαφορετικούς τρόπους.

·         Συναισθήματα / Συναισθηματική μνήμη

·         Αισθήσεις

·         Γλώσσα σώματος

·         Σόλο, συνεργασίες δυο ατόμων ή γκρουπ

·         Τύποι χαρακτήρων, επαναπροσδιορισμός  σκηνών μέσω πολλαπλών ερμηνειών.

Στο τέλος αυτού του μαθήματος ο ηθοποιός θα καταφέρει να πειραματίζεται και να κατανοεί καλύτερα την διαφορά ανάμεσα στην αυθεντική και την στερεοτυπική υποκριτική πάνω στην σκηνή.

·                     Απαιτείται αποστολή βιογραφικού (xkolono@otenet.gr)

 

                       κάθε Τρίτη 21:00-23:30   από 6 Ιουνίου έως 25 Ιουλίου 2023

 

>  Αυτόματος αυτοσχεδιασμός                                    (κύκλος 8 κύκλος)   τιμή: -
     με τμήμα  αρχαρίων και τμήμα προχωρημένων

Είναι ένα εντατικό τμήμα, όπου ο ηθοποιός ασκείται στο να μπορεί να αντιδρά αυθόρμητα σε ό,τι συμβαίνει πάνω στη σκηνή. Με ασκήσεις αυτοσχεδιασμού δοσμένων συνθηκών, ο ηθοποιός καλλιεργεί τη δυνατότητά του να κατευθύνει συνεχώς τη συγκέντρωσή του στη μεταβαλλόμενη κατάσταση μιας σκηνής και στους άλλους ηθοποιούς που συμμετέχουν σ’ αυτή. Εφόσον, ούτε έχει προηγηθεί ανάγνωση κάποιου κειμένου, ούτε έχει δοθεί χρόνος προετοιμασίας, ο ηθοποιός δεν ακολουθεί έναν προκαθορισμένο τρόπο προσέγγισης του ρόλου. Συνεπώς η σκηνή έχει την ίδια φρεσκάδα και φυσική ζωντάνια με μια στιγμή της πραγματικής ζωής. Μετά από αρκετή εξάσκηση, ο ηθοποιός αρχίζει σταδιακά να συνειδητοποιεί τον τρόπο που ερμηνεύεται ένας ρόλος σε μια παράσταση, ώστε να έχει την ίδια αλήθεια και ενέργεια που βιώνεται στον αυτοσχεδιασμό.

1   Αυτόματος αυτοσχεδιασμός τμήμα αρχαρίων

                      απευθύνεται σε αρχάριους μαθητές που θέλουν να έρθουν σε επαφή με το θέατρο

                      κάθε Δευτέρα 18:30-21:00   από 5 Ιουνίου έως 24 Ιουλίου 2023

2   Αυτόματος αυτοσχεδιασμός τμήμα προχωρημένων

                          απευθύνεται σε μαθητές που έχουν ασχοληθεί με την υποκριτική (δραματική σχολή
                          ή άλλα σεμινάρια). Αποστολή βιογραφικών στο
xkolono@otenet.gr

                     κάθε Δευτέρα 21:00-23:30   από 5 Ιουνίου έως 24 Ιουλίου 2023

 
 

στην αρχή της σελίδας >>> 

 

2 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΑ IN PROGRESS  2022-23
          
με την Πέπη Μοσχοβάκου  (ηθοποιός-σκηνοθέτις)

 

    >                                                                                     δίδακτρα: - € ανά 4 εβδομάδες

 

   Μαθήματα κάθε  Τετάρτη 20:45-22:45    από 2 Νοεμβρίου 2022 έως τέλος Ιουνίου 2023

Για δέκατο έβδομο συνεχόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί στο Επί Κολωνώ το σεμινάριο “Υποκριτική σε Κείμενα In Progress” με την Πέπη Μοσχοβάκου. Η έναρξη του σεμιναρίου θα γίνει την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 και τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν τέλος Ιουνίου του 2023

Το σεμινάριο Υποκριτικής σε Κείμενα In Progress, είναι ένα μάθημα για ηθοποιούς που θέλουν να εξελίξουν την τεχνική τους και για νέους συγγραφείς που θέλουν να μάθουν να δουλεύουν τα κείμενά τους μέσα από την διεργασία του ηθοποιού. Δίνει την δυνατότητα στον ηθοποιό να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για ένα συγγραφέα αλλά και στους συγγραφείς να βρουν το έναυσμα για ένα κείμενο εμπνεόμενοι από ένα χαρακτήρα ή έναν αυτοσχεδιασμό.

Ηθοποιοί και συγγραφείς δουλεύουν ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας τις βασικές αρχές του Method Acting, τον αυτοσχεδιασμό και το ρήμα δράσης, τροφοδοτώντας δημιουργικά την τελική μορφή των κειμένων. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα σε έναν συγγραφέα συμμετέχοντας πιο ενεργά στο μάθημα να έχει την ευκαιρία να μάθει να προσεγγίζει ένα κείμενο ή έναν χαρακτήρα από την οπτική του ηθοποιού..

