Θέατρο θέατρο
& παιδί
Μουσική Εικαστικά Σεμινάρια οι Χώροι Ομάδα ΝΑΜΑ


go to >>       

πληροφορίες για όλα τα μαθήματα στο τηλ  210 5138067 

  αρχική > σεμινάρια  

 τελευταία ενημέρωση 5/05/2017

 
   
     
 


 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΝΑΜΑ

Στο Studio της Ομάδας NAMA η διδασκαλία υποκριτικής βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό με δράση και λόγο, με στόχο την κατανόηση και εμπέδωση μιας εξελιγμένης από την Ελένη Σκότη εκδοχής του Method Acting.

Το Method Acting, για όσους δεν το γνωρίζουν,  είναι μια μέθοδος υποκριτικής που απέκτησε διεθνή αναγνώριση χάρις στο Actors Studio της Νέας Υόρκης και έχει τις ρίζες της στη μέθοδο Στανισλάφσκυ.

Η εξάσκηση πάνω στα στοιχεία της μεθόδου, όπως ο ατομικός και ομαδικός αυτοσχεδιασμός με δοσμένες συνθήκες, το ουδέτερο κείμενο, το ρήμα της δράσης κ.ά., καλλιεργούν την ικανότητα των ηθοποιών στο κτίσιμο τόσο των χαρακτήρων των ρόλων, όσο και των δυναμικών των σχέσεων στις ομαδικές σκηνές.

Το studio ΝΑΜΑ εδρεύει στο Επί Κολωνώ από το 2000, αλλά ιδρύθηκε και διδάσκει τη Μέθοδο ήδη από την δεκαετία του ‘90. Από το εργαστήριο αυτό προέρχονται τα μέλη της Ομάδας ΝΑΜΑ που στη συνέχεια δημιούργησαν το ίδιο το θέατρο Επί Κολωνώ.

Στο studio λειτουργούν τμήματα όλο τον χρόνο, τόσο για προχωρημένους και επαγγελματίες ηθοποιούς, όσο και για αυτούς που ενδιαφέρονται για μια εισαγωγή στην υποκριτική τέχνη και το θέατρο.
Η βασική δασκάλα του εργαστηρίου της Ομάδας Νάμα είναι η Ελένη Σκότη
(από την περίοδο 2007-2008 η Ελένη Σκότη διδάσκει και στις σχολές του Εθνικού θεάτρου, ενώ κατά περιόδους δίδαξε και στο Ωδείο Αθηνών)

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο του Επί Κολωνώ: 210 5138067
 

 

Για προσωπική και έγκαιρη ενημέρωση για τα μαθήματα και τα σεμινάρια ΚΛΙΚ στη λήψη ενημέρωσης μέσω της σχετικής σελίδας αυτού του site ή να συμπληρώσει το ανάλογο δελτίο στο ταμείο του θεάτρου.

 

1α

Μαθήματα Υποκριτικής
               με την Ελένη Σκότη

ON

INFO --->

1β

Θερινά Σεμινάρια Υποκριτικής
               με την Ελένη Σκότη

NEW

INFO --->

2

Μαθήματα Υποκριτικής
σε
Κείμενα in Progress

               με την Πέπη Μοσχοβάκου

ON

INFO --->

 

3

Μαθήματα Θεατρικής Γραφής
              με τον
Ανδρέα Φλουράκη

OFF

INFO --->

 

4

Σεμινάριο τεχνικών
θεατροπαιδαγωγικής

              με τον
Τάσο Καρακύκλα

ON

INFO --->

 

 

1α ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ  
              με την Ελένη Σκότη  (
σκηνοθέτις)
    
             

-

Α. Βασικά μαθήματα

>  "Υποκριτική 1"                                                                    τιμή: 100,οο € ανά 4 εβδομάδες
      Η βασική παλέτα των συναισθημάτων

Πρόκειται για το 1ο έτος του εργαστηρίου που εισάγει τους νέους στις σύγχρονες βασικές αρχές υποκριτικής και μέσα από  βασικές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού οδηγούνται στην ανακάλυψη της δημιουργικής πλευράς του εαυτού τους ως καλλιτέχνες.

