Θέατρο θέατρο
& παιδί
Μουσική Εικαστικά Σεμινάρια οι Χώροι Ομάδα ΝΑΜΑ

 

 

 

αρχική > θέατρο > Η Δύναμη του Σκότους > Κριτικές > Boro. Δρούζα

 
 

αγορά εισιτηρίων on line: viva.gr

 

   κρατήσεις θέσεων: 210 5138067
                                   
(στα κινητά κλήση με ένα κλικ στο νούμερο)

ΚΡΙΤΙΚΕΣ  

Η Δύναμη του Σκότους

του Λέοντα Τολστόι

σκηνοθεσία/καλλιτεχνική επιμέλεια
Ελένη Σκότη, Γιώργος Χατζηνικολάου

 

 

κάθε εβδομάδα
3 παραστάσεις:
Τετάρτη,
Σάββατο
& Κυριακή

 

 

boro.gr, 16/03/2017, Άννα Δρούζα

«Η δύναμη του σκότους» του Λέοντος Τολστόι, στο Σύγχρονο Θέατρο

Πήγα το είδα και μπορώ να σας πω ότι για μένα είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις της φετινής περιόδου 

Την διασκευή , την σκηνοθεσία και τη σκηνογραφία 
υπογράφουν από κοινού η Ελένη Σκότη και ο Γιώργος Χατζηνικολάου

Ερμηνεύουν: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Αθανασία Κουρκάκη, Χρήστος Σαπουντζής, Θανάσης Χαλκιάς,  Μιχαήλ Γιαννικάκης, Μαρία Προιστάκη, Βαλέρια Δημητριάδου, Αθηνά Αλεξοπούλου.

Η Ομάδα Νάμα εμμένοντας σε ένα θέατρο με κοινωνικό περιεχόμενο κι έχοντας μελετήσει τα τελευταία χρόνια το ρεαλισμό στο θέατρο και τον τρόπο ενσωμάτωσης άλλων μορφών θεατρικής φόρμας σε μια παράσταση παρουσιάζει  το έργο  του Λέοντος Τολστόι « Η Δύναμη του Σκότους».

Η Ελένη Σκότη για μένα είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις του ελληνικού θεάτρου που ξέρει τι ψάχνει για αυτό από παράσταση σε παράσταση βρίσκει κομμάτια από το πάζλ του πυρήνα της ιδέας που έχει για το θέατρο σήμερα.

Πολύ ενδιαφέρον έχει και η σκηνογραφία του έργου. Όγκοι φελιζόλ που μεταφέρονται σαν "πούπουλα" καθορίζοντας χώρους και συναισθήματα. Ένα σκηνικό ικανό να δημιουργήσει εντάσεις και ρυθμούς πολύ νατουραλιστικους ενώ είναι οριακά αφαιρετικό. Το σκηνικό και η χρήση του αγγίζει το ιδιοφυές. Ο Γιώργος Χατζηνικολάου είναι το ιδανικό αναγκαίο υπόλοιπο μισό της Ελένης Σκότη

Τι πρέπει να ξέρετε για το συγκεκριμένο έργο του Τολστόι πριν μπείτε στη αίθουσα γιά να παρακολουθήσετε την παράσταση

Το έργο είναι γραμμένο μετά την «Άννα Καρένινα» και το «Πόλεμος και Ειρήνη» και πριν την «Ανάσταση».
Απαγορευμένο την εποχή του χαρακτηρίστηκε ως «η πιο τολμηρή αγροτική τραγωδία». 
Μέχρι να γράψει αυτό το έργο, ο Τολστόι στηλίτευε τα ήθη της αριστοκρατίας. Σε αυτό το έργο καταρρίπτει το στερεότυπο του «αγνού» και «καλού» χωρικού.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ο Τολστόι εμπνεύστηκε την υπόθεση από ένα απεχθές έγκλημα του 1880. Ένας μουζίκος ομολόγησε δημόσια, στο γάμο της πρόγονής του, πως είχε κάνει παιδί μαζί της, το σκότωσε αμέσως μετά και ύστερα προσπάθησε να σκοτώσει και το δικό του παιδί. Έξι χρόνια μετά, ο Τολστόι γράφει τη «Δύναμη του σκότους» και προκαλεί σκάνδαλο, παρουσιάζοντας τις ζοφερές συνθήκες διαβίωσης των αμόρφωτων χωρικών της εποχής του.