Σε διάρκεια μιας σεζόν η διαδικασία in progress δίνει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να μαθαίνουν και να βελτιώνονται σταδιακά μέχρι του τελικού αποτελέσματος που είναι μια παράσταση στο χώρο του  θεάτρου, μια παράσταση που θα έχει προκύψει οργανικά μέσα από την συνεργασία όλων των συμμετεχόντων και την καθοδήγηση της  ηθοποιού και σκηνοθέτιδος, Πέπης Μοσχοβάκου ιδρυτικού μέλους της Ομάδας Νάμα.

Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει μετά από συνέντευξη. Το μάθημα ολοκληρώνεται με τουλάχιστον 5 παραστάσεις στο Black Box του Επί Κολωνώ.
 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του μαθήματος:

  • Η αρχή γίνεται με αυτοσχεδιασμούς και ασκήσεις.

  • Εστίαση στα ρήματα δράσης και στο πώς δουλεύει κάποιος με αυτά.

  • Εφαρμογή των πρώτων δύο σταδίων στα πρώτα κείμενα από τους συγγραφείς. Σ’ αυτό το στάδιο συμμετέχουν και οι συγγραφείς. Μέσω αυτής της πρακτικής βοηθούνται οι συγγραφείς ώστε να εξελίξουν το έργο τους και οι ηθοποιοί μαθαίνουν να «διαβάζουν» ένα κείμενο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

  • Εκτενής δουλειά πάνω στα κείμενα με πειραματικό προσανατολισμό, δοκιμάζοντας διαφορετικούς ρόλους. Οι ηθοποιοί θα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν αυτά που έμαθαν σε διαφορετικές σκηνές.

  • Τελικό casting και προετοιμασία για τις πρόβες.

  • Πρόβες .

  • Τουλάχιστον 5 παραστάσεις στο Black Box του Επί Κολωνώ.

--->   πρόσκληση σε νέους συγγραφείς

για δημιουργική συμμετοχή με έργα τους στο μάθημα υποκριτικής σε κείμενα in progress

 

 Η Πέπη Μοσχοβάκου  είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής «Αρχή» και του studio ΝΑΜΑ. Έχει εργαστεί επί χρόνια ως βοηθός της Ελένης Σκότη, και έχει διδάξει υποκριτική στην δραματική σχολή “Αθηναϊκή Σκηνή”, στο εργαστήρι “Κοσμοναύτες”, στο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου Νέας Σμύρνης και από το 2008 διδάσκει υποκριτική στο Studio NAMA, στο θέατρο Επί Κολωνώ. Έχει παίξει στις παραστάσεις: «Ραχήλ» (Εθνικό Θέατρο), «Ποτέ μην Κολυμπάς Μόνος» και «Στα Σκοτεινά» (θέατρο Επί Κολωνώ) όλα σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, «8 Παραλλαγές στο Θάνατο του Τρότσκι κ.α.» σε σκηνοθεσία Όλγας Ποζέλη, «Το Άλλο μου Μισό» σε σκηνοθεσία Άντονυ Μπέρκ κ.α. Η πιο πρόσφατη δουλειά της ήταν ο μονόλογος «Η Κακομοίρα της Νάπολι» σε σκηνοθεσία Μαρίας Τσαρούχα, την περίοδο 2010 – 2012 στο θέατρο Επί Κολωνώ και σε επανάληψη το 2015 στο θέατρο Vault. Έχει σκηνοθετήσει τα έργα: «Απαλλαγή» (θέατρο Altera Pars), «Κάνε Πέρα. Θέλω να Περάσω» της Άντυς Κωστάκου (σε συνεργασία με τον Άντονυ Μπερκ, θέατρο Αλκμήνη), «Traffic Lights» (θέατρο Επί Κολωνώ – Off Off Athens Festival και θέατρο Χώρα – Bob Festival), την κωμωδία «Striptease» του Χάρη Μπόσινα (θέατρο Επί Κολωνώ, Nueva trova, Θέατρο Ήβη), «Οι πιο δυνατές» της Άννας Αδριανού (θέατρο Βικτώρια, θέατρο ΔιαΔύο),  «Φλάι» της Στέλλας Ζαφειροπούλου (θέατρο Αλκμήνη) και «First Date», musical του Broadway, στον πολυχώρο Αθηναϊς. Έχει παίξει σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους καθώς και σε τηλεοπτικές σειρές. Για την ταινία μικρού μήκους «Το Σπίτι με τις Ελιές» κέρδισε το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ της Ταγγέρης. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Νάμα και του θεάτρου Επί Κολωνώ.

 
 
 
 

Copyright © 2005 Epikolono theatre. All rights reserved - Terms and Conditions - Designed by MOZAIK
συμμετοχή στο
design και την τελική και συνεχή επιμέλεια έχει ο Γιώργος Χατζηνικολάου