Όπως ένας ζωγράφος χρειάζεται να είναι γνώστης των βασικών χρωμάτων πριν ξεκινήσει να πειραματίζεται με τις διαφορετικές αποχρώσεις στην παλέτα του, έτσι και ο ηθοποιός θα πρέπει πρώτα να έρθει σε επαφή και να βιώσει τα πέντε θεμελιώδη ανθρώπινα συναισθήματα (χαρά, λύπη, θυμός, φόβος, αγάπη/έρωτας).

Μέσω εντατικών ασκήσεων υποκριτικής βασισμένες στην τεχνική του αυτοσχεδιασμού με λόγο σε δοσμένες συνθήκες, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στη δική τους συναισθηματική εμπειρία. Έμφαση,  σ’ αυτό το προκαταρκτικό στάδιο της εκπαίδευσης θα δοθεί στην παρότρυνση των μαθητών να ξεπεράσουν τα όρια που έχουν θέσει οι ίδιοι, στην έκφραση των συναισθημάτων τους και στο να ρισκάρουν υπερνικώντας φόβους για τυχόν «λάθη». Με την κατανόηση των πέντε βασικών συναισθημάτων, οι μαθητές θα αποκτήσουν τα κατάλληλα εργαλεία για την αναζήτηση τη βαθειάς και αυθεντικής εκφραστικότητας της αλήθειας που είναι απαραίτητα για την δημιουργία πολυδιάστατων χαρακτήρων στο θέατρο.

      Πέμπτη  τμήμα α' 20:00 - 22:30     από 22/09/16
      Δευτέρα τμήμα β' 19:00 - 21:30     από 26/09/16
      Πέμπτη  τμήμα γ' 17:30 - 20:00     από 20/1016
 

>  "Υποκριτική 2"                                                       τιμή: 100,οο € ανά 4 εβδομάδες
      Ουδέτερο κείμενο

Στο δεύτερο έτος της υποκριτικής οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν πρακτικά ότι έμαθαν στο μάθημα Υποκριτική 1 εστιάζοντας και  δουλεύοντας πάνω σε κείμενο. Η έμφαση δεν θα δοθεί στο να βρεθεί η ερμηνεία του κειμένου αλλά στο να μάθουν μία τεχνική υποκριτικής που θα τους βοηθάει να ζωντανέψουν ένα κείμενο.

Με την εφαρμογή του «Ενεργητικού Ρήματος» στο κείμενο, ως μέσο ενεργοποίησης,  οι μαθητές θα βρεθούν μπροστά σε μια ποικιλία επιλογών για την κατανόηση του. Θα μάθουν επίσης πώς να φτιάχνουν το βιογραφικό του χαρακτήρα που θέλουν να ερμηνεύσουν. Έτσι, οι σπουδαστές αυτού του τμήματος θα μάθουν βασικές αρχές δημιουργίας ενός ρόλου καθώς και τη λειτουργία της πρόβας.

Το τμήμα απευθύνεται σε μαθητές που έχουν παρακολουθήσει το Υποκριτική 1, αλλά μπορούν να ενταχθούν και μαθητές μετά από συνέντευξη (αποστολή βιογραφικών στο xkolono@otenet.gr).

      Τετάρτη  τμήμα α' 19:00 - 21:30     από 21/09/16
 

-

-B. Ειδικές Τεχνικές Υποκριτικής   (τμήματα για προχωρημένους)

>     Master - Slave                                                     τιμή: 100,οο € ανά 4 εβδομάδες
        Κυρίαρχος - Υποτασσόμενος

       Στο παγκόσμιο θέατρο, οι συγγραφείς πολύ συχνά εμπνέονται και γράφουν για χαρακτήρες που είναι αυταρχικοί, αδίστακτοι, σκληροί, σε αντίθεση με άλλους χαρακτήρες που είναι αδύναμοι, αναποφάσιστοι και φοβισμένοι. Μέσα από την εικοσαετή πείρα στη διδασκαλία υποκριτικής, η Ελένη Σκότη, έχει αναπτύξει και επικεντρωθεί λεπτομερώς στη δυναμική που δημιουργείται επί σκηνής ανάμεσα στον χαρακτήρα που ονομάζουμε Master (Kυρίαρχος) και αντίστοιχα στον χαρακτήρα που ονομάζουμε Slave (Yποτασσόμενος).