«Η Δύναμη του σκότους» είναι ένα από τα έξι θεατρικά έργα που έγραψε ο Λέων Τολστόι.

Η ρώσικη λογοκρισία της εποχής απαγόρευσε το ανέβασμα του έργου στα θέατρα της Πετρούπολης και της Μόσχας καθώς θεωρήθηκε πως θα προκληθεί σκάνδαλο από την παρουσίαση των άθλιων συνθηκών ζωής των κατώτερων στρωμάτων.

Η «Δύναμη του σκότους» έμελλε να κάνει πρεμιέρα εκτός Ρωσίας, στη Γερμανία και τη Γαλλία. Η παράσταση, μάλιστα, που σκηνοθέτησε ο Αντρέ Αντουάν στο Παρίσι το 1888, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις λόγω του ακραίου νατουραλισμού της, με έναν κριτικό να σαρκάζει τον αληθοφανή αχυρώνα του σκηνικού, σημειώνοντας: «βουλώναμε τη μύτη μας για να αντέξουμε την μπόχα της κοπριάς!»

Το 2011 η «Δύναμη του σκότους» παρουσιάστηκε από τον σκηνοθέτη Μίκαελ Τάλχαιμερ στο θέατρο Schaubuhne του Βερολίνου σε ένα ασφυκτικά στενό σκηνικό που παράπεμπε σε φωλιά αρουραίων.

 

Συντελεστές τις παράστασης

Η διασκευή του έργου καλή παρόλη την αδυναμία των τελευταίων σκηνών. Πιστεύω ότι στοιχήσει η προσπάθεια να μαζευτεί και να περιοριστεί η έκταση του κειμένου.

 Οι ρόλοι πολύ καλά "δουλεμένοι" από τους ηθοποιούς. Άλλοι από τους ηθοποιούς στάθηκαν στο ύψος των ρόλων τους κι άλλοι δεν άντεξαν χωρίς αυτό να στοιχίσει στο τελικό αποτέλεσμα της παράστασης.

Η Τρικαλιώτη ήταν άνιση. Πολλές στιγμές αποκαλυπτική, μέσα στον ρόλο, αλλά και κάποιες άλλες στιγμές υπερβολική και νευρωτική. Το άθροισμα όχι αρνητικό.
Ο Γιώργος Παπαγεωργίου στις καθοριστικές στιγμές δεν έπιασε ουρανό. Ταλαντούχος αλλά όχι μέγεθος.

Η Αγύριστα Οικονόμου, ρεσιτάλ. Απόλυτος έλεγχος των εκφραστικών της μέσων, γνήσιο κωμικό ταλέντο, κουβαλούσε στο παίξιμο της μνήμες που είναι φυτεμένες μέσα μας. Η υποκριτική απόλαυση της παράστασης.

Μη χάσετε αυτή την παράσταση.

 

Άννα Δρούζα 

πήγαινε πίσω
στις υπόλοιπες κριτικές

πήγαινε
στη σελίδα της παράστασης

on line αγορά
ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
"Η δύναμη του σκότους" στο Σύγχρονο Θέατρο

κρατήσεις θέσεων: 210 5138067
                                   
(στα κινητά κλήση με ένα κλικ στο νούμερο)

 

Copyright © 2005 Epikolono theatre. All rights reserved - Terms and Conditions - Designed by MOZAIK
συμμετοχή στο
design και την τελική και συνεχή επιμέλεια έχει ο Γιώργος Χατζηνικολάου