Στη διάρκεια του μαθήματος, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα πιο σκοτεινά σημεία του εαυτού τους χωρίς ντροπή ή συστολή και τελικά να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που ενώνει και χωρίζει τους ανθρώπους που είναι εύθραυστοι και καταστροφικοί.

Στο πρώτο τετράμηνο, μέσα από την ανάλυση αλλά και τις ασκήσεις υποκριτικής οι σπουδαστές θα εξοικειωθούν με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά τύπου Master και τύπου Slave που ενυπάρχουν στην προσωπικότητά τους.

Στο δεύτερο τετράμηνο η μελέτη πάνω στον Αύγουστο Στρίντμπεργκ και συγκεκριμένα στο έργο του «Miss Julie» καθώς και η σκηνική εφαρμογή της τεχνικής Master/Slave σε αυτό, θα ολοκληρώσουν την κατανόηση της. Επιλεγμένες σκηνές από το έργο θα παρουσιάζονται στη τάξη. Για την διαμόρφωση του τμήματος θα επιδιωχθεί να συμμετάσχουν 7 άντρες και 7 γυναίκες.

Στο τμήμα μπορούν να ενταχθούν μαθητές που έχουν παρακολουθήσει τα έτη σπουδών Υποκριτική 1 & Υποκριτική 2. Μαθητές που δεν έχουν παρακολουθήσει τον παραπάνω κύκλο σπουδών μπορούν να ενταχθούν στο τμήμα μετά από συνέντευξη (αποστολή βιογραφικών στο xkolono@otenet.gr)

  Δευτέρα 21:30 - 24:00           από 17/10/2016

>   Αρχετυπικές Οντότητες στην Υποκριτική                      τιμή: 100,οο € ανά 4 εβδομάδες
     

Οι αρχαίοι θεοί και θεές, ως αρχετυπικές οντότητες, αντιπροσωπεύουν διαφορετικές ιδιότητες της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Το πάνθεον των αρχαίων θεοτήτων και των δυο φύλων, ενυπάρχει σε όλους μας ως ένα σύμπλεγμα αρχετύπων, αν και οι θεές αντικατοπτρίζουν πιο έντονα τη γυναικεία προσωπικότητα, ενώ οι θεοί την ανδρική. Μέσα απ’ αυτούς ο μαθητής μπορεί να συνδέσει δικές του συμπεριφορές με συγκεκριμένες εικόνες και λέξεις. Μελετώντας τα αρχέτυπα, ο μαθητής υποκριτικής αναλύει μέσα από ασκήσεις πολλά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, που θα τον βοηθήσουν στην ολική συνειδητοποίηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Στο τμήμα μπορούν να ενταχθούν επαγγελματίες ηθοποιοί και μαθητές που έχουν διδαχτεί την υποκριτική τέχνη είτε σε επίπεδο σεμιναρίων είτε είναι απόφοιτοι δραματικών σχολών (αποστολή βιογραφικών στο xkolono@otenet.gr)

  Τρίτη 19:00 - 21:30           από 20/09/2016

--

στην αρχή της σελίδας >>>

1β. ΘΕΡΙΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ (Ιούνιος - Ιούλιος 2017)   
                με την Ελένη Σκότη                                                                    
 

 

>  Αυτόματος αυτοσχεδιασμός                        (κύκλος 8 μαθημάτων)   τιμή: 200,00€

Είναι ένα εντατικό τμήμα, όπου ο ηθοποιός ασκείται στο να μπορεί να αντιδρά αυθόρμητα σε ό,τι συμβαίνει πάνω στη σκηνή. Με ασκήσεις αυτοσχεδιασμού δοσμένων συνθηκών, ο ηθοποιός καλλιεργεί τη δυνατότητά του να κατευθύνει συνεχώς τη συγκέντρωσή του στη μεταβαλλόμενη κατάσταση μιας σκηνής και στους άλλους ηθοποιούς που συμμετέχουν σ’ αυτή. Εφόσον, ούτε έχει προηγηθεί ανάγνωση κάποιου κειμένου, ούτε έχει δοθεί χρόνος προετοιμασίας, ο ηθοποιός δεν ακολουθεί έναν προκαθορισμένο τρόπο προσέγγισης του ρόλου. Συνεπώς η σκηνή έχει την ίδια φρεσκάδα και φυσική ζωντάνια με μια στιγμή της πραγματικής ζωής. Μετά από αρκετή εξάσκηση, ο ηθοποιός αρχίζει σταδιακά να συνειδητοποιεί τον τρόπο που ερμηνεύεται ένας ρόλος σε μια παράσταση, ώστε να έχει την ίδια αλήθεια και ενέργεια που βιώνεται στον αυτοσχεδιασμό.

Απευθύνεται και σε αρχάριους μαθητές που θέλουν να έρθουν σε επαφή με το θέατρο αλλά και σε επαγγελματίες ηθοποιούς που επιθυμούν να βελτιώσουν την τεχνική τους.

Α   για μαθητές που ολοκλήρωσαν ένα έτος στο Studio Νάμα

        τμήμα α' - κάθε Πέμπτη 20:30-23:00   1 Ιουνίου - 20 Ιουλίου

        για αρχάριους  μαθητές

        τμήμα β' - κάθε Δευτέρα 19:00-21:30   5 Ιουνίου - 17 Ιουλίου

                       με ένα επιπλέον μάθημα την Τετάρτη 5/7, 21:30-24:00

 

Β   ειδικά για επαγγελματίες ηθοποιούς

        τμήμα α' - κάθε Πέμπτη 18:00-20:30   1 Ιουνίου - 20 Ιουλίου

        τμήμα β' - κάθε Δευτέρα 21:30-24:00   5 Ιουνίου - 17 Ιουλίου

                        με ένα επιπλέον μάθημα την Τετάρτη 12/7 21:30-24:00

 
 
 

στην αρχή της σελίδας >>> 

 

2 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΑ IN PROGRESS 
          
με την Πέπη Μοσχοβάκου  (ηθοποιός-σκηνοθέτις)

 

    >                                                                                     δίδακτρα: - 80,οο € ανά 4 εβδομάδες

 

μαθήματα κάθε  Τετάρτη 21:30-23:30    από 19 Οκτωβρίου 2016

 

Για ενδέκατο συνεχόμενο χρόνο πραγματοποιείται στο Επί Κολωνώ το σεμινάριο Υποκριτικής σε Κείμενα In Progress.

Το μάθημα γίνεται και πάλι σε συνεργασία με νέους συγγραφείς οι οποίοι με την βοήθεια των σπουδαστών της υποκριτικής θα εξελίσσουν δημιουργικά τα κείμενα τους. Οι ηθοποιοί θα δουλέψουν με τις βασικές αρχές του Method Acting, τον αυτοσχεδιασμό και το ρήμα δράσης, τροφοδοτώντας δημιουργικά με νέα δεδομένα τη δουλειά των συγγραφέων στη μορφοποίηση των τελικών τους κειμένων.

Η δουλειά που θα προκύψει από το σεμινάριο “Υποκριτική σε Κείμενα In Progress” θα παρουσιαστεί σε μορφή παράστασης στην σκηνή Black Box του θεάτρου Επί Κολωνώ, τον Ιούνιο του 2017.

Το μάθημα διδάσκει η Πέπη Μοσχοβάκου, ηθοποιός - σκηνοθέτης, στενή συνεργάτης της Ελένης Σκότη και ιδρυτικό μέλος της Ομάδας ΝΑΜΑ.

Λόγω της ιδιαίτερης δυσκολίας και των απαιτήσεων του συγκεκριμένου σεμιναρίου, το μάθημα δεν συνίσταται για αρχάριους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του μαθήματος:

  • Η αρχή γίνεται με αυτοσχεδιασμούς και ασκήσεις.

  • Εστίαση στα ρήματα δράσης και στο πώς δουλεύει κάποιος με αυτά.

  • Εφαρμογή των πρώτων δύο σταδίων στα πρώτα κείμενα από τους συγγραφείς. Σ’ αυτό το στάδιο συμμετέχουν και οι συγγραφείς. Μέσω αυτής της πρακτικής βοηθούνται οι συγγραφείς ώστε να εξελίξουν το έργο τους και οι ηθοποιοί μαθαίνουν να «διαβάζουν» ένα κείμενο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

  • Εκτενής δουλειά πάνω στα κείμενα με πειραματικό προσανατολισμό, δοκιμάζοντας διαφορετικούς ρόλους. Οι ηθοποιοί θα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν αυτά που έμαθαν σε διαφορετικές σκηνές.

  • Τελικό casting και προετοιμασία για τις πρόβες.

  • Πρόβες .

  • Τουλάχιστον 5 παραστάσεις στο Black Box του Επί Κολωνώ.

--->   πρόσκληση σε νέους συγγραφείς

για δημιουργική συμμετοχή με έργα τους στο μάθημα υποκριτικής σε κείμενα in progress

 

 Η Πέπη Μοσχοβάκου  είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής «Αρχή» και του studio ΝΑΜΑ. Έχει παίξει στις παραστάσεις «Η Κακομοίρα της Νάπολι» (Επί Κολωνώ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Τσαρούχα), «Ραχήλ» (Εθνικό Θέατρο), «Ποτέ μην Κολυμπάς Μόνος» και «Στα Σκοτεινά» (Επί Κολωνώ), όλα σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, στο «8 Παραλλαγές στο Θάνατο του Τρότσκι κ.α.» σε σκηνοθεσία Όλγας Ποζέλη, στην παράσταση «Το Άλλο μου Μισό» σε σκηνοθεσία Άντονυ Μπέρκ κ.α

Έχει υπάρξει βοηθός της Ελένης Σκότη στις παραστάσεις: «Suburbia», «Sex, Drugs, Rock ‘n Roll», «Αγαπητή Ελένα» και «Χαβιάρι με Κέικ».

Έχει σκηνοθετήσει τα έργα: «Κάνε Πέρα. Θέλω να Περάσω» (σε συνεργασία με τον Άντονυ Μπερκ) στο θέατρο Αλκμήνη, «Traffic Lights» στο θέατρο Επί Κολωνώ, «Απαλλαγή» στο θέατρο Altera Pars, «Striptease» στο θέατρο Επί Κολωνώ, στο Nueva Trova και στο θέατρο Ήβη και «Οι Πιο Δυνατές» στο θέατρο Βικτώρια και στο θέατρο ΔιαΔύο.

Έχει παίξει σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους καθώς και σε τηλεοπτικές σειρές. Για την ταινία μικρού μήκους «Το Σπίτι με τις Ελιές» κέρδισε το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ της Ταγγέρης. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Νάμα και του θεάτρου "Επί Κολωνώ".

 
 

 στην αρχή της σελίδας >>>

3 ΣΥΓΓΡΑΦΗ  ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ  ΕΡΓΩΝ 
           με τον Ανδρέα Φλουράκη  (θεατρικός συγγραφέας)

 

>   Μαθήματα Θεατρικής Γραφής                                                            δίδακτρα: 90,οο € ανά 4 εβδομάδες 

         κάθε Κυριακή πρωί 14:45 - 17:15      
Α' κύκλος: 30 Οκτωβρίου - 18 Δεκεμβρίου
                                                                      

Μετά την επιτυχία των οχτώ προηγούμενων ετών, το φετινό εργαστήρι της Θεατρικής Γραφής θα ξεκινήσει καινούργιο κύκλο μαθημάτων στις 30 Οκτωβρίου του 2016 στο Θέατρο Επί Κολωνώ. Το εργαστήριο, που εισηγείται και φέτος ο Ανδρέας Φλουράκης, θα βασιστεί στη μεθοδολογία του Royal Court Theatre και του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου. Θα έχει πρακτική κατεύθυνση και θα εισάγει τρόπους εξερεύνησης και δημιουργίας θεατρικών χαρακτήρων και κειμένου.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να αναπτύξουν τη συγγραφική τους ικανότητα και να έρθουν σε επαφή με τη διαδικασία διαμόρφωσης σκηνών και ολοκληρωμένων έργων.

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επιλεγμένο υλικό του εργαστηρίου δύναται να παρουσιαστεί την επόμενη χρονιά στο Θέατρο Επί Κολωνώ. Ο πρώτος κύκλος του εργαστηρίου θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβρη του 2016.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν βιογραφικό σημείωμα στο email aflourakis@yahoo.gr και στο xkolono@otenet.gr.

Ο Ανδρέας Φλουράκης  κατέχει μάστερ Θεατρικής Γραφής (Μ.Α. Writing for the Stage and Broadcast media) και δίπλωμα κινηματογράφου. Από 2001 έχει διδάξει τεχνικές Θεατρικής Γραφής στο θέατρο Επί Κολωνώ, στο Θέατρο Των Αλλαγών, στο Πανεπιστήμιο Του Κάνσας (K.U.), στο Κέντρο Θεάτρου Ι.Τ.Ι. κ.α. Το 2003 διακρίνεται στον διαγωνισμό μονόπρακτων του Θεάτρου Τέχνης, το 2004 του απονέμεται η υποτροφία Fulbright, ενώ το 2008 βραβεύεται στο διεθνή Διαγωνισμό Μονοδράματος οργανωμένο από την UNESCO-Ι.Τ.Ι. και στο διαγωνισμό μονοπράκτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Θέατρο Επί Κολωνώ (2010, 2011, 2012, 2013), στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών (2013), στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης (2012), στο Εθνικό Θέατρο (Αναλόγιο 2011), στο Θέατρο Ούγκα Κλάρα (2011), στο Φεστιβάλ των Δελφών (2007), στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα (2003), στο Θέατρο του Νότου - Αμόρε (2001 2002), καθώς, και στο Royal Court Theatre (2001, 2013), Gate Theatre (2003), Tristan Bates (2009) του Λονδίνου, στο Inge Theatre (2005), Hidden Hills (2005) και στο Hotink festival (2007), στο Queens Theatre in the Park (2009) στις Η.Π.Α. κ.α. το 2013 εκπροσώπησε στην Ελλάδα στο Royal Court Theatre (THE BIG IDEA: PIIGS, Νέα έργα για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη)

     στην αρχή της σελίδας >>>

 

4 Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 
           με τον Τάσο Καρακύκλα  (ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός)

 

>   Τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού
    
& βιωματικής εμψύχωσης ομάδων
                              
  συνολική τιμή: 50,00 ανά 4 εβδομάδες

       
κάθε Κυριακή 11:30-14:30      έως 28 ΜΑΙΟΥ 2017            

 

       Μέσα από ένα πλούσιο συνδυασμό τεχνικών θεατρικού παιχνιδιού, μουσικοκινητικής αγωγής και βιωματικών ασκήσεων, θα αναδειχτεί  η παιδαγωγική διάσταση του θεάτρου και του εκπαιδευτικού δράματος (Drama in Education) ως εργαλείου μάθησης και μορφής τέχνης και θα υποστηριχτούν σχέδια εργασίας (projects), που αφορούν τον σχεδιασμό και την πρακτική εφαρμογή θεατρικών εργαστηρίων, και θα παρουσιαστούν στο θέατρο Επί Κολωνώ.
       Αξιοποιώντας τις παιδαγωγικές διαστάσεις του θεατρικού παιχνιδιού, τους κώδικες και τα εργαλεία της θεατρικής πράξης, καθώς και ένα  πολύμορφο υλικό,θα υποστηριχτούν δραστηριότητες έκφρασης συναισθημάτων και ιδεών, ενσυναισθητικές δράσεις και προσεγγίσεις που ενθαρρύνουν την ανακαλυπτική μάθηση, με στόχο:
α/ την εξοικείωση με το θέατρο και το δραματικό παιχνίδι,
β/ την ευαισθητοποίηση σε προβλήματα-ζητήματα του σημερινού κόσμου και
γ/ τη δημιουργική διασύνδεση του ατόμου με την συλλογική ζωή.
       Στόχος του σεμιναρίου είναι να προσφέρει ένα παιδαγωγικό εργαλείο σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σε θεατροπαιδαγωγούς, σε φοιτητές θεατρολογίας, δραματικών σχολών, παιδαγωγικών τμημάτων, και γενικά σε όσους ασχολούνται με τη θεατρική αγωγή και την βιωματική εμψύχωση και αποβλέπουν στην προαγωγή της δημιουργικής εκπαίδευσης.
       Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης σεμιναρίου.

 

        Ο Τάσος Καρακύκλας  είναι ηθοποιός, παιδαγωγός και δάσκαλος θεάτρου. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος του Γεννάδειου Προτύπου Σχολείου Αθηνών, σπούδασε Ιστορία Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στην Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Θέατρο στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης "Αρχή" και "Β. Διαμαντόπουλος". Μαθήτευσε σε σειρά Εργαστηρίων - με σημείο αναφοράς τη διδασκαλία των  L. Baur (Complicite Theater Company, Κινησιολογία, Δημιουργική Έκφραση, Υποκριτική), Φ. Κορρού (J. Lecoq, Physical Theatre, Εκφραστική μάσκα), Γ. Γιαπλέ (Ομάδα Εδάφους, Δημιουργική Κίνηση), Δ.Ήμελλου, Δ.Καταλειφού, Σ.Παυλίδη (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός), "Θέατρο  Άττις" (2η Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος), Μ. Γεμεντζάκη (Φωνητική Διαμόρφωση). Συμμετείχε σε Επιστημονικά Συνέδρια και Ημερίδες με επίκεντρο την Εκπαίδευση και το Θέατρο (Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, ICOM-CECA, Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου για Παιδιά και Νέους, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τραπέζης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιστορικό και Κινηματογραφικό Αρχείο Υπουργείου των Εξωτερικών).
       Συνεργάστηκε με πειραματικές ομάδες, μουσικά σύνολα και μεταξύ άλλων με το θέατρο Επί Κολωνώ, Bios, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Τεχνόπολις Αθηνών. Εμφανίστηκε στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση.
       Μέλος της ομάδας Θέατρο Του Παπουτσιού Πάνω Στο Δέντρο, παρουσίασαν τις παραστάσεις "Η Κανέλα και το Δυοσμαράκι", "Ένα μπαλόνι μυστικά" (Σκηνοθεσία Β.Παπαδημητράκη, Θέατρο Επί Κολωνώ) καθώς και παραστάσεις Αφήγησης, Θεατρικά Δρώμενα και Street Art Performance με συμμετοχή σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.
Με το Θέατρο Του Παπουτσιού Πάνω στο Δέντρο έχουν σχεδιάσει  και εμψυχώσει Εκπαιδευτικά Εργαστήρια και Δράσεις για παιδιά και ευπαθείς ομάδες που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Συνεργάζονται με τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ στη σειρά "Θεατρικά και Βιβλία για το Θέατρο". Δημιούργησαν την Εκπομπή για Παιδιά και Νέους "Ανέβα μήλο, Κατέβα ρόδι ", που παρουσιάστηκε από το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
      
Μελετά συστηματικά την Παιδαγωγική και Διδακτική του Θεάτρου, τη Βιωματική Εμψύχωσή Ομάδων και την Ειδική Αγωγή. Συνεργάζεται από το 2008 με το Εργαστήριο Υποκριτικής της ομάδας ΝΑΜΑ (studio NAMA-Θέατρο Επί Κολωνώ), στο πλαίσιο του οποίου διδάσκει "Θέατρο για Παιδιά και Νέους" και "Τεχνικές Θεατρικού Παιχνιδιού και Βιωματικής Εμψύχωσης Ομάδων". Σχεδίασε, συντόνισε και δίδαξε σε εργαστήρια θέατρου για παιδιά και νέους στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, θεατροπαιδαγωγικές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για την Προσχολική ηλικία, Μουσειοπαιδαγωγικές Δραστηριότητες, Τεχνικές Αφήγησης και Δημιουργικής Γραφής, βιωματικά εργαστήρια σε θεραπευτικές και διαπολιτισμικές δομές, Θέατρο της Επινόησης στην σχολική ηλικία, Τεχνικές Υποκριτικής Αυτοσχεδιασμού και Εμψύχωσης Ηθοποιού στο Θεατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.α.Έχει πραγματοποιήσει διαδραστικά θεατρικά δρώμενα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
      
Δημιούργησε τις  εκπομπές  για Παιδιά και Νέους  "Στον Βιβλιοφάγο του Μέλιου" και "Παραμύθια των Λαών μας", που παρουσιάζονται από το Νέο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικης Ραδιοφωνίας (ΜεταΔεύτερο)

     στην αρχή της σελίδας >>>

 
 

Copyright © 2005 Epikolono theatre. All rights reserved - Terms and Conditions - Designed by MOZAIK
συμμετοχή στο
design και την τελική και συνεχή επιμέλεια έχει ο Γιώργος Χατζηνικολάου